Zaradi teh naprav zboli vse več ljudi

U. L., 24. junij 2022.
ZdravjeŽivljenjski slog
Profimedia

Varna uporaba klimatskih naprav

Brez klimatskih naprav si praktično ne moremo več predstavljati vročega poletnega obdobja. Pri tem je pomembno, da jih znamo pravilno izbrati, uporabljati in tudi vzdrževati. Zaradi pretiranega hlajenja in posledično velikih temperaturnih razlik lahko povzročajo zdravstvene težave.  

Klimatske naprave – da ali ne?

Preživljanje vročih poletnih dni je vsekakor lažje s pomočjo klimatskih naprav doma, v pisarni in v avtu, vendar s pretiranim hlajenjem lahko dosežemo nasprotni učinek.

Pomembno je poznati delovanje naše klimatske naprave: ali zajema zrak zunaj, ali ga filtrira, ali uravnava vlago v zraku … Kompleksne naprave za klimatizacijo uravnavajo tudi vlažnost zraka, kar prispeva k upočasnjenemu razmnoževanju pršice in lahko koristi alergijskim bolnikom. 

Negativne posledice uporabe klimatskih naprav

Najpogostejša napaka je prehitro in pretirano hlajenje ter usmerjanje naprav v ljudi namesto stran. Verjetno se je vsak izmed nas že kdaj usedel v razgret avto in klimo »navil« do konca in si pihanje usmeril direktno v obraz. Posledica – slabo počutje, glavobol, prehlad, poslabšanje astme ali rinitisa. Na temperaturne razlike so posebej občutljivi otroci, bolniki in starejši ljudje.

Za zagotavljanje varne uporabe naprave je treba skrbeti za njeno redno in pravilno čiščenje, vzdrževanje ter servisiranje. Ob nerednem vzdrževanju se v klimatski napravi namnožijo mikrobi, ki se ob njenem delovanju sproščajo v zrak. Vdihovanje mikrobov ali njihovih delcev lahko povzroči okužbe in vnetja pri človeku.

Predvsem pa je pomembno zavedanje, da z uporabo klimatske naprave, ki ne dovaja svežega zraka v prostor, ne moremo nadomestiti rednega zračenja bivalnih prostorov.

Kako določiti temperaturo zraka?

Idealna temperatura zraka za človeka je taka, da ne čutimo ne hladu ne vročine in ko ne zaznavamo gibanja zraka, njegove pretirane ali prenizke vlažnosti. Seveda je odvisno, ali v prostoru sedite ali se gibate. Po Pravilniku o prezračevanju in klimatizaciji stavb naj bi v prostorih, kjer so sedeče osebe, zagotavljali naslednje vrednosti:

•             temperatura naj bo med 22 in 26 stopinj Celzija,

•             relativna vlažnost 30─60 %,

•             srednja hitrost zraka v času hlajenja pa 0,15 metra na sekundo.

V poletnih mesecih, ko zunanje temperature presegajo 30° Celzija, je treba temperaturo v prostoru, če ga ohlajamo s klimatsko napravo, ustrezno prilagoditi. Razlika med temperaturo v klimatiziranem prostoru in zunanjo temperaturo naj bo nastavljena glede na toplotno ugodje in zdravstveno stanje posameznika. Predvsem pa se moramo izogibati neposrednemu pihanju ohlajenega zraka iz klimatske naprave.

Preprosto pravilo naj bo, da prostorov ne hladimo na nižjo temperaturo, kot jih pozimi ogrevamo.

Zrak v prostoru ohladimo na temeraturo med 22 in 26 stopinj Celzija. Profimedia

Sindrom bolne zgradbe

Ljudje navajajo različne bolezenske znake in simptome, če delajo v zgradbah, kjer temperaturo in vlažnost zraka regulira izključno klimatska naprava in kjer ni mogoče odpirati oken. Gre za t. i. sindrom bolne zgradbe (ang. »sick building sindrome«), ki ga navajajo nekateri ljudje, ki veliko časa preživijo v takšnih stavbah.

Bolezenske težave zaradi omenjenega sindroma lahko razdelimo na specifične in nespecifične.

Pri specifičnih težavah gre predvsem za okužbe, ki so posledica širjenja mikrobioloških dejavnikov, ali pa za poslabšanje astme in drugih kroničnih bolezni.

Pri nespecifičnih težavah ne poznamo natančnega povzročitelja težav. To so lahko srbenje oči, solzenje ali suhe oči, zamašen nos, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, glavobol, težave s koncentracijo in splošno slabo počutje. Možni vzroki so nezadostno prezračevanje, kemijski ali mikrobiološki dejavniki. Tako stanje predstavlja kroničen stres, ki dolgoročno slabi delovanje imunskega sistema.

Uporaba klimatske naprave v avtomobilu

Stres za telo predstavlja tudi izpostavljenost hitrim temperaturnim razlikam. Temu se težko izognemo pri vstopanju in izstopanju iz klimatiziranih stavb, pri uporabi osebnih avtomobilov pa je priporočljivo zmanjšati hlajenje 5-10 minut pred prihodom na cilj, s čimer se postopoma prilagajamo na zunanje temperature. Prav tako je pomembno, da zelo razgret avto predhodno prezračimo in nekoliko ohladimo ter šele nato vanj sedemo in vključimo klimatsko napravo.

O avtorju

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,849
02.07.2022. ob 10:18
7,016
23.06.2022. ob 06:08
19,913
15.06.2022. ob 07:55
12,196
11.03.2022. ob 10:16
140,239
02.07.2022. ob 19:44
Preberi več

New Report

Close