“Zakaj tako boli?” Lansko leto je to občutilo 432 družin

Foto iz knjižice Zakaj tako boli (Deposit Photos)

V Sloveniji se že šesto leto zapored pridružujemo mnogim državam sveta, ki tretjo soboto v novembru opozarjajo na bolečino in stisko, ki jo doživljajo svojci po smrti bližnjega družinskega člana zaradi samomora (International Survivors of Suicide Loss Day ali krajše Survivor Day). Letos v Sloveniji poteka v skrbi za otroke in mladostnike, ki so še posebno ranljiva skupina.

Imel sem občutek, da ljudje sploh ne vedo, kako naj se vedejo do mene. Še kako dobro se spomnim učiteljice, ki me je čisto neprizadeto pred celim razredom začela spraševati, zakaj je moj oče naredil samomor.

Boštjan,
izgubil očeta zaradi samomora pred 19 leti (iz knjižice Zakaj tako boli – Ko zaradi samomora izgubimo najbližje)

V letu 2021 je samomor prizadel kar 432 družin v Sloveniji, 63 družin več kot leta 2020. Med prizadetimi so tudi otroci in mladostniki, ki so izgubili starša, sorojenca, drugega družinskega člana ali celo sošolca in prijatelja. Mladi med 15. in 19. letom starosti so bili namreč v preteklem letu tudi ena najbolj ogroženih starostnih skupin, v kateri se je samomorilni količnik[1] povečal za 48,7 odstotkov. Zato je ključnega pomena, da mladi v stiski ne ostanejo sami in da dobijo pravočasno strokovno pomoč, da lažje izrazijo svojo stisko in spregovorijo o travmatični izkušnji.

“V Sloveniji se že šesto leto zapored, pod okriljem Ameriške fundacije za preprečevanje samomora (American Foundation for Suicide Prevention), pridružujemo mnogim državam sveta, ki tretjo soboto v novembru opozarjajo na bolečino in stisko, ki jo doživljajo svojci po smrti bližnjega družinskega člana zaradi samomora.
Združenje Ozara Slovenija, Inštitut Rahločutnost in Med.Over.Net tudi letos vabijo k skupni obeležitvi Mednarodnega dne solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega (International Survivors of Suicide Loss Day ali krajše Survivor Day), tokrat pod geslom: »Otroci in mladostniki potrebujejo našo podporo«, ter k prižiganju svečke upanja in solidarnosti.

mag. Bogdan Dobnik, dipl. soc. del., predstavnik pobudnikov

Kako lahko podpremo otroke in mladostnike?

Samomor je družbeni problem in ne samo problem družine ali posameznika. Vsi lahko pripomoremo, da bi bile posledice doživete travme manjše.

Pri mladih ima poleg družine najbolj pomembno zaščitno in preventivno vlogo šola, saj je dostopna vsem učencem in dijakom, poleg tega v njej preživijo pomemben del svojega vsakdana. V šoli lahko učitelji in drugo osebje relativno zgodaj zaznajo spremembe v vedenju učencev in dijakov, prepoznajo znake čustvenih stisk in nudijo prvo psihosocialno pomoč ter svetovanje v primeru stiske.

Po drugi strani pa v primeru, ko se zgodi samomor, lahko ustrezno ukrepajo in se odzivajo na potrebe učencev, dijakov in učiteljev, ki so v čustveni stiski.

Smernice za preventivo in postvencijo[2] v šoli so objavljene v priročniku Ko se zgodi samomor učenca ali dijaka[3], v pomoč pa so tudi druga spletna gradiva in knjige, ki pomagajo pri razumevanju travme in izgube po samomoru ter so v pomoč in podporo pri prvih korakih okrevanja.

Foto iz knjižice Zakaj tako boli (Deposit Photos)

Gradiva za pomoč pri soočanju s stiskami povezanimi s samomorom

 • Konec molka: Kako naj otroka, ko doživi travmatično izgubo matere ali očeta, podpremo in mu pomagamo[4]: Knjiga avtoric Violete Irgl in Jane Debeljak je zakladnica znanj iz terapevtske prakse dela z otroki in mladimi, prepletena z osebnimi zgodbami. Namenjena je žalujočim, ki so doživeli travmatično izkušnjo izgube, tistim, ki bi radi pomagali nekomu v stiski, in strokovnjakom. 
 • Zakaj tako boli? – Ko zaradi samomora izgubimo najbližje[5]: Knjižica psihoterapevtke Violete Irgl preko resničnih zgodb opisuje, kako pristopiti k žalujočemu in kako poskrbeti tudi zase.
 • Novo upanje: socialna bližina kljub fizični razdalji[6]: Dodatek knjižici Zakaj tako boli?, je nastal med epidemijo koronavirusa in zajema številne praktične nasvete, kako ravnati v različnih situacijah.
 • Gugalnica[7]: Stripovski prvenec ilustratorja in striparja Gašperja Rusa ter scenarista Žige Valetiča je osebna pripoved o samomoru skozi otroške oči, ki nagovarja in je v podporo žalujočim;
 • Mala Sončna Žarkica in zajčja družina[8]: Terapevtska knjižica otroškega psihologa Christofa Lehmanna je namenjena predvsem predšolskim otrokom, ki se spopadajo z izgubo starša.
 • Ko izgubiš … zgodba o prebolevanju samomora v družini[9]: Osebna izpoved avtorice Anje Klančar, ki je zaradi samomora izgubila oba starša, nudi oporo žalujočim in daje navdih vsem, ki trpijo zaradi hudih izgub.

PRIŽGITE SVEČKO UPANJA IN SOLIDARNOSTI
Ob Mednarodnem dnevu solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega, v soboto, 19. novembra 2022, ob 20. uri na oknu svojega doma prižgite svečko upanja in solidarnosti ter tako podprite žalujoče svojce.  

Svečke solidarnosti; Foto: Jure Kotnik

Kam po pomoč v duševni stiski?

Prvi vir strokovne pomoči je izbrani osebni zdravnik ali šolski/a svetovalni/na delavec/ka.

Kadar je stiska zelo huda in/ali osebni zdravnik ni dosegljiv, se lahko obrnete neposredno na nujne številke:

 • dežurnega zdravnika,
 • dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice,
 • reševalno službo (112) ali
 • urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani (01 475 06 70).

Za podatke o ustreznih oblikah pomoči ali samo za podporo in pogovor se lahko obrnete tudi na telefone za pomoč v stiski:

 • Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
 • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur na dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
 • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro) Klic je brezplačen.

Drugi viri pomoči in informacij:

Viri in literatura:
[1] Samomorilni količnik predstavlja število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev (vir: /www.nijz.si/sl/svetovni-dan-preprecevanja-samomora-v-2022)
[2] Izraz, ki ga je prvi uporabil klinični psiholog in suicidolog Edwin S. Shneidman in ga opredelil kot pomoč osebam, ki jih je prizadel samomor bližnjega.
[3] Priročnik je v elektronski obliki dostopen na www.nijz.si/sl/publikacije/smernice-za-postvencijo-v-soli-ob-samomoru-ucenca-ali-dijaka.
[4] www.konecmolka.com
[5] Elektronska verzija je dostopna na http://www.ozara.org/2018/11/15/zakaj-tako-boli, brezplačen tiskan izvod lahko naročite na telefonski številki Ozara Slovenija: 02 33 00 444 ali [email protected].
[6] Elektronska verzija je dostopna na http://www.ozara.org/wp-content/uploads/2020/11/Dodatek_Zakaj-tako-boli-19.11.2020.pdf, brezplačen tiskan izvod lahko naročite na telefonski številki Ozara Slovenija: 02 33 00 444 ali [email protected]
[7] https://www.mohorjeva.org/izdelek/gugalnica
[8] https://www.sanje.si/mala-soncna-zarkica-in-zajcja-druzina-ozara-slovenija-8211-nacionalno-zdruzenje-za-kakovost-zivl.html
[9] https://www.druzina.si/knjiga/ko-izgubis

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
785
04.12.2023 ob 21:40
1,056
30.11.2023 ob 05:54
358
20.11.2023 ob 11:57
760
04.05.2022 ob 21:24
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close