Za 36-letnega očeta bi bila skoraj usodna dlaka

I. K., 15. april 2024
Infektologija

Verjetnost, da bo preživel, je bila le 4-odstotna …

Po družbenih omrežjih je spet zaokrožila neverjetna zgodba 36-letnega Američana, ki bi leta 2022 skoraj umrl zaradi okužbe z redko bakterijo. Njegova sestra Michelle je njegovo trnovo pot opisala na TikToku.

Okužba dosegla celo srce

Stevenove težave so se začele po tem, ko je poskušal na področju mednožja odstraniti vraščeno dlako. Njegovo stanje se je hitro slabšalo, a zdravniki niso mogli ugotoviti, kaj je narobe z njim in zakaj ima notranje krvavitve. Čez nekaj tednov so ga dali v umetno komo, saj so mu zaradi septičnega šoka, ki je bil posledica bakterijske okužbe, začeli odpovedovati organi.

Stevenov boj za življenje je trajal več mesecev. Med drugim je doživel možgansko kap, zbolel za pljučnico in sindromom akutne dihalne stiske. Zdravniki so ga rešili tudi krvnih strdkov v nogah in srčnem prekatu. V videu na strani GoFundMe je njegova sestra pojasnila, da je bakterijska okužba na koncu “dosegla njegovo srce”, zaradi česar je moral na operacijo odprtega srca.

Verjetnost, da bo 36-letnik zaplete zaradi sepse preživel, je bila le 4-odstotna, saj pri njem ni bilo več mogoče zaznati “možganskih aktivnosti”. Zdravniki so družini celo predlagali, da izključijo naprave, ki so ga vzdrževale pri življenju, a se njegovi najbližji s tem na srečo niso strinjali, saj so opazili, da se nanje odziva. Po treh tednih se je zbudil in začel počasi okrevati. “Nikoli nismo izgubili upanja,” je Michelle zapisala na enem od TikTokov in dodala: “In na srečo je danes živ.”

Steven se je moral mnogih stvari naučiti na novo, med drugim tudi hoje, a z veliko volje mu je to na koncu tudi uspelo.

Foto: GoFundMe

Kaj je sepsa?

Gre za infekcijsko bolezen, ki jo sproži okužba in bolnika neposredno življenjsko ogroža, saj pride do vdora mikrobov in njihovih strupov v kri. Okužbe, ki povzročijo sepso, se največkrat začnejo v pljučih, sečilih, koži ali prebavilih. Brez pravočasnega zdravljenja lahko sepsa hitro povzroči poškodbe tkiva, odpoved organov in smrt. Sepsa vsako leto prizadene približno 30 milijonov ljudi, osem milijonov jih umre.

V Sloveniji incidenco hude sepse pri odraslih ocenjujejo na 100 do 150 primerov na 100.000 prebivalcev, zdravijo pa jo na oddelkih za intenzivno zdravljenje, piše ABC zdravja.

Bodite pozorni na naslednje simptome:

• Občutek zmedenosti
• Visok ali šibek srčni utrip
• Vročina, v nekaterih primerih tudi padec temperature pod normalno vrednost
• Mrzlica
• Bolečina
• Pospešeno dihanje
• Vlažna ali prepotena koža
• Težave z odvajanjem urina

Sepsa lahko prizadene vsakogar, še zlasti ranljivi pa so starejši, kronični bolniki, ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, otroci, mlajši od enega leta, osebe, ki so jo že prebolele, in tisti, ki so bili pred kratkim v bolnišnici.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close