Z naravo nad znake benigno povečane prostate

Uredništvo, 17. december 2015.

Nočno zbujanje zaradi uriniranja in prekinjajoč curek sta le dve od številnih težav, ki jih doživlja …

Nočno zbujanje zaradi uriniranja in prekinjajoč curek sta le dve od številnih težav, ki jih doživlja vsak 2. moški po petdesetem letu zaradi benigno povečane prostate.

Kako pravočasno prepoznati znake benigno povečane prostate in kakšne so možnosti samozdravljenja z zdravilnimi rastlinami?

Resda je benigno oz. nenevarno, ne rakavo povečanje prostate tipično za moške v starejših letih, saj težavo opaža vsak drugi moški po 50. in skoraj vsak moški po 80. letu, pa se z njimi lahko srečajo tudi mlajši moški. Ni namreč redkost, da motnje uriniranja zaznajo že moški pri 40. letih. Pravočasno seznanjanje z znaki omenjenih težav je zato dobrodošlo saj lahko moški na naraven način uspešno obvladujejo težave in preprečijo zaplete.

Vzroki …

Pravi vzroki za nastanek benignega povečanja prostate še niso popolnoma razjasnjeni. Nekateri npr. domnevajo, da so podobno kot pri ženskah ko doživljajo menopavzo, tudi pri moških te težave povezane s procesom staranja in motnjami v hormonskem ravnotežju. Domnevno naj bi neravnovesje med testosteronom in estrogenom povzročalo povečanje prostate.

Drugi pa opažajo, da so težave povezane s povečano aktivnostjo encima, ki mu pravimo 5α-reduktaza, ki tudi lahko povzroči spremembe v hormonskem ravnovesju. Ta encim namreč moški hormon testosteron spremeni v aktivnejšo obliko – dihidrotestosteron, ki naj bi povzročil povečanje prostate.

Ko moški zazna motnje uriniranja …

Ob pojavu težav z uriniranjem so mnogi moški zmedeni, ne vedo namreč ali je npr. v ozadju vnetje mehurja, ki je sicer pri moških redek pojav, ali gre za vnetje prostate, ali težave povzročajo ledvični kamni ali kamni v mehurju, ki potujejo skozi sečnico, ali gre za benigno povečanje prostate, ali celo za kaj resnejšega kot je rak prostate.

Zato je ob pojavu težav z uriniranjem vsekakor priporočljiv obisk strokovnjaka, ki bo obenem izključil možnost, da gre za rakavo obolenje. Moški pa se bo kasneje tudi lažje odločil za nadaljnje ukrepe. Odlašanje s pregledom težav ne bo rešilo. Prav tako lahko slepo poskušanje s samozdravljenjem ukrade dragocen čas, posebej še če je v ozadju rak prostate.

Znaki benigno povečane prostate …

Glede na to, da prostata leži pod mehurjem in da sečnica potuje skozi tkivo prostate, se težave s prostato lahko odražajo v motnjah delovanja sečil.

19657-prostataZaradi povečanja prostate se stisne prehod sečnice na mestu, kjer ta potuje skozi prostato. Posledica je oviran pretok urina po sečnici, zato urin zastaja v mehurju. Povedano drugače, ko  moški urinira je praznjenje mehurja nepopolno zaradi ovire na mestu prostate. Napol spraznjen mehur se hitro ponovno napolni, kar moški opazi v pogostem siljenju na uriniranje preko dneva, pa tudi preko noči. Neprespane noči so tako pogost spremljevalec benigno povečane prostate.

Poleg pogostega siljenja na uriniranje, pa je znak benigno povečane prostate tudi spremenjen način  uriniranja. Moški npr. opazi, da težko prične z uriniranjem, ko urin priteče pa je curek le tega šibak in prekinjajoč. Prav tako opaža, da po uriniranju urin neobičajno dolgo kaplja. Razlog za to je ponovno stisnjena sečnica, podobno kot, če bi cev za zalivanje vrta priščipnili. Pretok skoznjo se namreč bolj ali manj zmanjša, odvisno pač od tega koliko povečana prostata zapira lumen sečnice.

Pri tem je dobro vedeti, da ni nujno, da bo močno povečana prostata povzročala tudi močno zaporo na sečnici. Ugotavljajo namreč, da stopnja povečanja prostate ne vpliva nujno na stopnjo težav. Moški, ki so imeli močno povečano prostato so npr. zaznavali le blage težave ob uriniranju ali obratno.

Ker skozi prostato do sečnice poteka tudi izvodilo po katerem se pretaka semenska tekočina, se težave zaradi povečane prostate lahko pojavijo tudi v spolnosti.

Zapleti zaradi benigno povečane prostate …

Kadar ne ukrepamo ustrezno ob znakih težav benigno povečane prostate se lahko pojavijo zapleti. Npr. zaradi dlje časa trajajočega zastajanja urina v mehurju, se lahko razvije vnetje mehurja, sečnice, pa tudi ledvic. Vnetje mehurja se npr. odraža v pogostem siljenju na uriniranje, pri čemer pa je uriniranje pekoče, boleče, v urinu pa lahko opazimo tudi kri. Če prostata močno stisne sečnico lahko pride tudi do popolne nezmožnosti uriniranja.

Kako si lahko pomagamo …

Po tem, ko strokovnjak ugotovi, da so težave nastale zaradi benigno povečane prostate, si moški lahko tako kot pri mnogih težavah tudi tu pomaga z močjo narave. Da pa bo v nadaljevanju opisano delovanje zdravilnih rastlin še močnejše, je dobro poskrbeti tudi za nujne spremembe v načinu življenja (prehrana, hidracija, telesna aktivnost, obvladovanje stresa …).

Čeprav natančnih vzrokov za benigno povečanje prostate še ne poznamo, pa kljub temu mnoge raziskave razrivajo, da ima način našega življenja lahko velik vpliv na hitrejši ali kasnejši razvoj omenjenih težav.
Npr. dr. Kate Wolin, ki je prepričana, da bolezni izvirajo iz našega napačnega načina življenja in da se s spremembo tega lahko bolezni prepreči ali pozdravi, v novi študiji ugotavlja, da imajo moški, ki so redno telesno aktivni (na teden eno ali več ur) tudi manj težav z nočnim zbujanjem zaradi benigno povečane prostate (Physical activity and benign prostatic hyperplasia-related outcomes and nocturia. Wolin KY  et al.).

Prav tako raziskave ugotavljajo, da imajo moški s preveliko telesno težo več težav s prostato, kot tisti s primerno telesno težo. Maščobne celice namreč pomembno sodelujejo pri tvorbi estrogena s čimer lahko zmotijo hormonsko ravnovesje moškega.

Starost resda močno vpliva na povečanje pojavnosti težav s prostato, pa vendar za temi težavami ne trpijo vsi starejši moški. Podobno kot pri mnogih obolenjih je verjetno tudi pri težavah s prostato tako, da dlje ko bomo vitalni, vedri, polni energije in radosti, dlje bomo zdravi oz. kasneje se bodo težave pojavile. Na našo vitalnost … pa nedvomno vpliva naš način življenja, s katerim vzdržujemo ali pa rušimo ravnovesje telesa in duha.

Zaključevanje leta, je zato kot nalašč čas tudi za to, da opravimo ne le bilance poslovanja naših podjetij, ampak tudi bilance našega načina življenja v preteklem letu in spremenimo to kar je spremeniti potrebno, da ponovno začutimo notranji mir oz. ujamemo ravnovesje telesa in duha. Tako nam bo tudi moč zdravilnih rastlin bolj v pomoč.

Žagasto listna palma oz. palmeto …

Ob težavah s prostato je moškim lahko v veliko pomoč naravno zdravilo iz žagasto listne palme. Npr. registrirano zdravilo iz plodov omenjene palme – A. Vogel Prostasan – dokazano lajša znake blage do zmerno benigno povečane prostate. Kar pomeni, da bodo moški z jemanjem tega zdravila lahko blažili ali celo odpravili zgoraj omenjene moteče znake benigno povečane prostate (Učinkovitost in varnost zdravila z izvlečkom plodu palmeta pri bolnikih s težavami mokrenja zaradi benignega povečanja prostate, Bojan Tršinar et al.).

Omenjeno naravno zdravilo je po učinku tudi dokazano enakovredno sinteznemu zdravilu, ki se običajno predpisuje za te težave. Poleg primerljivega učinka s sinteznim, pa to naravno zdravilo odlikuje tudi dejstvo, da so stranski učinki precej manjši kot pri sintezni različici. Kar je seveda dobra novica za vse, ki se želijo izogniti pojavu stranskih učinkov sinteznih zdravil kot so zmanjšanje spolne sle, impotenca, težave z ejakulacijo, otrdelost in povečanje prsi, pojav depresije, tesnobnosti itd..

Najnovejše študije z izvlečkom iz plodov žagasto listne palme pa razkrivajo še to, da moškim omenjena zdravilna rastlina lahko pomaga tudi pri drugih težavah, kot so npr. kronično vnetje prostate, rak prostate, spolna disfunkcija idr. (Application of saw palmetto fruit extract in the treatment of prostate diseases. Zhan XX et al).

Korenina koprive …

Poleg žagasto listne palme, pa je ob težavah z benigno povečano prostato lahko v pomoč tudi korenina koprive (Urtica dioica). Za metanolne pripravke pripravljene iz korenine koprive je namreč znano, da lahko ugodno vplivajo na zmanjšanje težav zaradi benigno povečane prostate (A comprehensive review on the stinging nettle effect and efficacy profiles. Part II: urticae radix. Chrubasik JE et al).

Kombinacije koprive in palmeta …

Študije razkrivajo tudi učinkovito in varno delovanje kombinacije obeh navedenih zdravilnih rastlin- torej korenine koprive in izvlečka plodov žagasto listne palme. Pri čemer je kombinacija obeh zdravilnih rastlin v primerjavi s sinteznim zdravilom ponovno pokazala enakovreden učinek na zmanjšanje težav zaradi benigno povečane prostate in to z manjšim pojavom stranskih učinkov kot pri sinteznem zdravilu.
(Combined sabal and urtica extract compared with finasteride in men with benign prostatic hyperplasia: analysisof  prostate volume and therapeutic outcome. Sökeland J)

Pripravek iz lubja afriške slive (Pygeum africanum)

V afriški tradicionalni medicini je za blaženje težav z benigno povečano prostato poznan tudi pripravek iz lubja afriške slive. V ta namen so lubje strli v prah in iz njega pripravili čaj za uživanje. Kakšna je moč delovanja takšnega pripravka v primerjavi s sinteznimi zdravili ali z ostalimi naravnimi zdravili in kakšni so stranski učinki, pa kljub tisočletni tradicionalni uporabi pripravka še ni poznano.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,270
14.06.2021. ob 11:27
110,156
14.06.2021. ob 13:47
Preberi več