Zakaj je dobro vaditi zjutraj?

Ste eden tistih, ki ne mara jutranjega vstajanja? Morda vas naslednja dejstva prepričajo, da začnete z jutranjo vadbo.

Se spominjate kužka Snoopyja? Vedno je rekel I think I’m allergic to mornings” ali “Mislim, da sem alergičen na jutra”.

So “jutranji” ljudje in so ljudje, ki leta in leta živijo v upanju, da jutra ne bi obstajala. V vsaki šali je nekaj resnice, kljub temu pa mnogi spremenijo prepričanje. Tudi tisti, nekoč najbolj zaspani.

Statistično gledano naj bi tretjino svojega življenja prespali oziroma, tisti, ki radi spijo dlje, v povprečju nekje 10-15 dni na leto več prespijo.

Sprva je težko, sprašujete se, kaj ste storili, da vstajate, ko drugi še spijo in zakaj bi to sploh počeli. Z vztrajnostjo pa spremenite navade in na koncu se vprašate zakaj tega niste storili že prej.

Da bo odločitev lažja, preberite nekaj prednosti, ki jih ima samo jutranja vadba.

pillow

Učinek stresa bo manjši

Redna telesna vadba vpliva na zmanjšanje stresa pri večini ljudi. Če pa dan začnete z vadbo, bo stresne situacije čez dan lažje obvladati. Manj stresa pomeni več kontrole in posledično boljši dan.

workout1

Raven energije bo višja

Z jutranjo vadbo bo raven energije višja čez cel dan. Nekateri težko najdejo motivacijo za vadbo po napornem dnevu in podležejo mehkobi in udobnosti domačega naslonjača, h kateremu po navadi sodi tudi hrana in pijača. Pregovor pravi: Po jutru se dan pozna in če ga začnete s tekom, aerobiko ali katerokoli vadbo, bo le- ta zagotovo dober.

Boljši spanec

Zgodnje vstajanje vas bo pripravilo do tega, da boste prej odšli v postejo, kar pomeni tudi kakovostnejši spanec.

Boljši občutek kontrole

Dobili boste občutek, da imate vse pod kontrolo. Vstanete zgodaj, da poživite telo in duha in hkrati imate dovolj časa in niste pod pritiskom jutranje naglice.

Produktivnost je boljša

Telesna dejavnost je eden izmed “povzročiteljev” dviga storilnosti, v kolikor pa jo izvajate zjutraj, boste čez dan, storili veliko več. Vaše misli bodo jasne, stres in tesnoba vam ne bosta prišla do živega.

Ustvarjalnost narašča

Zmanjšanje stresa, povečanje energije posledično vpliva tudi na ustvarjalnost. Mnogi zagovorniki jutranje vadbe poročajo o tem, kako so njihove ideje, z uvedbo jutranje vadbe postale, bolj kreativne. Čiste misli vodijo do kreativnosti.

girl-1039532_960_720

Boljši odnosi

Ob rednem gibanju se sproščajo hormoni sreče, kar pozitivno vpliva na naše razpoloženje in zavedanje o našem telesu. Ker ste srečni, se to odraža navzven tako v obstoječih razmerjih kot možnih novih.

Počutili se boste zdravi

Vsi plusi jutranje vadbe se odražajo na vašem zdravju. Vse kar vpliva na zmanjšanje strese se znatno odraža na vašem fizičnem in mentalnem zdravju.

Ko premagate jutranji boj sami s seboj in vstanete prej, ter naslednjih šest tednov vadite pred službo, se dokažete, da je mogoče vse. S tem dobite potrditev, da ste vi tisti, ki kroji svoje življenje. Verjemite, ne bo trajalo dolgo, ko se boste počutili nepremagljive.

health

Vabljeni k razpravi o jutranji vadbi in motivaciji na forumu Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa.

Foto: Pinterest

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 03:16
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več