Za starše mladih voznikov

Uredništvo, 04. marec 2020.

V družini imate mladega voznika. Kaj to pomeni? Da imate doma nekoga, ki meni, da obvlada vožnjo?

Nekoga, ki vas opozarja na vaše napake v prometu? Nekoga, ki nujno potrebuje avto takrat kot vi? Kako pa je z zavarovanjem? Tukaj je 5 stvari, ki jih morate vedeti, preden svojemu mlademu vozniku zaupate avto.

1. Koliko časa boste imeli mladega voznika?

Zavarovalnica Triglav uporablja izraz mladi voznik za vse tiste voznike, ki imajo vozniško dovoljenje manj kot 3 leta, ne glede na starost voznika in pa na voznike, ki vozijo s spremljevalcem v skladu z veljavno zakonodajo.

2. Mladim voznikom manjka izkušenj

Vas in vašega otroka zagotovo zanima, zakaj se mlade voznike obravnava drugače in zakaj potrebuje zavarovanje za mladega voznik.

Raziskave, kot jo navaja Evropska komisija, so pokazale, da je število nesreč s smrtnim izidom pri mladih od 15. do 24. leta starosti skoraj 2-krat višje kot pri bolj izkušenih voznikih.

Najpogostejša vzroka za nesrečo pri mladih sta izguba nadzora nad vozilom in neprilagojena hitrost. Nesreče se največkrat zgodijo ponoči.

Po podatkih javne raziskave o stališčih voznikov Javna agencija RS za varnost v prometu navaja, da se vozniki, ki so stari med 18 in 24 let, v precej večji meri strinjajo s trditvijo, da je prehitra vožnja za 20 km/h v naselju bolj prijetna, saj tako hitreje pridejo na cilj. Strinjajo se tudi, da bodo njihovi prijatelji bolj verjetno prekoračili dovoljeno hitrost. Pri prometnih nesrečah z mladimi je žal pogosto prisoten tudi alkohol.

Da bi znižali število prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi, in jih spodbudili k varni vožnji, veljajo za to skupino strožji predpisi. Ko vozi voznik začetnik, v organizmu ne sme imeti alkohola. Vozniško dovoljenje pa mu preneha veljati, če v 2 letih doseže ali preseže 7 kazenskih točk.

Obenem se mora mladi voznik tudi več izobraževati. Zakon o vozilih pravi, da mora voznik začetnik, ki je opravil vozniški izpit in pridobil vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A2 ali A ali B, opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov. To lahko naredi najhitreje 6 mesecev po opravljenem vozniškem izpitu in najkasneje do 21. leta oz. v roku dveh let.

3. Zavarovanje MLADI VOZNIK

Omenjena statistika vpliva tudi na premijo avtomobilskega zavarovanja. A ne gre več zato, da morate vi plačati dražje avtomobilsko zavarovanje. S 1. 2. 2020 uvajamo Zavarovanje mladega voznika, ki se lahko sklene samostojno in je vezano na voznika. To pomeni, da če bo vaš mladi voznik uporabljal vaše ali katerokoli drugo vozilo, vam pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti ni več treba plačati 30 % doplačilo zaradi povečane nevarnosti.

Za več informacij o zavarovanju mladega voznika in popustih pa nadaljujte z branjem na strani Vse bo v redu.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 12:45
284,312
24.06.2021. ob 18:16
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več