Zaradi uživanja teh pijač lahko doživimo kap

Infarkt, srčna kap
Foto: Profimedia

Prekomerno uživanje energijskih pijač lahko negativno vpliva na srce in ožilje, v nekaterih primerih lahko celo poveča tveganje za srčno kap.

Tako opozarjajo na spletnem portalu Healthline, kjer pišejo, da pregled strokovne literature razkriva, da je bilo v preteklih letih prekomerno uživanje energijskih pijač povezano z večjim številom obiskov na urgenci in življenje ogrožajočih srčno-žilnih zapletov, vključno s srčnimi napadi.

Prevelike količine stimulativnih snovi

Problematičnost energijskih pijač ni zgolj v zmernih do velikih količin kofeina in sladkorja, temveč tudi zaradi vsebnosti dodatnih stimulativnih sestavin, kot so gvarana, tavrin, karnitin in ginseng. Te sestavine lahko zlasti v kombinaciji s kofeinom povzročijo zdravstvene težave. Poleg tega so študije pokazale, da številne energijske pijače vsebujejo prevelike količine teh sestavin. Nekatere energijske pijače na primer vsebujejo več kot desetkrat več taurina, kot je priporočeni dnevni vnos.

Po podatkih nacionalnega portala Prehrana.si, je za zdrave odrasle osebe zgornji varni vnos do 200 miligramov kofeina pri posameznem vnosu, pri čemer naj skupni dnevni vnos ne bi presegel tri miligrame kofeina na kilogram telesne mase. To ustreza približno od ene do trem skodelicam espresso kave na dan.

Poškodbe srca in ožilja

V pregledu iz leta 2017 je bilo ugotovljeno, da je prekomerno uživanje energijskih pijač povzročilo različne srčno-žilne težave, vključno z aritmijo, srčnim zastojem in miokardnim infarktom. Raziskovalci so opozorili, da je šlo v omenjenih primerih običajno za čezmerno uživanje energijskih pijač v kratkem času, pogosto v kombinaciji z alkoholom ali drugimi poživili. Zaenkrat pa ni dovolj trdnih dokazov za določitev vzorčno-posledične povezave s srčnim popuščanjem.

Raziskave kažejo, da lahko prekomerno uživanje energijskih pijač poškoduje srce na več različnih načinov in povzroči različne srčno-žilne težave.

Atrijska fibrilacija

Atrijska fibrilacija je najpogostejša vrsta srčne aritmije oziroma nerednega srčnega ritma. Povzroča lahko hiter, udarjajoč srčni utrip ali težko sapo in je glavni srčni vzrok za možgansko kap.

V poročilu o primeru (ang. case study) iz leta 2011 sta opisana dva zdrava mladostnika, stara 14 in 16 let, pri katerih se je po uživanju energijskih pijač pojavila atrijska fibrilacija. Eden od njiju je skupaj z energijskimi pijačami užival tudi alkohol.

Krvni tlak

Posledice visokega krvnega tlaka, znanega tudi kot hipertenzija, so lahko poškodbe krvnih žil, možganska kap in srčni infarkt.

Študija iz leta 2019 je pokazala, da energijske pijače zvišujejo krvni tlak, kar lahko povzroči zdravstvene težave pri ljudeh s hipertenzijo.

Aritmije

Motnje srčnega ritma – srčne aritmije – so posledica težav z električnim sistemom srca, ki uravnava srčni utrip. Zaradi tega lahko srce bije prepočasi ali prehitro.

V pregledu iz leta 2021 je bilo ugotovljeno, da lahko akutno uživanje energijskih pijač na več načinov moti električni sistem srca, kar vodi do povečanega srčnega utripa v mirovanju. Avtorji so opozorili, da so te spremembe lahko zaskrbljujoče za ljudi z določenimi dejavniki tveganja, med drugim za tiste z:

  • sladkorno boleznijo
  • visokim indeksom telesne mase (ITM)
  • družinsko anamnezo bolezni srca in ožilja

Srčno popuščanje

Srčno popuščanje nastopi, ko srce ne more črpati dovolj krvi za potrebe telesa.

Poročilo primera iz leta 2021 razkriva, da so pri 21-letnemu moškemu, ki je dve leti užival v povprečju štiri pločevinke energijskih pijač na dan, ugotovil odpoved srca in ledvic. K sreči se je po zdravljenju in prenehanju uživanja energijskih pijač delovanje njegovega srca bistveno izboljšalo.

Drugo poročilo primera iz leta 2021 pa opisuje primer 24-letnega moškega, ki so se mu pojavili znaki poškodbe srca, vključno z razširjenim levim prekatom in težavami s sposobnostjo črpanja krvi v srcu, po tem, ko je dva tedna užival od osem do deset pločevink energijskih pijač na dan.

Veliko energijskih pijač vsebuje tudi preveč sladkorjev

Prekomerno uživanje sladkorja lahko povzroči povečanje telesne teže, posledično tudi sladkorno bolezen tipa 2 in druge resne zdravstvene težave.

Sistematični pregled iz leta 2020 je pokazal, da veliko uživanje pijač, sladkanih s sladkorjem, vključno z energijskimi pijačami in sladkanimi gaziranimi pijačami, pri otrocih in mladostnikih povzroča povišan sistolični krvni tlak in hipertenzijo.

Vse energijske pijače ne vsebujej velike količine sladkorja, v nekaterih pa se uporabljajo nadomestki sladkorja.

Viri:

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,714
18.06.2024 ob 14:45
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close