Zastrupitve z alkoholom

Uredništvo, 26. julij 2019.

Število domnevnih smrti zaradi omadeževanega alkohola v Kostariki se je od začetka junija povečalo na 20%, po podatkih državnega ministrstva za zdravje. Uradniki so izdali zdravstveno obvestilo in zasegli okoli 30.000 zabojnikov proizvodov, za katere se sumi, da so bili kontaminirani z metanolom.

Kostarika je med zadnjimi državami, ki poročajo o smrtnih primerih zaradi zastrupitve z alkoholom z visoko vsebnostjo metanola. Številne države so poročale o izbruhih zastrupitev z metanolom, vključno z Indijo, Norveško, Turčijo in Ugando, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije. Stopnje smrtnosti so občasno presegle 30%.

O zastrupitvah z metanolom

Metanol je široko dostopna kemikalija, ki se uporablja kot topilo in gorivo, vendar je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije tudi v sledovih sadnih sokov. Je produkt fermentacije in se nahaja v alkoholnih in brezalkoholnih fermentiranih pijačah.

Nizke količine, ki jih običajno najdemo v pivu in alkoholnih pijačah, niso škodljive; problem pa nastane, ko višje koncentracije metanola med destilacijo potekajo nepravilno ali ko nekdo doda metanol v pijačo, navaja organizacija WHO.

Metanol postane strupen, ko se v telesu pretvori v formaldehid in mravljično kislino. Ko se ti v krvi nakopičijo, lahko pivec postane zaspan in nestabilen – vendar sam domneva, da so to le učinki alkohola, ne presežka metanola. Pozneje se lahko pojavijo bruhanje, glavobol, bolečine v trebuhu in težave z vidom, koma in smrt. Zdravljenje je namenjeno preprečevanju nadaljnje presnove metanola, vendar pa nekatere žrtve iščejo pomoč prepozno.

Nasveti za varno pitje

V Kostariki je Ministrstvo za zdravje potrošnike pozvalo, naj ne pijejo ali kupujejo šest znamk alkohola: Guaro Montano, Guaro Gran Apache, Aguardiente Estrella Roja, Aguardiente Baron Rojo, Aguardiente Timbuka in Aguardiente Molotov. Stvetujejo:

“Držite se blagovne znamke, ki jo poznate, katere okus vam je znan.”
Če je mogoče, naročite pijačo v baru in opazujte, kako jo natakar pripravi.
Prvo pijačo zaužijte “čisto” (brez ledu), ”enega kratkega”. Če se vam karkoli zdi sumljivo, prenehajte s pitjem”.

Kathleen Doheny. WebMD. 2019. Methanol-Tainted Alcohol: Could It Happen Here?

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,395
13.06.2021. ob 13:25
284,278
15.06.2021. ob 19:35
110,156
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več