Zapisano v krvi

Uredništvo, 30. april 2013.

Pri ZPS so v zadnjih mesecih v različnih medijih opazili oglase, ki potrošnikom ponujajo analizo genov.

Pri ZPS smo v zadnjih mesecih v različnih medijih opazili oglase, ki potrošnikom ponujajo analizo genov. Z njo naj bi potrošniki dobili odgovore na številna vprašanja: na kakšen način bi najlažje shujšali, h katerim boleznim so nagnjeni, in celo, za kaj so nadarjeni sami in njihovi otroci. Zveni zanimivo, zato se ljudje na različnih forumih sprašujejo, ali ima že kdo izkušnje s tovrstnim testiranjem, ali take obljube držijo in ali je vse skupaj vredno svoje cene – tudi do 400 evrov. 
  
Dnk Dna GenetikaAnalizo DNK lahko naročimo, da bi se bolje spoznali, da bi ugotovili, ali smo nagnjeni k nekaterim boleznim, ki jih povzroča genska sestava (in zato hitreje ukrepali, da bi jih preprečili), in k razvoju nekaterih značilnosti (na primer prekomerna teža, preobčutljivost na laktozo …). Gre za preprost postopek:  vzorec sline odvzamemo doma, pošljemo ga v laboratorij, po nekaj tednih dobimo na dom rezultate, vzorec pa v laboratoriju uničijo. 
  
Zelo »oseben« vzorec, zelo splošna analiza 
Za mnenje smo na ZPS vprašali specialistko splošne medicine Marijo Štefančič Gašperšič, dr.med. Zdravnica tovrstnim analizam ni preveč naklonjena, saj v njih ne vidi prave vrednosti. Rezultati in priporočila, ki jih je opazila v analizi enega od ponudnikov, je ocenila kot »že vsem znane«. “Priporočila, kot so »izogibajte se nikotinu in alkoholu«, »omejite uživanje predelanih vrst sladkorja«, »gibajte se vsaj pol ure dnevno«, »zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov«, »popijte vsaj dva litra vode dnevno«…, niso nič novega in vam jih bo povedal tudi vsak zdravnik,” meni Štefančič Gašperšičeva in dodaja: “S storitvami, kot so analize DNK, se spodbuja potrošništvo v zdravstvu”. »Če že, potem je večja vrednost analiz DNK poznavanje posameznikovih predispozicij, kako bo reagiral na posamezno zdravilo (za zmanjševanje holesterola, ob srčnem napadu, pri visokem krvnem tlaku, ipd.).«, je še poudarila zdravnica Marija Štefančič Gašperšič. 
  
Nasvet ZPS potrošnikom

  • Rezultati analize DNK so predstavljeni tako, da razkrijejo, koliko odstopate od povprečja. Rezultati niso namenjeni diagnozi in zdravljenju bolezni.
  • Na trgu je več ponudnikov analize DNK, zato skrbno preglejte, kaj vam ponujajo in po kakšni ceni. Preden se odločite za analizo DNK, je smiselno, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom. Z njim preglejte različne ponudbe in ga povprašajte, ali je tovrstna analiza za vas smiselna, kaj lahko od nje pričakujete in kakšna bo njena dodana vrednost.
  • Če se že odločite za tovrstno analizo, pa na podlagi izkušenj drugih potrošnikov, ki so se odločili zanjo, svetujemo, da v naročilo analize vključite tudi posvet z nutricionistom oz. drugim strokovnjakom, ki vam bo podrobno predstavil in razložil rezultate.

  
Več informacij: 
Revija VIP, april 2013
DNK analize: Zapisano v krvi

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,554
05.08.2021. ob 04:17
110,205
05.08.2021. ob 01:11
Preberi več

New Report

Close