V enem letu poskok iz 900 na 42.000 okužb, moški umrl

N. K., 09. februar 2024
Infektologija
Ošpice
Foto: Profimedia

SZO medtem opozarja: 45-odstotno povečanje obolevnosti za ošpicami v Evropi.

Na Irskem je odrasli moški zbolel za ošpicami in umrl. Gre za prvo potrjeno okužbo s to boleznijo na Irskem letos. Lani so imeli na Irskem štiri potrjene primere, leta 2022 dva, v letu 2021 nobenega in leta 2020 pet – nihče od okuženih v teh letih zaradi ošpic ni umrl. Kot navaja CNN, je prcepljenost proti ošpicam na Irskem padla pod 90 odstotkov, v nekaterih predelih je celo nižja kot 80 odstotkov.

Iz manj kot 1000 okužb poskok na 42.0000 okužb

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) medtem opozarja, da je v Evropi alarmantna 45-odstotna porast ošpic. Leta 2023 je bilo v Evropi okuženih 42.200 ljudi, v letu 2022 pa 921. Med januarjem in oktobrom 2023 je bilo zaradi ošpic hospitaliziranih skoraj 21.000 ljudi, umrlo jih je pet.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki povzroča veliko število smrti po svetu. Bolezen se prenaša s kužnimi kapljicami, ki lahko več ur lebdijo v zraku, navaja NIJZ.

Bolniki so ob nastajanju izpuščaja močno prizadeti in imajo visoko vročino

Bolezen se prenaša neposredno ali posredno s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe (kihanje, kašljanje). Bolnik z ošpicami je kužen že približno štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu. Bolezen se najhitreje prenaša v okoljih kot so vrtci, šole, množične prireditve.

Od okužbe do prvih znakov bolezni traja okrog 10 dni, lahko od 7 do 18 dni. Pričetek bolezni je nenaden, z visoko vročino, hudim glavobolom, utrujenostjo, nahodom, vnetjem očesnih veznic in kašljem. Sledi pojav izpuščaja v ustih na mehkem nebu, jezičku, po nebnicah. Drugi in tretji dan bolezni se pojavijo značilne t. i. Koplikove pege, to so majhne bele pege, ki jih najdemo na sluznici nasproti kočnikov. Štirinajsti dan po okužbi se pojavi izpuščaj na koži, ki traja do sedem dni. Bolniki so ob nastajanju izpuščaja močno prizadeti in imajo visoko vročino.

Osebe, ki prebolijo ošpice, so trajno zaščitene proti tej bolezni. Največje tveganje za zaplete in tudi smrt imajo dojenčki in imunsko oslabljene osebe. Zapleti se pojavijo pri približno 30 % primerov. Bolezen pri novorojenčkih in dojenčkih lahko povzroči hudo drisko z dehidracijo. Otroci lahko prav tako zbolijo za vnetjem srednjega ušesa in hudo pljučnico, ki je najpogosteje vzrok za smrt. Redkeje se kot zaplet lahko razvije tudi vnetje osrednjega živčevja.

Za ošpice so dovzetni vsi, ki niso preboleli ošpic ali niso bili uspešno zaščiteni s cepljenjem. Na voljo je le podporno zdravljenje, bolnik mora počivati in piti dovolj tekočine, da prepreči dehidracijo. Antibiotiki so potrebni le pri bakterijskih zapletih ošpic (vnetje srednjega ušesa, pljučnica …). Ošpice preprečujemo s cepljenjem. Za zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close