Za svilnato gladek dotik kože

Uredništvo, 08. december 2017.

Če iščete dolgoročno učinkovito rešitev za svilnato gladek dotik kože, je aparat IPL v intimi doma prava rešitev.

Sodobna ženska je samozavestna in uspešna. Rada je lepa, urejena in naredi veliko stvari, da bi se počutila dobro in lepo v svoji koži. Ena izmed teh stvari je tudi skrb za lepo in gladko kožo, brez neželenih dlak. Prav malo je verjetno, da bodo dlake postale spet moderne, zato je depilacija postala del vsakodnevne nege pri ženskah in vse bolj tudi pri moških. Britje nog in podpazduhe, voskanje, odstranjevanje z depilatorji in druge metode ne dajejo trajnejših rezultatov.

Če iščete dolgoročno učinkovito rešitev, da se znebite telesnih dlačic, je aparat IPL za odstranjevanje dlak v intimi lastnega doma prava rešitev za vas. Gre za napravo, ki se je na trgu pojavila pred nekaj leti in obljublja pravi čudež. Odpravi namreč neželene telesne dlačice in vas razbremeni dragih obiskov salona. Philips Lumea Prestige  je preprosta za uporabo, še posebej, ker je lahko tudi brezžična. S Philips Lumea Prestige ne boste nikoli več v zadregi, če boste načrtovali sprostitev v savni ali izlet na morje. Vaša koža bo gladka in mehka, brez vraščenih dlačic.

Spregovorili smo o novi obliki neboleče depilacije, ki resnično deluje. Sogovornica dermatologinja Mateja Lisjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije je odgovorila na vprašanja o problematiki poraščenosti ter kako jo učinkovito, dolgotrajno in varno odpraviti. Predvsem pa je beseda tekla o novi resnično neboleči in presenetljivo učinkoviti tehnologiji za vzdrževanje gladke kože, IPL-depilaciji, ki je varna in primerna tudi za domačo rabo.

Uporabniki so nam postavili sledeča vprašanja:

V: “Mene pa zanima koliko morajo bit dlačice dolge, če sem se do sedaj brila?”

O: “Svetuje se, da so za optimalen učinek IPL naprave dlake dolge pribl 1mm. Želim vam uspešno odstranjevanje.”

V(se navezuje na prejšnje vprašanje in odgovor strokovnjakinje) “Gospa Mateja, zakaj 1mm? Ali ni tako, da se dlačice najprej pobrije in nato uporabi laser?”

O: “Pred laserskimi in IPL posegi odstranjevanja neželenih dlak se svetuje, da se za optimalen učinek dlake pobrije, tako da je njihova dolžina pribl 1mm. S tem se prepreči nastanek draženja kože in opeklin. Če bi dlake pred posegom epilirali oz. izpulili, svetlobni žarek laserja oz. IPL naprave ne bi bil učinkovit. IPL naprave namreč delujejo na podobnem principu kot neinvazivni laserji. Svetlobni žarek se absorbira v rjavem kožnem pigmentu melaninu in se ob tem pretvori v toplotno energijo, kar povzroči poškodbo folikla in pospeši prehod iz rastne faze v fazo mirovanja in izpadanje dlak.

Laserji sevajo ozko usmerjeni svetlobni žarek ene valovne dolžine in se v tkivu razvijejo zelo visoke energije, zato jih lahko uporabljajo le zdravniki. IPL naprave sevajo širši svetlobni snop različnih valovnih dolžin, v tkivih se razvijejo nižje energije in jih lahko uporabljajo tudi nezdravniki, npr. kozmetiki in laiki.”

V: “Ker sem malo poraščena po obrazu, me zanima, če IPL-depilator učinkovito deluje tudi na obrazu?”

O: “V primeru, da ima IPL naprava poseben nastavek za obraz, jo lahko učinkovito uporabljate na spodnjem delu obraza. Vendar se svetuje previdnost, nikakor IPL naprave ne uporabljajte okoli oči, v nosnicah in neposredno nad ustnicami.”

V: “Imam nekaj vprašanj:

  • Kako je z vraščanjem dlačic pri uporabi tega? Z uporabo epilatorja imam namreč kar precej težav s tem …
  • Kako dolge morajo biti dlačice in kako dolgo potem traja gladek občutek?
  • Slišala sem da pri nekaterih ljudeh lahko po uporabi na koži pride do svetlejših madežev (kot neka varianta razbarvanja kože). Ali je to res oziroma ali je uporaba varna za kožo?
  • Kako dolgo traja postopek z odstranjevanjem dlačic s tem aparatom?”

O: “Izkušnje niso pokazale, da bi postopek z IPL napravo povzročal vraščanje dlak. Učinki so dolgotrajni od nekaj tednov do nekaj mesecev. Za optimalni učinek je potrebno dlake pobriti na pribl mm. Ob pravilni uporabi po navodilih je metoda varna. Pri nekaterih osebah se lahko prehodno pojavijo hipopigmentacije, ki se običajno v nekaj tednih spontano repigmentirajo. Trajanje postopka je odvisno od velikosti tretiranega predela. Običajno za celo telo traja med 20 in 30 minut, ob prvi uporabi, ko se postopku še privajamo, morda malo dlje.”

V: “Kaj je tehnologija intenzivne pulzirajoče svetlobe IPL in kakšne izkušnje imate z njo? Kako izgleda tak tretma pri dermatologu?”

O: “IPL naprave sevajo snop svetlobe, ki se absorbira v rjavem pigmentu melaninu v dlačnem mešičku, ki se nato pretvori v toplotno energijo, kar povzroči poškodbo mešička in izpadanje dlak. Pred samim posegom opravimo testiranje na manjšem predelu kože in določimo optimalno jakost glede na fototip kože. Učinki so dolgotrajni.”

V: “Mene pa zanima kakšna je razlika med IPL in laser tehnologijo?”

O: “Laserji sevajo ozek snop svetlobe ene valovne dolžine in v tkivih se razvijejo zelo visoke energije, zato jih lahko uporabljajo le zdravniki, IPL naprave pa sevajo širši snop svetlobe razl. valovnih dolžin, v tkivih se razvijejo nižje energije, zato jih lahko uporabljajo tudi nezdravniki, napr. kozmetiki in laiki.”

V: “Kako naj se lotim tretmaja z Lumeo? Kaj moram narediti, da bo delovanje pravilno in kar se da učinkovito?”

O: “Pred uporabo IPL naprave kožo temeljito očistite in obrijte. Za učinkovit postopek je potrebno izbrati tudi pravo jakost glede na fototip kože in vrsto dlak. Svetuje se, da se na majhnem predelu kože dan prej opravi preiskus z najnižjo jakostjo in v primeru, da na koži ni neželjene reakcije se lahko jakost stopnjuje. Ker je koža na različnih predelih telesa lahko različno pigmentirana, je potrebno jakost vsakokrat prilagoditi. Vsak predel obsevate le enkrat, saj z večkratnim obsevanjem ne bi povečali učinkovitosti. Za optimalen učinek se svetuje 4-5 tretmajev na 14 dni (pred posegom je potrebno britje), nato pa le še vzdrževalni tretmaji na vsakih 6-8 tednov.”

V: “Zanima me, če je naprava primerna tudi za intimne predele namesto brazilske depilacije?”

O: “S posebnim nastavkom lahko uporabljate IPL napravo le na predelu bikinija.”

V: “To napravo sem kupila, vendar sem skeptična glede uporabe, saj imam po dveh porodih kar nekaj popokanih ven in dedno pogojene krčne žile, ki so trenutno še zelo blage. Strah me je, da bi z uporabo ipl-epilatorja škodovala svojemu zdravju. Napravo sem uporabila 2x in sem res zadovoljna z učinkom. Imam pa občutek, da se je tu in tam pojavila kaksna žila več na mojih nogah.”

O: “V primeru krčnih žil se uporaba IPL naprav za domačo uporabo odsvetuje. Svetujem vam posvet pri dermatologu.”

V: “A lahko dam to zadevo svojem možu v uporabo?”

O: “IPL napravo lahko uporablja tudi vaš soprog za odstranjevanje neželenih dlak po trupu in okončinah. Moški IPL naprav za domačo uporabo ne smejo uporabljati na obrazu kot nadomestek za britje.”

V: “Mene pa zanima, ali s to tehnologijo zmanjšajo poraščenost tudi moški? Meni je res grdo, če je partner kosmat po hrbtu.”

O: “IPL napravo, namenjeno za domačo uporabo lahko učinkovito uporabljajo tudi moški za odstranjevanje neželjenih in odvečnih dlak po hrbtu in okončinah. IPL naprave moški ne smejo uporabljati na obrazu kot nadomestek za britje in na modih.”

V: “Jaz sem pa nekje slišala, da s tako lučko zdravijo tudi starostne pege. Ali je ta tehnologija primerna tudi za to?”

O: “Metoda ni primerna za zdravljenje starostnih peg. Svetujem vam pregled pri dermatologu.”

V: “Za kaj točno gre pri tretmaju s tehnologijo IPL? Zakaj dlačice nehajo rasti?”

O: “IPL naprave oddajajo svetlobo valovnih dolžin med 500 in 1200 nm, ki se absorbira v rjavem pigmentu melaninu v dlaki in se ob tem pretvori v toplotno energijo, ki poškoduje dlačni mešiček ter pospeši prehod iz faze rasti v fazo mirovanja ter posledično izpadanje dlak.”

V: “Kaj se zgodi, če po dokaj redni uporabi IPL depilatorja za nekaj časa prekinem z uporabo? Mi bodo začele ponovno rasti dlake?”

O: “V primeru prekinitve uporabe IPL naprave bodo dlake po nekaj tednih ali mesecih ponovno začele rasti. Dlak je običajno manj in so tanjše. Obdobje do ponovne rasti je lahko pri razl. osebah različno.”

V: “Ali je kvaliteta laserja za domačo uporabo enako dobra, kot laser v salonu?”

O: “Kvalitete IPL naprav so primerljive.”

V: “Zanima me za kakšne vrste kože in dlačic je IPL-tehnologija primerna oziroma neprimerna? Kdaj se uporaba depilatorja odsvetuje?”

O: “IPL tehnologija je učinkovita pri vseh vrstah dlak, razen pri sivih dlakah, rdečih dlakah in zelo svetlo blond dlakah. Okolišnja koža ne sme biti porjavela, vneta ali poškodovana.IPL naprav se tudi ne sme uporabljati neposredno nad znamenji in ob okužbah, Pred vsako uporabo IPL naprav je potrebno natančno prebrati navodila. Ob vsakem dvomu se je potrebno posvetovati z zdravnikom.”

V: “Ko prebiram vaše odgovore (ne v nosečnosti, ne po modih, itd), imam pomisleke, da je zadeva zdravju škodljiva mogoče celo rakotvorna. Ali je zdravju škodljivo?”

O: “Študije niso pokazale, da bi IPL tehnologija ob pravilni uporabi povzročala kožnega raka. IPL naprave oddajo svetlobni spekter v področju infrardeče in vidne svetlobe. Kožni rak dokazano povzroča UV spekter sončne svetlobe. V primeru, da ste v kakršihkoli dvomih,vam svetujem, da se pred uporabo še natančno posvetujete z osebnim zdravnikom ali dermatologom.”

V: “Je uporaba depilatorja v nosečnosti varna?”

O: “IPL naprav se sme uporabljati v nosečnosti in v času dojenja.”

V: “Zanima me cena naprave in lučk.”

O: “Pri Philipsovi Lumei obstaja kar nekaj različnih modelov, med katerimi lahko izbirate, o čemer si več lahko preberete na philips.si/Lumea. Cene za Lumeo se tako gibljejo med 254,99 EUR in 504,99 EUR.

Pri Philipsu, ki je tudi sicer eden najboljših proizvajalcev sijalk na svetu, se sijalka v Lumei sploh ne menja, naprava pa zagotavlja vsaj 250.000 bliskov, kar ob običajni uporabi pri tretmaju celega telesa na 6-8 tednov (po začetnih 5 ponovitvah na 2 tedna) zagotavlja od 17 do 20 let in več učinkovite uporabe.”

 

Odstranjevanje dlak s tehnologijo IPL je zelo dobra naložba za osebe, ki imajo resnično veliko težav s poraščenostjo, vraščanjem dlak in estetskimi posledicami brazgotin ter vnetji zaradi drugih metod odstranjevanja dlak.

Ravno zdaj prihaja odlično obdobje za pripravo na poletje in za odločitev, da naredite korak naprej in se za vedno poslovite od dlak!

Vprašanja in odgovori so povzeti po javni tribuni iz foruma Starševski čvek in niso lektorirani.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več