Začetek pouka – konec igranja?

Igra pozitivno vpliva na vzgojo in izobraževanje vašega otroka, zato mu je ne omejujte, temveč jo le prilagodite v skladu z njegovimi obveznostmi. Pojasnite otroku, kakšen bo njegov šolski vsakdan, in poudarite, da začetek pouka ne pomeni konca igranja.

Začelo se je novo šolsko leto. Z odhodom v šolo pride tako za otroke kot tudi za starše do precejšnjih sprememb. Za otroka začetek šole pomeni neznano doživetje, ki ga spremljajo negotovost, zmedenost in stres. Otrok se vse bolj zaveda, da mora na prvo mesto postaviti učenje, pa če mu je to všeč ali ne. Dozdajšnje igranje, tekanje po parku in druženje s prijatelji bodo zamenjale šolske knjige in domače naloge. Zato otroku ta novi svet obveznosti, naporov in težav predstavlja veliko in nepremostljivo oviro v njegovem še vedno otroškem svetu.

Kako se bom znašel v novem okolju? Me bodo vrstniki sprejeli? Kakšen bo moj učitelj? Kako mi bo šlo pri učenju in opravljanju šolskih nalog? Se bom sploh imel čas igrati? Taka in podobna vprašanja mučijo male glavice. Je treba otroku, ko začne hoditi v šolo, res omejiti čas igre?

Kako gresta skupaj šola in igranje?

Igra je eden prvih načinov, s katerim otrok spoznava svet na podlagi lastnih izkušenj. Ima pomemben vpliv na otrokov čustveni, socialni in psihofizični razvoj.

Z igro se njegovi možgani razvijajo in se lažje uči, izraža svoje občutke in razvija ne le telesnih, temveč tudi umske, motorične in orientacijske sposobnosti. Igra vpliva na razmišljanje, reševanje težav, otroka uči strpnosti, empatičnosti, prožnosti, prilagodljivosti in pravil timskega dela. Z igro se otrok uči ustrezne komunikacije, razvija zavest o medčloveških odnosih in se socializira. Igra motivira, zadovoljuje in pripomore, da se otrok počuti srečnejšega.

Igra v učnem procesu predstavlja enega najlažjih in najučinkovitejših načinov prenosa znanja in učenja. Učenje skozi igro omogoča, da dlje časa obdržimo otrokovo pozornost in zanimanje za učno vsebino. Take vsebine si otrok zapomni lažje in za dlje časa. Igra pomaga usmerjati otrokovo domišljijo in tako pozitivno vpliva na razvoj njegove ustvarjalnosti (risanje, pisanje, modeliranje, plesanje, literarne vsebine). Tako otrok razvija zbranost, vztrajnost, ustvarjalnost, motoriko in koordinacijo gibov. Igre, ki temeljijo na odkrivanju in reševanju namišljenega problema (npr. kaj bi storil, če bi se izgubil v gozdu?), vplivajo na razvoj otrokovih intelektualnih sposobnosti, oblikovanje njegovih nazorov, razmišljanja in samostojnega reševanja težav na več različnih načinov. Tako se otrok uči z razumevanjem, obenem pa zna znanje uporabiti tudi v vsakdanjih življenjskih situacijah. To je ključ do uspešnega izobraževanja.

Vloga staršev

Igra pozitivno vpliva na vzgojo in izobraževanje vašega otroka, zato mu je ne omejujte, temveč jo le prilagodite v skladu z njegovimi obveznostmi. Preden začne hoditi v šolo, mu pojasnite, kakšen bo njegov šolski vsakdan, in poudarite, da začetek šole ne pomeni konca igre. Z odhodom v šolo se njegovo otroštvo ne konča. Tako boste zmanjšali ali preprečili dodaten stres. Čeprav živimo v svetu sodobne tehnologije, si organizirajte čas za otroka brez telefonov in računalnikov. Pritegnite njegovo pozornost z dobrimi starimi igrami, kot so »Ali je kaj trden most«, lovljenje po eni nogi, ristanc, spuščanje zmaja, med dvema ognjema, »Gospa kraljica, koliko je ura« in gumitvist. Tudi sami se pridružite igri in s svojim zgledom pozitivno vplivajte na otrokov razvoj. Ne dopustite mu, da bi se počutil nesposobnega, in ga naučite prenesti poraz. Povejte mu, da je vsak otrok na nekaterih področjih boljši, na drugih slabši, in da to ni nič slabega. Tako bo lažje prenašal šolske težave in obveznosti.

 

Foto: Pexels, Pixabay

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več