Zaradi težav s srcem in ožiljem hodim v Zdravilišče Radenci!

Uredništvo, 06. november 2013.

Termalne in mineralne vode so priznani zdravilni faktorji, ki učinkovito pomagajo pri zdravljenju različnih zdravstvenih tegob in bolezni.

Termalne in mineralne vode so priznani zdravilni faktorji, ki učinkovito pomagajo pri zdravljenju različnih zdravstvenih tegob in bolezni. Pomembno je izbrati terme, ki vam bodo ustrezale!

Pred milijoni let je Ptujsko polje, Pomurje, del Goričkega in Slovenskih goric prekrivalo Panon­sko morje, ki je regiji podarilo bogato dediščino termalnih in mineralnih voda, ki se med seboj razlikujejo po fizikalnih in kemijskih lastnostih, geološkem nastanku ter po temperaturi. Na tem območju voda privre na površje s tem­peraturo od 32 °C pa vse do 72 °C. Kombinacija vseh lastnosti daje vodi njeno zdravilnost, zato mineralne in termalne vode zdravijo različne bolezni in imajo različen blagodejni učinek na telo in duha.

Radenci so eden redkih zdraviliških krajev v Evropi s kar štirimi naravnimi zdravilnimi dejavniki: mineralno in termalno vodo, zdravilnim blatom in zdravilno klimo. Po vsebnosti ogljikovega dioksida se mineralna voda iz Radencev uvršča med najbogatejše mineralne vode v Evropi. Znamenite mineralne kopeli, ki jih uporabljajo že vse od 1882. leta, ugodno vplivajo na organizem, zlasti pri koronarnih boleznih, pripomorejo k uravnavanju krvnega tlaka po naravni poti, hkrati pa človeku prinašajo sprostitev in ugodje.

Dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in žiljaStarost, spol, arterijska hipertenzija (povišan krvni tlak), povišane serumske maščobe, povečana telesna masa, telesna neaktivnost, stres, kajenje in sladkorna bolezen.

Visok krvni tlak in bolezni srca

Zvišan krvni tlak ima kar vsak tretji prebivalec Slovenije. Je bolezen in hkrati eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za kronične nenalezljive bolezni, predvsem za bolezni srca in žilja s pojavnostjo srčnega infarkta, možganske kapi in obolevnostjo ledvic. O visokem krvnem tlaku v povezavi z boleznimi srca smo se pogovarjali smo z Andrejem Vugrincem, dr. med., v kardiologijo usmerjenim spec. internistom v Zdravilišču Radenci.

Kaj je arterijska hipertenzija?

»Arterijska hipertenzija ali povišan krvni tlak je ena najbolj razširjenih bolezni zahodne populacije. Štejemo jo tudi med glavne dejavnike tveganja za koronarno arterijsko bolezen (angina pektoris, srčni infarkt). Ločimo dve osnovni obliki arterijske hipertenzije: esencialno in sekundarno. Sekundarna pomeni, da je povišan krvni tlak le simptom neke druge osnovne bolezni predvsem ledvic in žlez z notranjim izločanjem (ščitnica, nadledvična žleza). V primeru, da uspemo osnovno bolezen pozdraviti, lahko izzveni in se normalizira tudi povišan krvni tlak. Večina ljudi s povišanim krvnim tlakom pa ima esencialno arterijsko hipertenzijo in velika verjetnost je, da jo bodo morali zdraviti doživljenjsko.«

Kako pride do povišanega krvnega tlaka?

»Večina jih zboli v srednjih letih. Eden glavnih vzrokov je nedvomno manjša elastičnost žilja. K temu so pridruženi tudi drugi vzroki, predvsem spremembe v hormonskem ravnovesju in delovanju ledvic. Vzročno je bolezen zelo kompleksna in še ne povsem pojasnjena. Veliko pripomore tudi bistveno prekomerno uživanje kuhinjske soli.«

Kako ugotovimo povišan krvni tlak?

»Ugotovimo ga z merjenjem krvnega tlaka z nadlahtno manšeto, kar je ena najbolj preprostih, dostopnih in neškodljivih preiskav v medicini. Priporočamo, da si tudi zdrav človek srednjih let nekajkrat letno izmeri krvni tlak v mirovanju, najbolje v domačem okolju. Bolj zanesljivi so merilci z nadlahtno manšeto, zapestne zaradi manjše natančnosti odsvetujemo.«

Kako ga lahko zdravimo?

»Osnovni ukrep je bolj zdrav način življenja, predvsem omejitev uživanja kuhinjske soli, normalizacija telesne mase, ter dovolj gibanja in počitka. Večinoma to ni dovolj za doseganje optimalnih vrednosti, ki naj bi bile vsaj pod 135/85 mmHg, optimalno pa pod 120/80 mmHg, zato večinoma moramo poseči tudi po zdravilih. Vsa zdravila so učinkovita, varna in preizkušena, vendar lahko vsako od njih ima tudi stranske učinke. V tem primeru je pač potrebna korekcija medikamentozne terapije, pri čemer je osnovni pogoj dobra komunikacija med bolnikom in lečečim zdravnikom.«

Kako lahko pomagate bolnikom s povišanim krvnim tlakom v Zdravilišču Radenci?

»Glavni zdravilni dejavnik je naša naravna mineralna voda z visoko vsebnostjo ogljikovega dioksida. Med kopeljo v mineralni vodi molekule ogljikovega dioksida prodirajo skozi kožo in izjemno ugodno delujejo na žilje, ki ga naredijo bolj elastičnega, s tem pa se neposredno zniža krvni tlak. Žilna stena je namreč zelo kompleksen in na kemične spojine občutljiv organ, ogljikov dioksid pa ena od spojin, ki nanj deluje najbolje v smislu elastičnosti. Poleg tega svetujemo tudi različne sprostitvene programe in terapije za obvladovanje stresa, veliko pa pripomore tudi bivanje v prijetnem naravnem okolju z dokazano ugodno klimo.«

S pravočasnim ukrepanjem lahko zdravstvena tveganja odpravimo ali vsaj omilimo Na podlagi širšega osveščanja o pomenu preventive se vse bolj zavedamo pomena zdravega načina življenja in vlaganja v svoje zdravje za preprečevanje kasnejših težav in obvladovanje vse zahtevnejšega vsakodnevnega tempa. Zdraviliška ponudba Zdravilišča Radenci ni namenjena zgolj posameznikom, ki že imajo zdravstvene težave, ravno nasprotno, tudi vedno več mlajših se odloča za specialistične preventivne preglede, ki opozorijo že na majhna tveganja za zdravje, ki jih je s pravočasnim ukrepanjem mogoče odpraviti ali vsaj omiliti.

croppedimage975340-gremo-v-toplice-975x3408

 

Osveščevalna akcija GREMO V TOPLICE!Ob nudenju celovitih zdraviliških storitev, ki temeljijo na bogati več kot 130-letni tradiciji učinkovitega zdravljenja bolezni srca in ožilja, v zdravilišču posebno pozornost namenjajo spodbujanju preventive ter zdravega življenjskega sloga. To je tudi eden izmed glavnih namenov širše osveščevalne akcije GREMO V TOPLICE!, v okviru katere si v Sava Hotels & Resorts prizadevajo spodbujati zdrav načina življenja, ki prispeva ne samo k dobremu počutju, temveč predvsem k zmanjšanju dejavnikov tveganja za nastanek različnih bolezni. Obenem je namen akcije dvigniti zavest, da je pomembno izbrati terme, ki po specifikah zdravilnih učinkov termalnih in mineralnih voda ustrezajo potrebam posameznika.

Novost: Nasvet zdravnika!

V sklopu akcije Gremo v toplice! so za zdravstvena vprašanja na voljo tudi zdravniki iz Zdravilišča Radenci, Term 3000-Moravskih Toplic in Term Lendava. Svoje zdravstveno vprašanje lahko podate preko spletnega obrazca na www.gremovtoplice.si, kjer izveste tudi več o aktualni ponudbi.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,484
26.07.2021. ob 18:56
110,192
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close