Zastrupitev z gobami-prepoznate znake?

Uredništvo, 23. september 2013.

Sezona nabiranja gob je na višku, zato bi še posebej opozorili na previdnost pri nabiranju. Tudi izkušenim nabiralcem gob se lahko zgodi, da spregledajo strupeno gobo.

Sezona nabiranja gob je na višku, zato bi še posebej opozorili na previdnost pri nabiranju. Tudi izkušenim nabiralcem gob se lahko zgodi, da spregledajo strupeno gobo.

Nekaj nasvetov, ki se jih je dobro držati pri nabiranju in uživanju gob:

  • gobe-zastrupitve-1nabirajte le gobe, ki jih dobro poznate
  • gob naj ne uživajo mali otroci, dojenčki, starejši in bolniki z obolenji, kjer se uživanje gob odsvetuje (žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku;)
  • gobe so težko prebavljive, zato naj se jih uživa kot začimba ali priloga in ne kot glavna jed; zaradi težje prebavljivosti se tudi odvetuje uživanje gob za večerjo
  • uživajte le zdrave gobe, izognite se razpadlim in črvivim
  • gobe kot svež obrok naj bodo ustrezno pripravljene čimprej – to je v roku 24 ur od nabiranja
  • ker so dobro gojišče za bakterije, jih ne shranjujte v hladilniku ali “hladnih shrambah”

Simptomi zastrupitve z gobami se med seboj razlikujejo glede na vrsto zaužite gob. Primarni znaki zastrupitve z gobami so bolečine in krči v trebuhu, slabost z bruhanjem, driska in huda žeja.
Kasneje se lahko pojavijo še močno znojenje, huda žeja, zlatenica, motnje zavesti in dihanja, halucinacije, upočasnjen ali pospešen srčni utrip, vročina, glavobol in bolečine v mišicah ter udih, zmedenost. Najbolj nevarna je zastrupitev z zeleno mušnico. Znaki zastrupitve se v tem primeru običajno pojavijo šele 6-24 ur po zaužitju.

V primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob se posvetujte z zdravnikom.

Zbrali smo nekaj prispevkov s forumov, na temo zastrupitev z gobami.

Gobe – bruhanje, driska

juha-zelenjavna-1V:Včeraj ob 17.00 me je začelo tiščati v trebuhu in imela sem drisko. Bilo mi je slabo, vendar nisem mogla bruhat. Nato sem zaspala ob 20.00 in se ob 21.00 zbudila z bolečino in nato bruhala – gobe, ki sem jih jedla za kosilo v Šparu ob 11.00 (ajdova kaša z gobami – šampinjoni). Bolečina je takoj ponehala, vendar me je po malem še vedno tiščalo v želodcu. Ob polnoči sem klicala dežurnega zdravnika, ker me je skrbelo zaradi zastrupitve. Povedal mi je, da če nimam vročine in, če je bolje, potem ni panike.

O:V nobenem primeru vam ne smem odsvetovati obiska pri zdravniku, bi se pa iz opisa strinjal z omenjenim zdravnikom, da če gredo težave na bolje, panike ni, seveda tu upoštevam dejstvo, da ste jedli v restavraciji, kjer ne strežejo doma nabranih gob in se mi klasična zastrupitev z gobami ne zdi ravno verjetna. Glede na to, da so težave z bruhanjem relativno pogosta zadeva, ne bi kar avtomatsko želel okriviti gob, pa čeprav ste jih našli v izbruhanem.Več >>

Zastrupitev z gobami in nosečnost

V:Danes sem za kosilo (v gostilni) jedla gobovo juho. Pol ure po tem sem začela bruhati, ko se je bruhanje umirilo pa sem dobila drisko. Ves čas sem pila ogromne količine nesladkanega čaja. Zdravnik mi je rekel, da naj veliko pijem, če bom dobila vročino naj se pridem pokazati, jutri pa mi bodo naredili jetrni test. Ginekologinja mi je dejala, da zatrupitev ne more vplivati na otroka, problem pa je lahko pomanjkanje tekočine, zato mi priporoča infuzijo.

O:Glede na hitrost pojava simptomov gre sklepati, da ste se zastrupili s hrano in ne nujno z gobami oziroma, da ni šlo za strupene temveč pokvarjene gobe, ki na vas niti na plodu ne bodo pustile trajne posledice. Po nekaj dneh se bo stanje umirilo,
če se že ni po izbruhanji vsebine želodca. Strinjam se torej s predlaganimi ukrepi vašega zdravnika.
Več >>

Zastrupitev z gobami

Nabiranje-gob

V: “Mi kdo ve prosim povedati kakšen je postopek ko greš do zdravnik in je ugotovljen sum na zastrupitev z gobami? V kolikem času se “pobereš” in lahko normalno funkcioniraš?”

O:
Takoj ko je podan sum na zastrupitev z gobami, greš na spiranje želodca.
Takoj k zdravniku, na spiranje želodca…dobiš tudi protistrup, potem ostaneš na opazovanju še en teden, ker je šele potem največje tveganje odpovedi ledvic in jeter…posledično lahko tudi smrt. Nočem strašit. To so resne stvari. Poznam človeka ,ki je zaradi domačega zdravljenja pri zastrupitvi z gobami umrl. Zastrupitev te tako ali tako prežene v drisko, pomenbni pa so naslednji dnevi po čiščenju telesa od teh strupov.Več >>

Po izboru uredništva Med.Over.Net

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,420
07.07.2021. ob 00:49
284,471
12.07.2021. ob 21:25
110,190
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close