Zato samozdravljenje z železom zdravniki odsvetujejo

Foto: Ptofimedia

Dodajanje železa bi v tej situaciji lahko okrnila delovanje obrambe telesa pred vsiljivci.

Na portalu Med.over.net skušamo najti odgovore na vsa zdravstvena vprašanja, ki nam jih pošiljajo bralci, ki se sicer lahko po pomoč obrnejo tudi na naš forum. Eden najbolj popularnih je ABC ginekologije in porodništva, na katerem na vaša vprašanja odgovarja mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekologije in porodništva.

Eno od številnih uporabnic je zanimalo, ali med nosečnostno uživa preveč železa. “Sem v 16. tednu nosečnosti. Sem vsejedka, vendar sem do sedaj jemala prenatalni multivitaminski kompleks od Terra Nove, dodatno pa še magnezij od iste znamke (4 kapsule po 100 mg dnevno), železo iste znamke (2 kapsuli po 20 mg dnevno) in prenatalni omega 3 (600 mg DHA & 300 mg EPA omega 3 dnevno),” je začela zapis in razložila, da je šele pozneje ugotovila, da je pri železu prekoračila dnevno dozo, ki jo svetuje proizvajalec. Namesto ene kapsule je jemala dve. “Želela sem preprečiti slabokrvnost, ki sem jo imela v prejšnji nosečnosti, pa se sedaj bojim, da sem naredila več škode kot koristi. Na nekem predavanju sem zasledila, da naj bi bila magnezij in železo toksična za plod v prevelikih količinah.”

Skrbi so odveč …

“Zdravniki predpisujemo bistveno višje odmerke železovih pripravkov, ki vsebujejo med 80 in 100 mg železa. Vsrkanje železa je zelo oteženo, zato v telo težko pride več kot 10 odstotkov zaužitega železa. Skratka, skrbi so odveč. S kakšnim razlogom bi nekdo predaval, da naj bi bilo železo v nosečnosti toksično, pa res ne vem. Marsikaj je seveda odvisno od načina izpostavljenosti železu, načinu vnosa v telo, zdravstvenega stanja itd. Skratka, zadeve niso samo toksične ali netoksične,” jo je pomiril mag. Pušenjak in dodal: “Sicer pa samozdravljenje z železom odsvetujemo predvsem zaradi tega, ker tudi ob pomanjkanju ali navideznemu pomanjkanju železa (nižje laboratorijske vrednosti določenih pokazateljev ravni železa v telesu) včasih vsaj začasno dodajanje železa ni modro, kajti umik železa v slabo topne oblike (feritin) je med drugim tudi obrambni mehanizem organizma pred bakterijami. Kadar se telo bori proti kakšni takšni klici, bi dodajanje železa v takšni situaciji lahko okrnila delovanje obrambe telesa pred vsiljivci. Ta fenomen zdravniki poznamo in ga pri ocenjevanju potrebe po dodajanju železa tudi upoštevamo.”

Imate tudi vi vprašanje? To je seznam naših forumov.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,083
12.07.2024 ob 22:00
261
04.07.2024 ob 10:41
1,612
29.05.2024 ob 22:34
849
05.07.2024 ob 13:47
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close