Zaradi herpesa ima šestletnik s Hrvaške še vedno vsak dan hude epileptične napade

Kako zelo se lahko zaplete okužba s herpesom, je žal na svoji koži občutil šestletnik iz Hrvaške. Njegova mama zato opozarja: ne poljubljajte tujih otrok na usta!

Juraj iz Jastrebarskega na Hrvaškem je pri enem letu in sedmih mesecih zbolel za herpesom, ki je povzročil možgansko kap in posledično hude možganske poškodbe. Danes šestletni deček ima še vedno težave z desno stranjo telesa, vsak dan pa ima tudi od 15 do 20 epileptičnih napadov.

Na prvi pogled ‘navadna viroza’, nato nočna mora

Juraj se je rodil po rizični nosečnosti v 35 tednu. Kljub temu, da je malček na svet prijokal pred predvidenim rokom, zapletov ni bilo. Spregovoril je pravočasno, pri 10 mesecih shodil in bil pravzaprav kot vsi njegovi vrstniki. Vse do skoraj usodne okužbe, ki je pustila nepopravljive posledice na njegovem telesu.

Mama Marinela se spominja, kako je Juraj na petek pred štirimi leti dobil vročino. Kot izkušena mama več otrok je njegovo stanje spremljala. Vse je kazalo na navadno virozo, zato ni bila zaskrbljena. A v nedeljo je bil deček še bolj šibak in ponoči bruhal. Začela mu je trzati desna roka in desna stran ustnice. “Zagrabila me je panika, usedli smo se v avto in se odpravili v karlovško bolnišnico. V avtu je dobil klasičen epileptični napad s krči in peno na ustih, jaz pa nisem imela pojma, kaj to je in sem bila čisto iz sebe. Ko smo prišli v bolnišnico, so mi rekli, da gre za krče,” se spominja mama malega Juraja.

V bolnišnici so mu predpisali sredstvo za zniževanje telesne temperature in ga priklopili na infuzijo. Toda dečku sta rokica in ustnica še vedno trzali, mama je na to opozorila zdravnika.

Dečka so poslali na urgentni EEG, ki je potrdil epileptični napad, nato pa še na diagnostično preiskavo CT, ki je pokazal veliko možgansko krvavitev. Dečka so na nujni vožnji prepeljali v Zagrebški klinični center, malček je bil ob sprejemu že v kritičnem stanju in brez zavesti. Zdravniki niso vedeli, ali bo preživel noč.

“Pediater, h kateremu hodimo še danes, je rekel, da gre morda za herpes, ker so zavrnili vse druge teorije.” Priključili so ga na mehansko ventilacijo, medtem ko so opravljali različne preiskave in mu za namene preiskave odvzeli del likvorja iz hrbtenjače. Ta izvid je pokazal, da so v njem prisotne celice virusa herpesa, zato so ga prepeljali v specializirano bolnišnico.

V naslednjih dneh se je malček boril za življenje, nato pa se mu je stanje končno začelo izboljševati. Temperatura je padla, začel je samostojno dihati. Čudež, na katerega so vsi upali, se je uresničil in zdravniki so Marineli oddahnili in povedali, da so najhujše prestali, še poroča 24sata.hr.

Tudi 20 epileptičnih napadov na dan

A posledice so ostale. Zdravniki niso mogli dati nobene prognoze, jasno je bilo, da ima prizadeto desno stran telesa. Epileptični napadi so postali pogostejši, zato je bilo treba prilagoditi zdravila. “Rekli so, da je herpes poškodoval možgane in povzročil epileptične napade. Naredili so preiskavo z magnetom in vse preiskave, a žarišča niso našli, ker je bilo vse polno krvi. Šele pozneje smo izvedeli, da ga je zadela kap. Moram poudariti, da smo imeli srečo, da so nam takoj dali fizioterapevtko, tako da je Juraj takoj začel s fizioterapijo,” pripoveduje Jurajeva mama.

V intelektualnem smislu Juraj ni prizadet, po fizioterapiji, senzorni in delovni terapiji pa še danes vsak dan telovadi doma. Ker ima šestletnik še vedno težav z roko, potrebuje pomoč pri oblačenju in kopanju.

Kot je za 24sata še povedala mama, je trenutno njihov največji problem epilepsija. “Juraj ima od 15 do 20 epileptičnih napadov na dan, trenutno pa jemlje pet zdravil,” našteva Marinela.

Ne poljubljajte tujih otrok!

Od kje okužba? “Zdravniki pravijo, da ga je morda poljubil kateri od ljudi, ki so bili na obisku in imeli herpes, ki pa ni bil viden ali izražen. Osebno ne moj mož in jaz svojih otrok nikoli ne poljubljava na usta in nama je ta navada zoprna, zato je ne izvajava. Povedali so tudi, da se je lahko okužil s hrano ali pa je morda vzel kozarec in pil za nekom s herpesom.”

Kakorkoli, danes je to res vseeno, dodaja Marinela in poziva:

“Želel bi, da drugi starši ne pozabijo, kakšno je tveganje. Veliko je dedkov, babic in stricev, ki bodo brez zadržkov poljubljali otroke, nekdo bo dal otroku dudo v usta in jo podal otroku ali pa bo malček s tal pobral igračo in jo dal v usta. In posledice so lahko usodne.”

Herpes ima večina, a problematičen predvsem pri najmlajših

Herpes je neozdravljiva virusna bolezen, poznamo več vrst herpesa z različnimi simptomi in boleznimi. Stroka ocenjuje, da je s herpesom okuženih kar 90 odstotkov svetovnega prebivalstva, in ko enkrat pride v telo, ostane prisoten za vedno.

“Največje tveganje za prenos virusa herpesa na otroka je, če ima mati nediagnosticiran genitalni herpes in se ta prenese na otroka med porodom v porodnem kanalu. V teh primerih se opravi carski rez. Če mati dobi herpes na ustnicah ali obrazu v poznejšem otroštvu, to ne predstavlja velikega tveganja niti ne preneha dojenja, potrebno pa je le, da si mati na obrazu nanese maso in si ob stiku z materjo razkuži roke,” je za hrvaški medij povedal ugleden upokojen pediater prof. Milivoja Jovančević.

Kot pravi, se je v svoji praksi največkrat srečal z otroki, ki so se tako okužili že zelo zgodaj, nikoli pa ni imel majhnega bolnika, ki bi zbolel pozneje.

“Ta virus ima močno težnjo, da se veže na živčno tkivo. Upoštevajte, da je otrokov imunski sistem popolnoma nezrel in zato virusu ni težko prodreti v telo in povzročiti vnetja možganov ter bistveno poškodovati tkiva. Takrat nastanejo pomembne posledice za vse življenje,”

pravi upokojen pediater prof. Milivoja Jovančević.

Herpes sicer danes uspešno zdravimo z različnimi vrstami zdravil, a zdravljenje le ustavi razvoj virusne okužbe, ne more pa popraviti posledic. Zato upoštevajte priporočila stroke:

Higienski ukrepi za zaščito pred morebitno okužbo se ne razlikujejo bistveno od drugih ukrepov, razdalja in umivanje rok. In ne pozabite: virus se lahko širi tudi brez vidnih simptomov pri okuženi osebi.

Avtor
Piše

N.M.

Več novic

New Report

Close