Zakaj nas poleti lahko preseneti vnetje mehurja?

Uredništvo, 29. julij 2019.

Mehur pomembno sodeluje pri čiščenju telesa in s tem ohranjanju našega zdravja. Zato je za naše zdravje pomembno, da za sečila kar najbolje poskrbimo in to tudi v na videz brezskrbnih poletnih mesecih.

Pogosto siljenje na uriniranje, pekoč občutek ob tem, tiščanje v predelu mehurja ali celo bolečine so znak, da z mehurjem ni vse v najlepšem redu.  Poglejmo si zakaj se težave z mehurjem rade pojavijo poleti in kaj lahko sami storimo ob tem.

Čeprav imamo občutek, da čas poletja ni »rezerviran« za vnetja oz. prehlade, pa to nekoliko bolj drži za dihala kot za sečila. Namreč pogosto se zgodi, da ravno v času dopusta na morju obležimo z vnetjem mehurja.

Kako do tega pride?

Prevelika izguba vode iz telesa oslabi mehur

Tradicionalne medicine učijo, da je zdravje sečil močno odvisno tudi od razpoložljive vode v telesu oz. od tega kako dobro skrbimo za hidracijo telesa.

Kadar pijemo dovolj vode, bo le ta iz telesa preko urina pomagala čistit strupe, kisle presnovke oz. vse kar pač mora iz telesa ven, da lahko ostanemo zdravi. V nasprotnem primeru bodo v telesu strupi zastajali in ne le šibili naše zdravje, temveč tudi prekomerno obremenili naš mehur. Mehur je namreč zadnje skladišče strupnin, ki se preko seča izločajo iz telesa. Kadar pijemo dovolj tudi večkrat na dan uriniramo in s tem redno odvažamo strupnine iz mehurja in iz njega splakujemo tudi morebitne škodljive mikrobe. Ko pijemo premalo, uriniramo manjkrat, kar pomeni tudi, da se nakopičeni strupi, kisli presnovki, škodljivi mikrobi … dlje časa zadržujejo v mehurju in zaradi tega prekomerno dražijo njegovo sluznico. Koncentriran urin je namreč bolj dražilen za sluznico mehurja, kot urin, ki ni koncentriran. Posledica je zmanjšana obramba sluznice sečil in tudi večja možnost za naselitev mikrobov (E.coli, glivic kandide itd.) na njih. Od tu je le še korak, do težav z mehurjem opisanih v uvodu. Poglejmo si zakaj so težave z mehurjem pogoste prav poleti.

Poleti je izguba vode večja

Telo vodo v glavnem izgublja dnevno z uriniranjem, izločanjem blata, z dihanjem in potenjem. V normalnih okoliščinah je izgubimo cca. 2 od 2,5 litra na dan. Toliko naj bi je zaradi ohranjanja ravnovesja oz. zdravja tudi dnevno nadomestili. Seveda kadar je izguba večja, jo moramo nadomestiti več. Premalo se zavedamo, da pomanjkanje vode v telesu poleti ne ustvarimo le z nezadostnim pitjem vode, temveč tudi s povečano izgubo le te iz telesa zaradi vročine, suhega zraka ali slane morske vode.

Zaradi ohranjanja konstantne telesne temperature vodo telo uporabi tudi za ohlajanje, pri čemer se sproži potenje in s tem večja izguba vode iz telesa. Velikokrat tudi pozabimo, da na večjo izgubo vode iz telesa v poletnih mesecih vplivajo še klima naprave in lenobno namakanje v morju. Oboje, nam daje lažni občutek, da zaradi vpliva obeh na ohlajanje ne izgubljamo toliko vode iz telesa. Pa se motimo. Klima naprave sicer ohlajajo prostor a ga naredijo posledično zelo suhega, zaradi česar povečajo izgubo vode iz našega telesa. Prav tako hladna morska voda sicer prijetno ohlaja pregreto telo, a dobro je vedeti, da ob tem tudi preko kože iz našega telesa črpa vodo, podobno kot slane razstrupljevalne kopeli v banji.

Več vode mehur ščiti

Da bo torej mehur lahko optimalno deloval poskrbite, da boste v poletnih mesecih zaužili dovolj vode. Osnova je 1,5 do 2,5 litra čiste vode na dan. Pri tem dr. Batmanghelidj priporoča, da dnevno v hrani ali pijači zaužijemo cca. pol čajne žličke naravne soli. Količino popite vode seveda prilagajajte dnevnim razmeram in vašim potrebam. Pri tem upoštevajte, da ne le povečana telesna aktivnost ali psihični stres, temveč tudi poletna vročina, suhi klimatizirani prostori in namakanje v hladnem morju lahko terjajo večjo izgubo vode iz telesa in s tem obremenijo mehur. Prav tako telo lahko še dodatno dehidrirajo pitje alkoholnih pijač, črnega čaja, kave pa tudi pitje zelenega čaja in diuretičnih zeliščnih čajev. Slednji so sicer blagodejni saj lahko pomagajo ob različnih težavah, da pa ob tem zato ne bo trpel mehur popijte ob njih tudi nekoliko več vode. V pomoč pri ugotavljanju ali popijete dovolj vode, so vam lahko tudi znaki žeje telesa. Torej pijte več, če izločate malo urina, ki je koncentriran, močnega vonja in temnejše barve, če vas mučijo zaprtje, glavoboli, utrujenost, pomanjkanje koncentracije in energije itd.

Kako še lahko mehurju poleti pomagamo?

Če so vaša šibka točka sečila, je dobro v domači lekarni imeti ali s seboj na dopust vzeti tudi naravne pripravke ali zdravila, ki preprečujejo ali odpravljajo blaga vnetja mehurja.

S seboj lahko npr. vzamete 100 odstotni sok brusnice (npr. Dr. Steinberger Brusnični sok) ali izvleček brusnice v obliki kapsul ali tablet. Učinkovine brusnic bodo preprečevale pritrjanje mikrobov na sluznico mehurja in tako pomagale preprečevati ali odpravljati vnetje.

Namesto brusnice lahko uporabite tudi antiseptični čaj za mehur iz listov vedno zelenega gornika. Če je vaš želodec občutljiv si pripravite hladni namok iz omenjenega čaja, pri čemer ustrezno količino čaja več ur (npr. čez noč) namakate v hladni vodi.

Mehurju pa lahko zaščitimo tudi z uživanjem tradicionalnega zdravila Canephron. Kombinacija lista rožmarina, korenine luštreka in zeli navadne tavžentrože pomaga preprečevati vnetje mehurja. Kombinacija začimb in zelišča namreč dokazano deluje proti vnetjem v mehurju, blaži krče mišic mehurja, pospešuje izločanje urina, deluje protimikrobno in preprečuje pritrjevanje le teh na sluznico mehurja.  Naravno zdravilo pa ni le učinkovito v preprečevanju težav z mehurjem temveč tudi v odpravljanju le teh. Še več, 12 tedensko jemanje Canefrona, kot kažejo študije, lahko odpravijo celo kronična vnetja mehurja. Na ta način se je namreč pogostost ponavljanja vnetij sečil zmanjšala za 73 odstotkov.

Rastline-za-mehur

Ker s podporo imunskemu sistemu telesu pomagamo, da samo lažje opravi z morebitnimi vnetji, je dobrodošla pomoč za preprečevanje ali odpravljanje težav z mehurjem tudi jemanje alkoholnega izvlečka iz cele sveže rastline ameriškega slamnika. Krepčilno na imunski sistem npr. deluje A. Vogel Echinaforce v obliki alkoholne tinkture ali tablet (brez alkohola).  Z jemanjem pričnemo takoj, ko začutimo, da nam upada imunost oz., ko čutimo prve znake težav z mehurjem (npr. pogosto tiščanje na vodo). Ob Canefronu ali katerem od zgoraj omenjenih pripravkov bo tako Echinaforce odlična podpora v preprečevanju ali odpravljanju težav z mehurjem.

Besedilo: Adriana Dolinar

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
13.06.2021. ob 13:25
284,299
20.06.2021. ob 17:48
110,161
21.06.2021. ob 19:28
Preberi več