Začimbe kot sestavni del obroka

Uredništvo, 21. april 2016.

Začimbe prispevajo k vnosu mikrohranil in pomembno koristijo organizmu ter lajšajo simptome določenih bolezni.

Čeprav ne prispevajo vnosa beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov v obroku, lahko prispevajo k vnosu mikrohranil, koristijo telesu in lajšajo simptome določenih bolezni.

Začimbe so snovi, ki se pri kuhanju uporabljajo predvsem za pridobivanje okusa, barve ali ohranjanje izdelkov in hrane. Mnoge od njih imajo tudi antimikrobne lastnosti in so zato veliko bolj priljubljene in pogosteje uporabljene v toplih podnebjih.

Čeprav so lahko prisotne v različnih oblikah, se začimbe na splošno posuši in se kot take uporablja pri kuhanju. Zaradi izrazitih okusov in arome, se uporabljajo v majhnih količinah in zato ne prispevajo k energetski vrednosti obroka, niti vrednosti proteinov, maščob in ogljikovih hidratov. Po drugi strani pa lahko začimbe v obroku prispevajo k splošnem vnosu mikrohranil in imajo pomembne pozitivne učinke na organizem.

Pozitiven vpliv začimb na organizem:

• ingver in meta lahko pomagata med boleznijo,

• rožmarin lahko zmanjša pojavnost alergij in težav z dihanjem,

• česen ima antimikrobne lastnosti in lahko prepreči prehlad,

• bazilika, kurkuma in origano imajo pozitivne učinke na imunski sistem,

• žajbelj lahko izboljšuje spomin in možganske funkcije,

• cimet in kumina lahko znižata raven glukoze v krvi,

• žafran lahko ublaži astmo in kašelj in celo depresijo,

• timijan zmanjša resnost simptomov respiratornega trakta,

• čili vsebuje kapsaicin, ki lahko pospeši metabolizem.

olja

Rožmarin se najpogosteje uporablja kot začimba za piščančje meso, ribo, juhe in omake, dajejo pa ga tudi v steklenice z olivnim oljem, da olivno olje prevzame njegovo aromo in pri uporabi v kuhinji imajo jedi okus mediteranske kuhinje.

Bazilika in origano sta tipični začimbi italijanske kuhinje, ki se najpogosteje uporabljajo v različnih omak za testenine, kot dodatek v solatnem prelivu ali za katerokoli jed, ki vsebuje paradižnik, bodisi kuhan, pražen ali surov.

Ingver je najboljše uporabiti kot začimbo vrtninam, pripravljenim v voku s testeninami. Odličen pa je kot čaj, za odpravo slabosti in gastrointestinalnih simptomov.

Timijan je odlična začimba pri težavah z dihali in dober vir železa. V kulinariki se najpogosteje uporablja v omakah za testenine in jedi s fižolom ali za juhe.

Koper je najboljše uporabiti kot začimbo za lososa ali pozimi za enolončnice, mešano zelenjavo (še posebej kumare) ali kot dodatek jogurtu.

Od sladkih začimb se muškatni orešček pogosto uporablja v jesenskih in zimskih mesecih, ne le kot aroma pri sladicah, ampak tudi pri sladki zelenjavi ali kuhanem sadju in v pijačah v zimskem času, prav tako kot cimet.

V vsakem primeru, ne glede na izbor začimbe poleg katerekoli jedi, bodite pozorni na zmernost pri uporabi začimb, zaradi njihovega intenzivnega vonja in okusa. Ob vse pogostejši in večji uporabi začimb v prehrani se zmanjšuje potreba po dodajanju kuhinjske soli, ki jo je nujno treba zmanjšati na priporočene dnevne količine vnosa in »mono« začimbe so odlična alternativa.

 

logo_zavod_vse_bo_v_redu_triglav

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d. in Zavod vse bo v redu.

Še več zanimivih zgodb in koristnih nasvetov s področja zdravega življenja si preberite na portalu Vse bo v redu

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,360
12.05.2021. u 13:12
283,841
15.05.2021. u 20:58
110,378
16.05.2021. u 09:34
Preberi več