Zakaj spodbujati družbo k zdravemu življenjskemu slogu?

Ob koncu novembra se zaključuje tudi uspešen tematski mesec v Mestni občini Nova Gorica na področju preprečevanja zasvojenosti.

V okviru novembrske iniciative “V znanju in povezovanju je moč” je Mladinski center Nova Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica tudi letos poskrbel za številne koristne dogodke za otroke, mlade in tiste, ki so v stiku z njimi.

Tudi zdrava prehrana in anksioznost

“Dandanes postaja prehrana vedno bolj priljubljena tema, a smo v poplavi informacij pogosto zmedeni in ne vemo, kako se zdravo in ustrezno prehranjevati,” so ob predavanju Prehrana in dobro počutje, ki se je odvijalo v prvi polovici novembra, zapisali na Mladinskem centru.

Nekdanji profesionalni športnik in prehranski svetovalec po programih Fitnes zveze Slovenije in mednarodnega programa Precision Nutrition Jani Konjedic je med drugim predstavil definicijo pojma “zdrava prehrana” in kako to prenesti v prakso. Obiskovalcem je zaupal 5 predlogov, ki pri prehranjevanju lahko pripomorejo k boljšemu počutju, ter 5 živil, ki jih lahko vključimo v našo prehrano za več energije in motivacije.

V središče njegovega drugega predavanja z naslovom “Zdrav življenjski slog” je bilo v središče postavljeno dejstvo, da zdrav življenjski slog obsega več stvari, ki se med seboj povezujejo v celoto. Na predavanju so govorili o zdravi prehrani, spanju, stresu, težavah, ki jih ta povzroča, ter kako se z njimi spoprijeti. Poudarjen je bil pomen narave, gibanja ter pravilne uporabe tehnologije ter družbenih omrežij. Na koncu je predstavil tudi, kako lahko z miselnostjo izboljšamo kakovost življenja.

Na tretjem novembrskem predavanju v Mladinskem centru je specializantka sistemske psihoterapije in magistrantka psihoterapevtske znanosti na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani, certificirana učiteljica čuječnosti ter ustanoviteljica psihoterapevtske ambulante VitaVera Nina Grudina spregovorila o anksioznosti.

Na interaktivni delavnici so spregovorili o naraščajočem pojavu tesnobe in paničnih napadov med mladostniki. Staršem pa so podali koristne informacije o čustveni regulaciji mladostnikov ter načinih obvladovanja anksioznosti.

Omenjena tri predavanja so le drobec tega, kar smo v mesecu novembru lahko doživeli in izkusili. Kot je pojasnila direktorica Mladinskega centra Nova Gorica mag. Jana Kruh, je namen novembrske akcije predvsem spodbujati družbo k zdravemu življenjskemu slogu ter širiti informacije o tem, kje lahko najdemo pomoč, če se znajdemo v stiski. Med dogodki je izpostavila predvsem osnovnošolsko matinejo, ki je bila namenjena učencem 7., 8. in 9. razredov osnovnih šol v Mestni občini Nova Gorica. Učencem so želeli pokazati, da se lahko zabavajo brez telefonov in alkohola. 

Letos so nekaj aktivnosti izpeljali tudi na podeželju: v Braniku so izvedli test hoje, v okviru MC turneje so obiskali šole na podeželju, ki nimajo možnosti koristiti vsakodnevnih dejavnosti, ki jih ponujajo v Mladinskem centru, ki je lociran v Novi Gorici. “Pomemben program v okviru preventive sta tudi Info točka in Poletni tabor za mlade. Dveletno sofinanciranje s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020 se je izteklo, a želimo zaradi pozitivnih odzivov s taborom nadaljevati tudi v letu 2023,” je še povedala.

Programi aktivni že več let

Podžupan Mestne občine Nova Gorica Simon Rosič je izpostavil, da smo na Goriškem primer dobre prakse na področju boja proti različnim oblikam zasvojenosti zaradi združevanja različnih akterjev, ki niso aktivni samo v mesecu novembru, ampak tekom celega leta. Poudaril je pomembno vlogo dejavnosti in dogodkov Mladinskega centra: “Tukaj gre za različna poslanstva. Predvsem poskušamo mladim sporočiti, da se da zabavati brez razno raznih substanc, alkohola, torej na način, da je vse v kontekstu slogana z glavo na zabavo.”

Vodja Oddelka za družbene dejavnosti na Mestni občini Nova Gorica mag. Marinka Saksida je poudarila omrežja različnih programov aktivnosti na področju preprečevanja različnih oblik zasvojenosti: “Te aktivnosti se pri nas kontinuirano sistematično izvajajo že skoraj 20 let. Aktivnosti potekajo za najširšo populacijo, otroke, učence, dijake, njihove starše, pedagoški kader, prek podpore nizkopražnim, visokopražnim programom, kot sta skupno srečanje na kapeli in Dnevni center za uporabnike prepovedanih drog, do reintegracijskih programov. To pomeni, da posebno pozornost namenjamo tako preventivi kot oblikam pomoči za tiste, ki se že znajdejo v težavah zaradi različnih oblik zasvojenosti. Ta podpora poteka na različne načine, nekaj teh aktivnosti teče neposredno iz občinske uprave, kjer imam v mislih naš javni razpis za sofinanciranje programov na tem področju. V okviru tega razpisa recimo namenimo kar nekaj sredstev Dnevnemu centru Žarek. Koordinator na tem področju je Mladinski center, ki vsako leto, kot že rečeno, v novembru organizira različne aktivnosti, ki so pred vami in so namenjene različnim ciljnim skupinam. Seveda pa naša pomoč poteka tudi na druge načine, in sicer v smislu zagotavljanja prostorov za izvajanje programov in sofinanciranja.”

MC Nova Gorica

Avtor

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
720
31.01.2023. ob 20:11
1,044
17.01.2023. ob 09:30
354
09.11.2022. ob 18:59
760
04.05.2022. ob 21:24
1,188
04.01.2023. ob 19:09
Preberi več

New Report

Close