Zakaj so antioksidanti tako zelo nepogrešljivi za naše telo?

Uredništvo, 04. maj 2015.

Anti- kaj? Marsikdo je v tem hitrem tempu življenja, ki ga zadnje nekaj let okupira bitka med zdravim in nezdravim načinom življenja, že slišal govorice o antioksidantih a ko …

Anti- kaj? Marsikdo  je v tem hitrem tempu življenja, ki ga zadnje nekaj let okupira bitka med zdravim in nezdravim načinom življenja, že slišal govorice o antioksidantih a ko pridemo nazaj v življenski ritual hitro pozabimo na vse skupaj.

Zato smo se odločili, da vam v sklopu tedna resveratrola (eden od močnejših antioksidantov), predstavimo bolj podroben vpogled v delovanje antioksidatov s poudarkom na že omenjeni molekuli resvaratol (o tem več v nadaljevanju).

Kaj pravzaprav so antioksidanti?

To so vse molekule, ki lahko upočasnijo ali preprečijo oksidacijo (porabo kisika) drugih molekul. Čeprav se pojavlja beseda antioksidant tudi na ostalih področjih (preprečavanje korozije, vulkanizacija gume …) je najbolj znana, ko govorimo o biologiji, bolj točno v povezavi z zdravim načinom življenja.

Kakšno vlogo imajo antioksidanti?

Živi organizmi so zaradi več dejavnikov, podvrženi t.i. oksidativnem stresu, pri katerem gre za patološko stanje, kot posledica prevelike tvorbe radikalov in/ali zmanjšane učinkovitosti antioksidativnih sistemov.

V človeškem organizmu igrajo pomembno vlogo, saj preprečujejo staranje kože, krepijo imunski sistem, dvigujejo telesno sposobnost in pozitivno vplivajo na naš živčni sistem.

Zelenjava je naravni vir antioksidantov.

Zelenjava je naravni vir antioksidantov.

Kje vse pa se nahajajo nam pomembni antioksidanti in zakaj so danes tako pomembni?

Med najbolj pomembne antioksidante štejemo resvaratol, karotenoidi ter vitamina C in E.

Torej, da so antioksidanti vitalni del biološkega procesa smo že izpostavili, najdemo pa jih v hrani in prehranskih dopolnilih, torej v:

  • sadju,
  • zelenjavi,
  • rastlinskih oljih,
  • čaju,
  • kavi,
  • soji,
  • čokoladi,
  • cimetu …

Kot že rečeno, danes živimo v času, ko je vse instant, od hrane do opravil. Le redki si vsak dan ob naporni službi in skrbi za družino vzamejo čas zase, zato je potreba po dovolj veliki dnevni količini antioksidantov tako pomembna.

Zato nam strokovnjaki ne govorijo zastonj, naj uživamo raznovrstno hrano, predvsem več sadja in zelenjave.

Od vina do neuničljivega japonskega dresnika

Leta 1992 so francoski znanstveniki ugotovili, da je ravno vino, v katerem je antioksidant resveratol, poglaviti razlog, zakaj Francozi manj zbolevajo za srčno žilnimi bolezni, čeprav npr. zaužijejo več nasičenih maščob kot Američani. Od takrat naprej se je začel pohod na raziskovanje antioksidantov in samo opozarjanje na pozitivne učinke. V prispevku Moč japonskega dresnika, lahko preberete, zakaj ima tako invazivno moč, da ga niti škropivo ne uniči.

Ne spreglejte zanimive javne tribune o resvaratrolu z naslovom O želji da bi živeli čim dlje in s čim manj težavami, ki smo jo gostili na forumu Starševski čvek.

Vir: sl.wikipedia.org/wiki/Antioksidant in sl.wikipedia.org/wiki/Oksidativni_stres

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 18:07
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več