Zato ponavljate vedno ene in iste napake

Uredništvo, 07. februar 2021.
polifenoli

Zakaj sem pojedel tortico, po kateri mi bo slabo? Zakaj sem v trgovini spet kupil neuporabno stvar? Zakaj izberem vedno partnerja z istimi lastnostmi, ki jih sploh ne maram?

Zaradi čudovitih barv in vonja se čokoladi ne morete upreti … Slabo vest imate že po prvem ugizu, čokolada vam obleži v želodcu in mislih še cel dan. Najbrž se vam to dogaja znova in znova, pa ne le ob sladki ali mastni hrani, tudi pri napačnih nakupih, izbiri restavracije, celo pri napačni izbiri partnerja. Zakaj te napake znova in znova ponavljate?

Strokovjaki so v različnih raziskavah analizirali tri mehanizme, ki so povezani s tem pogostim fenomenom ponavljanja istih napak. Ko naredimo napako, občutimo krivdo, ko se čutimo krive, smo bolj prizanesljivi do sebe. Tako naredimo kmalu spet napako, ugotavljajo.

Bolj prizanesljivi do sebe 

V seriji poskusov opisanih v Journal of  Consumer Psychology so si morale osebe zapomniti trenutke, ko se se lahko uprle nakupu in ko se nakupu niso mogle upreti ter so podlegle skušnjavi. Prostovoljci so morali za tem oceniti, koliko bi bili pripravljeni zapraviti za izdelek, ki so si ga močno želeli. Presenetljivo je, da so bili pripravljeni zapraviti skoraj isto vsoto tisti, ki so se spomnili svojih napak, kot tisti, ki so se spomnili svojega žrtvovanja. Dejstvo, da so naredili napako že v preteklosti, jih ni odvrnilo od ponovne napake, oziroma je imelo na to le minimalen vpliv. 

Ko se tortici ne morete upreti …

“Vzemi si čas za razmislek”

Drugi mehanizem je povezan s tem, kako se soočimo s situacijo, ko storimo napako. Po napaki možgani ob ponovni podobni situaciji upočasnijo proces ponovnega odločanja, saj želijo bolj premišljeno odločitev. To ne bo pomagalo k boljši odločitvi. To je zato, ker se možgani v naslednjih poskusih zanašajo na dokaze slabše kakovosti. To so strokovnjaki opazili tako pri ljudeh kot pri opicah.

Po storjeni napaki se vsi pri naslednjem poskusu odločamo dlje časa, žal pa se ne zanašamo več na najbolj relevantne okoliščine, ampak na vedno manj relevantne. Sami sebi vedno manj zaupamo.

Strokovnjaki menijo, da se naši možgani sprašujejo, zakaj smo prvič storili napako in se ne osredotočijo dovolj na trenutno situacijo.

Številne raziskave so pokazale tudi na tretji mehanizem. Naši možgani si posebej zapomnijo dražljaje, ki so nam bili nekoč zelo prijetni, čeprav nam danes niso več. Zato si ob pogledu na visokokalorično tortico zaželimo zagristi vanjo in zato si morda znova izberemo napačnega partnerja.

Kar je v preteklosti v našem telesu povzročilo izločanje dopamina in kar naši možgani povezujejo z užitkom, bo vplivalo na naše odločitve.

Pri teh stvareh bomo imeli težave, da se bomo spomnili na negativno plat in se pravilno odločili. 

O avtorju

Uredništvo