Za brezskrbne dni in noči vam razkrivamo nekaj skrivnih receptov naših babic

Uredništvo, 09. december 2015.

Zagotovo se tudi vi spominjate otroških let, svoje babice in njenih »domačih zdravil«, ki jih je kupila ali celo…

Zagotovo se tudi vi spominjate otroških let, svoje babice in njenih »domačih zdravil«, ki jih je kupila ali celo sama nabrala, ker je dobro vedela, kdaj in za katere težave pomagajo. Iz teh lepih časov smo prevzeli le najboljše:

  • Pripravite vodno inhalacijo, v katero dodajte sol ali eterična olja bora, timijana, evkalipta. Eterična olja namreč redčijo sluz in ugodno vplivajo na širjenje bronhialnega sistema.

RECEPT: Zavrite 3 l vode ter dodajte 2 žlici kamiličnih cvetov in timijana. Pustite 10 minut in prelijte v skledo za inhaliranje. Pustite otroku da pripravljeno vdihuje globoko in počasi, a največ 15 minut.

  • Babica je rada postregla s toplim, pravkar pripravljenim čajem. Pomnite? Če smo kašljali je skuhala timijanov čaj, saj je deloval kot zdravilo za kašelj, okužbe zgornjih dihalnih poti, bronhitis in oslovski kašelj. Listi te rastline vsebuejjo namreč kup spojin za lajšanje kašlja in z njim povezanih težav.

RECEPT: Timijanov čaj si pripravite tako, da dve čajni žlički posušenih listov timijana stresete v skodelico vrele vode in pustite stati 10 minut. Čaju lahko dodate še med in limono in tako poskrbite, da bo še bolj blagodejno vplival na vaše žrelo.

  • Za dojenčke in majhne otroke lahko priredite pravo zabavo. Združite prijetno s koristnim. Zelo učinkovita je timjanova kopel.

RECEPT: Dve jušni žlici posušenega timijana namočite v dva litra hladne vode, pustite stati 12 ur, nato segrejete do vrenja, precedite in dodajte v banjico, v kateri boste skopali vašega otroka. Odcejeno zelišče lahko v ta namen uporabite od dva do trikrat.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
24.06.2021. ob 23:26
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več