Zakaj preživijo razmerja, v katerih sta si partnerja različna?

Uredništvo, 08. november 2016.

Ko analitik začne obupavati nad odnosom in gleda, kaj je narobe, čuteči tip začne iskati dobre stvari. Pri parih, …

Po Myers-Briggsovem najpopularnejšem osebnostnem kazalniku (MBTI), so ljudje razdeljeni v štiri tipe osebnosti glede doživljanja sveta in odločanja: analitike (vizionarski in logični), diplomate (vizionarski in empatični), čuteče (realistični in načrtujoči) in raziskovalce (realisti in iskalci).

Raziskave so pokazale, da so najsrečnejši pari tisti, kjer je eden od partnerjev “analitik” in drugi “čuteči” tip. Takšni pari najbolje premagujejo krize in težave. Vas zanima, zakaj?

Analitiki bodo računali na dejstvo, čuteči pa bodo najprej opazili čustva.

Na začetku razmerja bo analitik presodil dejstva – socialni status, finančna sposobnost in če mu je resna zveza sploh potrebna. Čuteč tip človeka pa bo vedno storil vse, da bi razmerje uspelo. Sicer pa se večino razmerij začne zahvaljujoč čutečim tipom.

Analitiki zaznavajo zunanje signale in tako dojamejo, da je nekaj narobe, čuteči to razberejo po govorici telesa.

Analitiki bodo iskali dokaze o prevari tako, da bodo opazili, kako se njihov partner spogleduje z drugo osebo ali po sumljivih sporočilih v telefonu. Čuteči pa bodo to opazili v spremembi tona glasu. Preprosto imajo intuicijo, da nekaj ni v redu, čeprav nimajo dokazov za to. Čuteči bodo prej opazili, da v odnosu nekaj ni v redu.

Analitiki vidijo, kaj je narobe v odnosu. Čuteči vidijo dobre stvari.

Ko analitik začne obupavati nad odnosom in gleda, kaj je narobe, čuteči tip začne iskati dobre stvari. Pri parih, kjer je en partner analitik in drugi čuteč, je zelo verjetno, da bo njun odnos preživel po krizi.

Za analitike je spor naraven, za čuteče je kot vrsta nesreče.

Čuteči tip osebnosti bo trpel in se bal, dokler harmonija ne bo ponovno vzpostavljena in po njihovem mnenju se mora vzpostaviti za vsako ceno. Analitični tip rešuje spor, čuteči beži od njih. Če obstaja prepir, bi bilo boljše za analitika, da čim prej vzpostavi mir v odnosu.

Analitiki rešujejo težave, čuteči čakajo na analitike, da jih rešijo.

Če analitiki prepoznajo težavo, se bodo začeli ukvarjati z njo – darovali bodo majhne pozornosti, komplimente. Čuteči tip ne bo storil nič, dokler grozljiv občutek strahu in bolečine ne mine. Zato vedno obstaja tisti, ki daje darila in tisti, ki jih prejema.

Analitiki želijo biti glavni, čuteči želijo biti ljubljeni.

Analitik bo z veseljem prevzel odgovornost in želel voditi in ohranjati odnos. Čuteči se počuti izgubljeno, če ne dobi ljubezni in pozornosti, ki jo potrebuje.

Analitiki želijo razumeti, zakaj se nekaj dogaja. Čuteči želijo razumeti, zakaj se nekaj dogaja z njimi.

V konfliktu analitik želi priti do korena težave, ter popolnoma razumeti, zakaj je šlo nekaj narobe v odnosu. Osebi, pri kateri prevladuje logika, želi imeti ustvarjalen pogovor, pripravljen je tudi tvegati razhod, medtem ko čuteči tipi samo sedijo in razmišljajo o sebi.

Analitiki iščejo resnico. Čuteči bodo lagali, če bo to potrebno.

Analitik je popolnoma iskren, tako z drugimi kot s seboj. Če se zavedajo, da delajo nekaj narobe, bodo to priznali brez obotavljanja. Čuteči partner ne želi vedno, da partner ve resnico. Včasih jim je sladka laž sprejemljiva, pa naj lažejo drugim ali da drugi lažejo njim.

Dva analitika se odločita, da jima je boljše, če sta sama, dve čuteči osebi se borita do konca, mešanica teh dveh tipov bo skupaj po trdem boju našla pot. Vsi pari imajo svoje težke čase, vprašanje je samo, kako jih bodo prebrodili. Za partnerja, ki imata različne poglede in vedenja, je bolj verjetno, da preživita krizo.

Foto: Pinterest

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,395
13.06.2021. ob 13:25
284,278
16.06.2021. ob 09:25
110,156
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več