Zato riža ne smete pogrevati!

N.M., 17. marec 2023
AktualnoPrehrana
riž na krožniku pogrevan
Foto: Profimedia

Da je riž eden od najpogostejših ostankov pri kuhi in zato pogosto pogrevan, vas verjetno ne bo presenetilo. Vas pa bo naslednje: z vidika zdravja, to ni pametna rešitev.

Pri stroki smo preverili, zakaj.

Stop mikrovalovni pečici!

Najbolje se je izogniti ponovnemu segrevanju v mikrovalovni pečici, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ). “Nekuhan riž vsebuje spore bakterij in ponovno segrevanje teh bakterij ne bo uničilo, kar se lahko izkaže za strupeno in lahko povzroči bruhanje in drisko,” so jasni.

Riž namreč lahko vsebuje spore bakterije Bacillus cereus, ki proizvajajo toksin, ki je odporen na toploto in ga pogrevanje ne uniči.

Porabite v 24 urah!

Da je riž ena od izjem pri pogrevanju, priporočljivo pa ga je porabiti v enem dnevu, opozarjajo tudi na nacionalnem portalu o hrani in prehrani, portalu Prehrana.si.

Pomembno je tudi, kako jed ohlajamo. Pravilo pri ohlajanju obrokov, ki smo jih pripravili, je, da jih na pultu ali mizi ne pustimo več kot dve uri. Vzrok so mali mikroorganizmi in tvorba novih toksinov, do katerih lahko pride med ohlajanjem, zato stroka priporoča, da jed kar se da hitro ohladite.

Zlasti je to pomembno pri rižu!

“Toksini, odporni na toploto, se v rižu tvorijo v primeru, ko se jed počasi ohlaja pri sobni temperaturi, zato ga moramo čim hitreje ohladiti in shraniti v hladilniku. Dlje časa, ko hranimo kuhani riž, večja je verjetnost, da zaradi razvoja bakterij in njihovih toksinov uživanje ne bo več varno, zato riž kljub hranjenju v hladilniku, porabimo v 24 urah. Bacillus cereus se lahko pojavi tudi v drugih živilih, ki vsebujejo škrob (testenine, škrobnata zelenjava). Podobno je z bakterijama Clostridium botulinum in Clostridium perfringens, ko spore med počasnim ohlajanjem hrane kalijo in se s ponovnim segrevanjem ne uničijo,” pojasnjujejo ma Prehrana.si.

Avtor
Piše

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,769
16.02.2023. ob 20:26
3,652
17.03.2023. ob 15:53
3,852
24.03.2023. ob 21:45
1,220
09.03.2023. ob 19:00
150
18.05.2021. ob 10:58
Preberi več

New Report

Close