Zakaj je alkohol še posebej škodljiv za mlade možgane?

Uredništvo, 22. julij 2019.

Mnogi starši devetošolcev so si oddahnili, da je valeta mimo, z njo pa tudi čuden nemir njihovih devetošolcev.

Marsikje se je namreč vse vrtelo okrog vprašanja alkohola. A jeseni pride srednja šola in petkovi izhodi. Ali ste pripravljeni na to?

Nekaj pomenljivih podatkov o alkoholu in konkretnih nasvetov, kako se z najstnikom pogovarjati, so na delavnici za starše Pogovoriti se moramo o alkoholu podali dr. Maja Roškar iz Nacionalnega inštituta za javni zdravje (NIJZ), Nino Batagelj iz Zavoda VOZIM in družinska terapevtka mag. Sanja Kranjc.

Smo mokra družba

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je Slovenija po obsegu škodljivih posledic pitja alkohola v svetovnem vrhu. Alkohol je lahko dostopen, V Sloveniji po podatkih NIJZ zaradi alkohola kot neposrednega vzroka smrti umre 2055 ljudi na leto, vsak dan imamo 10 novih hospitalizacij, zaradi alkohola država zapravi 228 milijonov evrov letno.

Alkohol je prva izmed psihoaktivnih snovi, ki jo otroci oziroma mladi najprej poskusijo. V Sloveniji mladostniki v povprečju prvič poskusijo alkohol že pri 11 letih. Tedensko uživa alkoholne pijače 14 % 15-letnikov, vsaj 2-krat se je napilo 30 % 15-letnikov.

Zaradi omenjenih številk nas lahko skrbi. Ni dvoma, da je čas odraščanja čas preizkušanja in oblikovanja stališč. Mladostniki vse manj časa in manj pomena dajejo družini, vse več časa in več pomena dajejo vrstnikom. Iščejo se, sprašujejo se, kdo so, iščejo svoje mesto v družbi. Toda, je pritisk vrstnikov res najmočnejši dejavnik, da se ga mladi napijejo prav vsak konec tedna? 

Mladi in alkohol? Odvisno od odnosa odraslih do alkohola

Dr. Maja Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje izpostavlja dve pomembni ugotovitvi  strokovnjakov, ki se ukvarjajo s posledicami pitja alkohola:

  • Če je v naši družbi alkohol lahko dostopen in smo do pitja tolerantni, mladostnik ne more razviti drugačnega pogleda na alkohol, od tega pogleda, kot ga ima družba. Mladostnik se rodi v t. i. mokro družbo.  
  • Res je, da mladostniki največ dajo na mnenje svojih vrstnikov in prijateljev. Toda, kadar gre za večje ali pomembne življenjske odločitve ali načela, se kljub vsemu ravnajo na podlagi usmeritev, ki so jim jih dali straši. 

Zato je odnos odraslih in staršev do alkohola tako odločilen. Če bo otrok imel v odraslih okrog sebe dober zgled in če bo imel različne izkušnje zabave brez alkohola, resničnosti okrog sebe ne bo videl kot: »vsi pijejo, samo jaz ne«, alkohola pa ne bo videl kot cilja na koncu tedna ali sredstva za preganjanje dolgčasa.

V nadaljevanju preberite, zakaj pa je alkohol še posebej vabljiv za mlade, a škodljiv za njihove možgane ter nasvete, kako se o alkoholu pogovarjati in kaj narediti, ko pride mladostnik opit domov. >> 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 18:07
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več