Za lažje premagovanje prvih materinskih skrbi

Uredništvo, 04. oktober 2013.

Ob tednu dojenja so zaposlene UKC Ljubljana, mednarodno pooblaščene svetovalke za dojenje, v avli ljubljanske Porodnišnice pripravile prostor, namenjen promociji in spodbujanju dojenja

Ob tednu dojenja so zaposlene UKC Ljubljana, mednarodno pooblaščene svetovalke za dojenje, v avli ljubljanske Porodnišnice pripravile prostor, namenjen promociji in spodbujanju dojenja.

Materino mleko je za otroka najboljša možna hrana. Za zdravje, rast in razvoj otroka zagotavlja idealno ravnovesje hranilnih in obrambnih snovi. Otrok z materinim mlekom dobi zaščito pred infekcijami in alergijami. Čas, ko mati otroka doji, je čas, ko se otrok čuti najbolj varnega, ljubljenega, poslušanega … Je več kot samo hranjenje z zdravo hrano, saj dojenje utrjuje čustvene vezi, ljubezen in razumevanje med mamo in otrokom, ki se počasi navaja na zunanji svet. In nenazadnje, materino mleko je vedno na voljo, vedno prave temperature in je zastonj.

14225-dojenjeZačetek dojenja naj se zgodi v prvi uri po rojstvu, svetujejo zaposlene v laktariju KO za perinatologijo UKC Ljubljana. Takrat imajo novorojenčki najmočnejši sesalni refleks. Babice v porodni sobi dobro poznajo pomen prvega podoja, ki lahko vpliva na dojenje v prvih dneh. Ljubljanska porodnišnica ima certifikat Novorojencem prijazna porodnišnica, kar pomeni, da je materam in novorojenčkom omogočeno sobivanje. Sobivanje pomeni hranjenje otroka takrat, ko je le-ta lačen. Mati in otrok spoznavata drug drugega, sta skupaj in zopet je tu prednost za družbo, ker je manj možnosti prenosov infekcij in posledično manj obolenj.

»V primeru, da je otrok preslaboten za dojenje ali pa sta z materjo ločena, si mati mleko izbrizgava. V laktariju ljubljanske porodnišnice mame učimo, kako pravilno izčrpati mleko, da bo najprimernejša hrana za njihovega otroka,« je povedala Marta Borštnar, dipl.m.s., vodja laktarija ljubljanske porodnišnice. Strokovno osebje s svojim znanjem in izkušnjami iz prakse pomaga materam premagovati prve materinske skrbi. Odnos do matere in novorojenčka temelji na zaupanju, empatiji in spoštovanju. Mati potrebuje prav toliko pozornosti kot njen otrok.

Ob tednu dojenja so mednarodno pooblaščene svetovalke za dojenje (IBCLC) v avli ljubljanske Porodnišnice pripravile prostor, namenjen promociji in spodbujanju dojenja. Z nosečnicami, doječimi materami in obiskovalci se bomo pogovarjale o pomenu materinega mleka, prednostih dojenja in dostopni pomoči v primeru težav, vprašanj. V naši porodnišnici dela pet IBCLC svetovalk na različnih oddelkih. Naš cilj je čimvečje število mater, ki dojijo svoje otroke in ki v vsakem trenutku vedo, kje lahko najdejo ustrezno strokovno pomoč. Naša pomembna naloga je tudi širjenje znanja o dojenju med sodelavci in splošno javnostjo.

Vir: UKC Ljubljana

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,503
29.07.2021. ob 11:26
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close