Zato je ta rak še posebej nevaren!

melano-
Foto: Profimedia

Melanom, ena najnevarnejših oblik kožnega raka, še posebej ogroža mlade. Napredki v zgodnjem odkrivanju in inovativne terapije so izboljšali možnosti za zdravljenje. Spoznajte ključne ukrepe za zaščito in zakaj je redno samopregledovanje vaše najmočnejše orožje.

Melanom, ena najnevarnejših oblik kožnega raka, je bil nekoč povezan s slabo prognozo. Vendar pa so napredki v razumevanju bolezni, zgodnje odkrivanje in inovativne terapije občutno izboljšali možnosti za uspešno zdravljenje. “Kljub temu ostaja melanom resna grožnja, zlasti med mladimi, kjer opažamo skrb vzbujajoč porast,” razloži Jana Pahole, dr. med. spec. int. onk., strokovnjakinja na področju integrativne onkologije.

Zato je ključnega pomena ozaveščanje o dejavnikih tveganja, kot sta prekomerna izpostavljenost soncu in uporaba solarijev, ter redno samopregledovanje kože, ki lahko vodi do zgodnjega odkrivanja in učinkovitejšega zdravljenja.

Razumevanje melanoma

Melanom, najagresivnejša oblika kožnega raka, izvira iz melanocitov, celic, ki proizvajajo melanin, pigment odgovoren za barvo kože. Čeprav se lahko pojavi kjerkoli na telesu, je melanom znan po svoji sposobnosti hitrega širjenja (metastaziranja) v druge organe, zaradi česar je še posebej nevaren. Zgodnje odkrivanje je ključno za uspeh zdravljenja in izboljšanje prognoze preživetja.

Vzroki in preventiva

Glavni vzrok melanoma je prekomerna izpostavljenost ultravijoličnim (UV) žarkom. Zato je ključnega pomena zaščita kože pred neposredno sončno svetlobo, še posebej v času največjega sevanja, običajno med 10. in 16. uro. Uporaba širokospektralnih sončnih krem z visokim zaščitnim faktorjem (SPF 30 ali več), nošenje pokrival in zaščitnih oblačil ter iskanje sence so učinkoviti preventivni ukrepi.

“Redno samopregledovanje kože in znamenj je ključnega pomena za zgodnje odkrivanje melanoma, še posebej za posameznike z večjim številom znamenj. Priporočljivo je, da si znamenja redno fotografirajo, da lažje sledijo morebitnim spremembam,” razloži onkologinja. Ob vsakem opaženem znaku spremembe, kot so asimetrija, neenakomerni robovi, sprememba barve, povečanje velikosti ali srbenje, je nujno nemudoma poiskati zdravniško pomoč. Strah in zanikanje običajno ovirata pravočasno ukrepanje, vendar je pomembno prepoznati in soočiti se s temi čustvi. Zgodnje odkrivanje melanoma namreč bistveno poveča možnosti za uspešno zdravljenje.

Prepoznajte melanom

“V današnjem času, ko je odgovornost lahko preložena na druge, kot so zdravniki ali državne institucije, je odločilno, da posamezniki prevzemajo odgovornost za svoje zdravje in ne odlašajo z obiskom zdravnika ob prvih znakih težav, ” poudarja sogovornica! Strah in odlašanje lahko privedeta do izgube dragocenega časa za zdravljenje v zgodnjih fazah. Zato je proaktivna skrb za lastno zdravje in redni zdravniški pregledi ključnega pomena, tudi če so simptomi morda nenevarni.

Dejavniki, ki vplivajo na sodelovanje v preventivnih pregledih za melanom

  • Če osebni zdravnik izrazi skrb glede znamenja na koži in napoti pacienta k dermatologu, je verjetnost, da bo pacient res odšel na pregled, veliko višja.
  • Drug dejavnik, ki lahko vpliva na sodelovanje v preventivnih pregledih, je osebna dovzetnost za tveganje za razvoj melanoma. Ljudje, ki so bolj izpostavljeni soncu, imajo večjo verjetnost za razvoj melanoma. Zato so bolj dovzetni za preventivo.
  • Tudi izguba bližnjega zaradi melanoma lahko vpliva na sodelovanje v preventivnih pregledih. Ljudje, ki so izgubili koga od bližnjih zaradi melanoma, so bolj zaskrbljeni za svoje zdravje in bolj dovzetni za preventivo.
Avtor
Piše

Mira Ćirović

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].

Več novic

New Report

Close