Luskavica – zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje je ključno

Uredništvo, 29. oktober 2013.

29. oktobra obeležujemo svetovni dan luskavice. Za uspešno obvladovanje luskavice je ključno zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje.

Maribor, 29. 10. 2013 – Danes po vsem svetu obeležujemo svetovni dan luskavice, ki je namenjen podpori ljudem, ki živijo s to neozdravljivo boleznijo. Po vsem svetu je okoli 125 milijonov obolelih, v Sloveniji pa med 30 in 40 tisoč. Specialisti dermatologi poudarjajo, da je za uspešno obvladovanje bolezni ključno zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje. Poleg zdravstvenih težav se zaradi videza bolezni ljudje z luskavico soočajo še s številnimi stereotipi in predsodki v družbi, kar poslabšuje njihov socialno-ekonomski položaj. Društvo psoriatikov Slovenije je zato danes v enajstih večjih slovenskih mestih organiziralo akcijo ozaveščanja javnosti. 

Pravočasno in ustrezno zdravljenje luskavice je izjemno pomembno, saj se v nasprotnem primeru poveča tveganje za razvoj pridruženih stanj (metabolni sindrom – povišan krvni tlak, povišan sladkor v krvi, bolezni srca in ožilja … ) in skrajša življenjska doba. Luskavico je zato potrebno obravnavati celostno in zdravljenje prilagoditi posamezniku. Z uspešnim obvladovanjem bo namreč bolezen manjše breme za obolele, njihove družine in tudi širšo družbo.

Ob letošnjem svetovnem dnevu luskavice asist. mag. Pij Bogomir Marko, dr. med., spec. dermatovenerolog, predstojnik Oddelka za kožne in spolne bolezni Univerzitetnega kliničnega centra Maribor poudarja: »Izjemno pomembno je, da luskavico čim prej odkrijemo, diagnosticiramo in začnemo zdraviti s terapijo, ki najbolj ustreza posameznemu pacientu. Med simptomi, na katere moramo biti pozorni so rdečina, zadebelitev kože, ki je pokrita z luskami, tudi bolečine v sklepih. Ti znaki se lahko pojavljajo na različnih delih telesa in če jih opazite, je nujen čimprejšnji obisk pri osebnem zdravniku. Ta bo po pregledu nadalje ukrepal ali vas napotil k specialistu dermatologu.

Hkrati luskavica ni le telesni zdravstveni problem, ampak vpliva na vsa področja kakovosti življenja – zaradi videza bolezni se oboleli srečujejo še s številnimi predsodki in stigmatizacijo v družbi, kar poslabšuje njihov socialno-ekonomski položaj.

V Sloveniji so na voljo vse najsodobnejše metode zdravljenja luskavice, zelo veliko pa za uspešno obvladovanje bolezni lahko storijo tudi oboleli sami. Dragica Dremelj, predsednica Društva psoriatikov Slovenije zato svetuje: »Če se soočate z luskavico, spremljajte potek bolezni, prilagodite življenjski slog, iščite informacije in se izobražujte. Dobro poučen psoriatik namreč lahko ogromno naredi za izboljšanje kakovosti svojega življenja. Pri tem vam lahko pomagajo drugi, ki se srečujejo s podobnimi težavami, v našem društvu pa izvajamo številne izobraževalne in druge programe, ki bodo v pomoč vam in vašim družinam.«

Svetovni_dan_luskavice_2013_Maribor

Na fotografiji: akcija ozaveščanja v Mariboru

Na kratko o luskavici

Luskavica (psoriaza) je večplastna kronična avtoimuna sistemska vnetna bolezen, ki ni nalezljiva. Po vsem svetu je okoli 125 milijonov obolelih, v Sloveniji pa med 30 in 40 tisoč. V enaki meri lahko zbolijo moški in ženske, najpogosteje pa se pojavi med 15. in 35. letom starosti. Najvidnejši znaki se pokažejo na koži, kjer nastajajo izbokla rdeča žarišča (lezije ali zaplate) s srebrno belo plastjo odmrlih celic – lusk. Vendar bolezen ne prizadene le kože, saj se vnetje lahko pokaže tudi drugje – do 30 odstotkov ljudi z luskavico denimo prizadene še psoriatični artritis.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
13.06.2021. ob 13:25
284,302
20.06.2021. ob 17:48
110,161
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več