To so razlogi, zakaj vas otrok ne posluša

Uredništvo, 19. julij 2019.

Ste se kdaj vprašali, kako otrok razume vaša sporočila in način govora, ko ga prosite, da nekaj stori?

Starši se pogosto pritožujejo, da jih otrok sploh ne posluša, ne pomislijo pa, da vse pravzaprav izhaja iz njih. Ste se kdaj vprašali, kako otrok razume vaša sporočila in način govora, ko ga prosite, da nekaj stori? Ravno to je eden glavnih vzrokov, zaradi katerih starši dosežejo nasprotni učinek od želenega.

Otrokom dajete preveč možnosti na izbiro

Če otroku dajete navodilo, pri katerem ima možnost izbire, vas ne bo jemal resno. Ni enako, če otroku rečete, »Pospravi čevlje na svoje mesto.« ali pa »Ali bi pospravil čevlje na svoje mesto?«. To ne pomeni, da nanj vpijete in ste neprijazni. Znanstveno dokazano je, da se otroci boljše odzovejo na besede, ki so izrečene v mirnem, pozitivnem tonu. Obrnite stavke, pozorni bodite na ton svojih besed in opazili boste razliko.

Niste dovolj jasni

Nekatera navodila za otroka niso jasna in vas zato niti ne posluša, saj ne razume, kaj od njega želite. Z besedami opišite, kaj želite in ne tisto, česar ne želite. Ste v gledališču in namesto, da otroku rečete, naj se neha vrteti na stolu, mu recite, naj noge mirno položi na tla in gleda naprej. Cilj je, da otrok v svoji glavi vizualizira podobo tega, kar se od njega zahteva.

Otroka ne gledate v oči, ko govorite z njim

Težko je doseči, da vas bo otrok poslušal in upošteval, če ga ne gledate v oči. To ne pomeni, da vas ignorira, temveč od vas ne dobi poziva za aktivno poslušanje. Veliko bolj učinkovito je, da se ustavite ter otroka pogledate v oči in mu razložite, kaj od njega pričakujete. Presenečeni boste, kako otrok postane bolj pozoren.

Preveč govorite

Otrok ne more obdelati informacij, ki so sestavljene iz preveč korakov. Če otrok nenadoma dobi preveč zapleteno nalogo, tega preprosto ne bo mogel storiti, videti pa bo, kot da vas ne posluša. Poskrbite za to, da otroku dajete eno navodilo/nalogo naenkrat, počasi in med vsako nalogo naredite odmor. Včasih je dobro tudi to, da otroka vprašate, kaj mora storiti, morda tudi skupaj naredite seznam opravil. Ne pozabite, počasi, korak za korakom.

Z otrokom se ne povežete

Odrasli med seboj lahko komuniciramo hitro in učinkovito, otrok pa tega ni zmožen. Če želite, da vas otrok sliši, z vami sodeluje, pri komunikaciji uporabite kanček humorja, opis prigod, mu pokažete,da ga razumete. Naslednjič, ko bo starejši otrok potožil, da mu je mlajši pokvaril igračo, ga ne okregajte, da je sam kriv, ker je pustil igračo tam, kjer jo je lahko mlajši dosegel, temveč mu povejte, da se je to dogajalo tudi vam in če pozna kakšno mesto, kamor lahko skrije igrače pred mlajšim bratcem ali sestrico.

Niste dosledni

Vaše besede nimajo smisla, če se ne skladajo z vašimi dejanji. Če otroku rečete, naj umije zobe takoj po večerji, poskrbite za to, da se to tudi zgodi. Ko rečete, naj ne pleza na mizo in vsakič pustite, da spleza na mizo, ne boste dosegli ničesar. V takih trenutkih ni treba, da ste prestrogi, le dosledni.

otrok

Otroka ne poslušate

Starši so otrokov največji vzornik. Otroci vidijo in slišijo vse in se učijo od vas. Če želite, da vas otrok posluša, je nadvse pomembno, da vi poslušate njega. In bodite pozorni na verbalne in neverbalne znake. Na ta način boste vedeli, kako se počuti (je razburjen, jezen, nesrečen, vesel).

Niste iskreni

Otroku ne obljubljajte, da boste »naslednjič« nekaj kupili in ne učite ga« Ne povej očetu, da smo to kupili«, saj s tem gradite dobre temelje, da vas otrok ne bo upošteval. Pomislite, bi vi poslušali osebo, ki neprestano govori neresnice?

»Ne« za vas ne pride v poštev

Otrok, ki staršu reče ne, naj bi bil po »tradicionalnem« starševstvu nevzgojen. Toda, če pogledate drugače, je pravzaprav nesprejemljivo od staršev, da ne sprejmejo otrokovega negativnega odgovora. Seveda, z zdravo mera razuma. Če boste vi sprejeli njegov »ne«, bo otrok lažje sprejel vašega, ko pride do tega. Ravno tako ga naučite, da ne reče »Da« vsakomur, zaradi strahu ali obveznosti.

Preveč ukazujete

Če nenehno ukazujete otroku, boste z njim najverjetneje v stalnem konfliktu. Spremenite pristop, raje mu dajte več informacij, nasvetov, pojasnil, in otrok vas bo bolj poslušal. Zavedajte pa se tudi, da je nenaravno, da vas vedno posluša.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,270
14.06.2021. ob 11:27
110,156
14.06.2021. ob 13:47
Preberi več