Zasvojenost z internetom vpliva na vedenje in razvoj mladostnikov

Foto: Profimedia

Z internetom zasvojeni mladostniki imajo spremembe v možganih, ki vplivajo na njihovo vedenje, odnose in vsakodnevne navade.

Tako je pokazala nova študija, ki so jo izvedli raziskovalci univerze UCL (University College London). Analizirali so 12 člankov, v katere je bilo vključenih 237 mladih, starih od 10 do 19 let, pri katerih je bila med letoma 2013 in 2023 uradno diagnosticirana zasvojenost z internetom. Ta je bila opredeljena kot nezmožnost osebe, da se upre potrebi po uporabi interneta, kar negativno vpliva na njeno psihološko počutje ter družbeno, akademsko in poklicno življenje.

Vpliv na odnose, spanje, prehranjevanje …

V študijah so s funkcionalno magnetno resonanco (fMRI) ocenili funkcionalno povezanost možganov (kako področja možganov medsebojno delujejo) udeležencev z internetno zasvojenostjo in sicer med počitkom in med opravljanjem naloge.

Učinki zasvojenosti z internetom so bili opaženi v več nevronskih mrežah v možganih. V delih možganov, ki se aktivirajo med počitkom, je prišlo do mešanice povečane in zmanjšane aktivnosti. Obenem se je na splošno zmanjšala funkcionalna povezanost v delih možganov, ki so vključeni v aktivno razmišljanje (omrežje izvršilnega nadzora). Ugotovljeno je bilo, da te spremembe pri mladostnikih vodijo v vedenje in nagnjenje k zasvojenosti, pa tudi v vedenjske spremembe, povezane z intelektualnimi sposobnostmi, telesno koordinacijo, duševnim zdravjem in razvojem.

“Mladostništvo je ključna razvojna faza, v kateri se bistveno spremenijo biologija, kognicija in osebnost. Zato so možgani v tem času še posebej ranljivi za potrebe, povezane z odvisnostjo od interneta, kot je denimo kompulzivna uporaba interneta,” je povedal eden od vodilnih avtorjev raziskave, magistrski študent Max Chang. Dodal je, da ugotovitve študije kažejo, da to lahko privede do potencialno negativnih vedenjskih in razvojnih sprememb, ki lahko pomembno vplivajo na življenje mladostnikov. “Na primer, težko vzdržujejo odnose in družbene dejavnosti, lažejo o spletnih dejavnostih, se neredno prehranjujejo in imajo motnje spanja.”

Globalna težava

Zasvojenost z internetom je zaradi vse večje dostopnosti do pametnih telefonov in prenosnih računalnikov vse večja težava po vsem svetu. Predhodno opravljene raziskave so pokazale, da ljudje v Združenem kraljestvu vsak teden na spletu preživijo več kot 24 ur, več kot polovica anketirancev pa se je opredelila za zasvojene z internetom. Od 50 milijonov uporabnikov interneta v Združenem kraljestvu, jih je 60 odstotkov reklo, da uporaba interneta negativno vpliva na njihova življenja – denimo, zaradi tega zamujajo ali zanemarjajo opravila.

Ni dvoma, da ima uporaba interneta določene prednosti. Če pa začne vplivati na naše vsakodnevno življenje, je to težava. Mladi morajo poznati škodljive posledice prekomerne uporabe interneta in si postaviti dnevne omejitve,

meni soavtorica raziskave mag. Irene Lee iz UCL.

Izobraževanje staršev

Za preprečevanje odvisnosti od interneta pa je zelo pomembno tudi izobraževanje staršev. Starši, ki se zavedajo zgodnjih znakov in pojava zasvojenosti z internetom, bodo lažje uravnavali čas, ki ga njihovi otroci oziroma mladostniki preživijo pred zaslonom, in zmanjšali dejavnike tveganja, ki spremljajo zasvojenost z internetom.

Raziskovalci pa priznavajo tudi, da ima raziskava omejitve, denimo majhno število udeležencev, večinoma iz Azijskih držav. Poleg tega je preiskava fMRI za preučevanje zasvojenosti z internetom omejeno raziskana.

Vir: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/06/240604184208.htm

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,721
14.07.2024 ob 14:17
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close