Zaprtje? Učinkovita rešitev, končno tudi pri nas!

Zaprtje je pogost problem zahodnega sveta. Premalo gibanja, neustrezna prehrana in hiter življenjski slog pogosto privedejo do nerednega opravljanja velike potrebe z večdnevnimi presledki.

Slika_MON_zaprtje_napenjanjeZaprtje je pogost problem zahodnega sveta. Premalo gibanja, neustrezna prehrana in hiter življenjski slog pogosto privedejo do nerednega opravljanja velike potrebe z večdnevnimi presledki. To načeloma ni problematično, če je blato mehko in ga izločimo brez večjega napenjanja. O zaprtju govorimo takrat, ko s težavo (z veliko potrebnega napenjanja) izločamo manjše količine tršega blata. Če je odvajanje takšno in povrh vsega še neredno (manj kot trikrat na teden), govorimo o kroničnem zaprtju.

Med vzroki zaprtja velja v prvi vrsti omeniti neustrezno prehrano, premalo gibanja in premajhen vnos tekočine. Pomemben vpliv imajo hormoni. Težave lahko dodatno poslabša stres, čemur bodo gotovo pritrdili tudi tisti, ki jih muči zaprtje na potovanjih. Zaprtje je lahko posledica določenih bolezenskih stanj, predvsem bolezni in okvar živčevja, sladkorne bolezni, bolezni prebavil ali ščitnice, oslabelih ali poškodovanih mišic medeničnega dna … Lahko se pojavi tudi kot neželeni učinek zdravil, na primer antidepresivov, zdravil za blaženje močnih bolečin, železovih preparatov, zaviralcev izločanja želodčne kisline.

Slika_MON_otrok_na_WCSte tudi vi redko tam, “kamor gre še cesar peš”?

Čeprav se zaprtje lahko pojavi v katerikoli starosti, je najpogostejše pri starejših od 65 let. Pri ženskah se pojavlja dvakrat pogosteje kot pri moških. Zaradi hormonskih sprememb so za zaprtje bolj dovzetne tudi nosečnice. Izvzeti niso niti otroci, pri njih je težava pogosto psihološke narave in se lahko pojavi ob čustvenih stresih v družini, šoli, vrtcu, v obdobju navajanja na kahlico …

Zaprtja ne gre jemati zlahka!

Zaprtje samo po sebi ne pomeni resne grožnje vašemu zdravju. Kljub temu pa je lahko, zlasti če se pojavi nenadno, znak resnejše bolezni, kot sta oslabljeno delovanje ščitnice ali rak. Posledica kroničnega zaprtja so pogosto hemoroidi in črevesne razpoke. Te so lahko zelo boleče in vodijo v začarani krog težav z zaprtjem.

Zdravnika je priporočljivo obiskati, če se zaprtje pojavi nenadno, brez jasnega vzroka in če kljub upoštevanju zdravih življenjskih navad vztraja več kot tri tedne. To še posebno velja za starejše od 50 let, saj se v tem starostnem obdobju pogosteje pojavlja rak črevesja.

Življenjske navade na glavo za redno prebavo

Slika_MON_zaprtje_gibanjeZaprtje lahko v večini primerov odpravite sami:

– povečajte količino vlaknin v prehrani (polnozrnata žita, sveže sadje in zelenjava, semena)

– povečajte vnos vode (8 kozarcev dnevno); zmanjšajte uživanje kofeinskih pijač

– skrbite za redno telesno vadbo

– vzemite si čas za odvajanje; brez motenj

– ko začutite, da morate na veliko potrebo, je ne odlagajte (odlaganje sčasoma oslabi refleks iztrebljanja!)

– če je potrebno, po odvajalu sezite šele, ko ste uvedli navedene spremembe; pri izbiri bodite previdni, saj nekatera povzročajo odvisnost in jih ne smete uporabljati dolgotrajno.

Učinkovito zdravilo, končno tudi v Sloveniji!

NOVOST na področju zdravljenja zaprtja v Sloveniji, a z že 80-letnim zaupanjem v Nemčiji, je zdravilo Lecicarbon. Svečke Lecicarbon lahko uporabljamo dolgotrajno, saj iztrebljanje Slika_MON_zaprtje_Lecicarbonspodbudijo naravno in zato ne povzročajo odvisnosti. Delujejo hitro, že po 15 do 30 minutah. Po vstavitvi v danko se iz svečke Lecicarbon začnejo sproščati drobni mehurčki ogljikovega dioksida, ki učinkovito spodbudijo gibanje črevesja (peristaltiko) in sprožijo refleks iztrebljanja. To dogajanje je naravno prisotno v črevesju, a včasih potrebuje dodatno vzpodbudo. Lecicarbon ne povzroča krčev, napenjanja in slabosti. Primeren je za dojenčke, otroke in odrasle, po posvetu z zdravnikom tudi za nosečnice.

Učinkovitost in varnost zdravila Lecicarbon potrjujejo klinične študije.

Lecicarbon je na voljo v lekarnah BREZ RECEPTA.

Pred uporabo natančno preberite navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Predstavništvo imetnika dovoljenja za promet z zdravilom: Dr. Gorkič d.o.o., Obrtniška 11, Logatec

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,353
15.05.2021. u 16:06
283,829
26.04.2021. u 15:59
110,376
15.05.2021. u 16:42
Preberi več