Za lažji začetek novega šolskega leta

Odhod v šolo je za otroka pomembna prelomnica, zato je normalno, da ob tem občuti tudi strah. Preberite si nekaj nasvetov, kako otroku čim bolj olajšati začetek novega šolskega leta.

Šolski zvonec je zazvonil in začelo se je novo šolsko leto, z njim pa tudi spremembe. Šola prinaša številne obveznosti, ki od otroka zahtevajo odgovornost, samostojnost in iznajdljivost. Ste pripravili otroka na odhod v šolske klopi? Se je veselil začetka pouka? Je navdušen nad spoznavanjem nove učiteljice in novih prijateljev? Lista po učbenikih in se zanima za snov, ki se jo bo v tem letu učil?

Upamo, da z otrokom delite le pozitivna čustva. Če je vaš otrok med tistimi, ki so ob začetku novega šolskega leta negotovi in jih je strah, ne skrbite. Odhod v šolo je za otroka pomembna prelomnica, zato je prisotnost strahu nekaj normalnega.

Preberite si nekaj nasvetov, kako otroku olajšati začetek novega šolskega leta.

Kakšna je moja nova šola?

Z otrokom se pogovorite o novi šoli, načinu dela, dejavnostih in pravilih vedenja. Sprehodite se z njim do šolske stavbe ali mu pokažite spletno stran šole. Dejavnosti, tekmovanja in druženja v okviru šole bodo v otroku vzbudili zanimanje in željo, da tudi on postane del te celote.

Lahko sam izberem šolske potrebščine?

Če otrok uživa v nakupovanju, ga vzemite s seboj po nakupih šolskih potrebščin. Dovolite mu, da uživa v tem in si sam izbere novo torbo, zvezke ali barvice. Naj vas spremlja tudi ob nakupu novih delovnih zvezkov in učbenikov. Tako se bo počutil zrelejšega, bolj odraslega in pomembnega, in tako bo tudi začetek pouka zanj privlačnejši in razburljivejši.

Mama, kaj pa igranje?

Igra je za vsakega otroka pomemben in sestaven del življenja. Z odhodom v šolo se ne sme omejiti, temveč jo moramo povezati z učenjem. Pojasnite otroku, da je v šoli igranje dovoljeno in da se bo marsičesa naučil prav skozi igro. Pomagajte mu razporediti dnevne obveznosti tako, da mu bo ostal tudi čas za igranje.

Kako se bom naučil vso to težko snov?

Z nenehnim strašenjem otroka, koliko se bo moral učiti in kako pridno bo moral delati, ne pridobite ničesar koristnega, temveč v otroku vzbujate dodatno negotovost in stres. Pojasnite mu, da noben predmet ni pretežak, da pa je čisto normalno, da določeno snov prej razumemo in obvladamo kot drugo. Z voljo, potrpljenjem in trudom bo zmogel opraviti vse naloge. Podpirajte ga, tako da se ne bo obotavljal poprositi vas za pomoč. Dajte mu vedeti, da so vse ocene sprejemljive in da ne pričakujete, da dobiva same petice.

Lahko dobim čokolado?

Nagradite otroka za vsak trud, zagnanost in potrpljenje. Naj bo to čokolada, obisk kina ali nakup igrače, ki si jo želi – pomembno je, da bo otrok zadovoljen in ponosen na svoj napredek. Preživite kar največ časa z otrokom, seznanite ga z novim svetom, v katerega je vstopil, in tudi sami odkrijte načine, kako najlažje prebroditi prve šolske dni.

Vašim dragim prvošolčkom in tudi malce starejšim šolarjem želimo vesel in uspešen začetek novega šolskega leta.

 

Foto: Pexels

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 11:04
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več