Z meritvami lahko odkrijete mnogo o svojem zdravju

Skrb za zdravje srce se začne s poznavanjem tveganja za nastanek in razvoj bolezni. Zato se pozanimajmo o svojem zdravju, spodbujajo v Društvu za srce in vabijo v svojo Posvetovalnico.

V Posvetovalnici za Srce izvajajo številne meritve in tečaje, ki vam povedo več o vašem zdravju in tudi to, če potrebujete nadaljnji posvet z zdravnikom.
Vabljeni, da obiščete posvetovalnico in opravite nekaj preprostih pregledov.

Zaradi varovanja zdravja je OBVEZNO NAROČANJE. Naročite se lahko osebno v času uradnih ur, po telefonu ali elektronski pošti. Uradne ure in kontakti so objavljeni spodaj.

Meritve in cenik storitev

VRSTA PREISKAVE:ČLANI*NEČLANI
Krvni tlak in srčni utrip
Krvni tlak je sila v žilah arterijah (odvodnicah), ko srce utripa (sistolični ali zgornji tlak) in ko srce počiva (diastolični ali spodnji tlak). Normalen krvni tlak pri odrasli osebi je do 140/90 mmHg.
Srčni utrip je število udarcev srca, običajno merjenih v eni minuti. Optimalen utrip odrasle osebe je od 60 do 80 udarcev na minuto.
brezplačnobrezplačno
Saturacija (SaO2)
Saturacija je nasičenost krvi s kisikom. S saturacijo spremljamo delovanje pljuč, srca, lahko tudi slabokrvnost (ker je kisik vezan na hemoglobin). Optimalna saturacija je med 95 % in 100 %. Znižane vrednosti povzročijo težave z dihanjem (pljučne bolezni, srčno popuščanje, alergije, slabokrvnost), vrednosti preko 100 % pa so znak hiperventilacije oz. paničnega napada.
brezplačnobrezplačno
Indeks telesne mase (ITM)
ITM je razmerje med telesno težo in višino posameznika. Gre za razmerje med telesno maso v kilogramih in kvadratom telesne višine v metrih (kg/m2). Optimalen ITM je med 20 in 25. Povečan ITM pokaže tveganja za zdravje, kot so npr. visok pritisk, povečan holesterol in trigliceridi, bolezni srca in ožilja, diabetes 2, žolčni kamni, težave pri dihanju in nekatere vrste raka.
brezplačnobrezplačno
Obseg pasu
Obseg pasu izmerimo s šiviljskim metrom. Optimalen obseg pasu pri moških je do 94 cm, preko 102 cm resno ogroža zdravje. Pri ženskah je optimalen obseg pasu do 80 cm, resno ogroža zdravje obseg preko 88 cm.
brezplačnobrezplačno
Telesna teža
Telesno težo izmerimo na tehtnici, izražena je v kilogramih. Prekomerno telesno težo in debelost ugotavljamo preko indeksa telesne mase (ITM) in obsega pasu.
brezplačnobrezplačno
Zdravstveno svetovanje
Pogovor o zdravstvenih težavah, ukrepanju, preventivi, zdravem življenjskem slogu itd.
brezplačnobrezplačno
Glukoza
Glukoza v krvi ali krvni sladkor je pomemben vir presnovne energije. Telo dobi glukozo neposredno iz zaužite hrane ali iz telesnih zalog (v obliki glikogena in maščob). Optimalna raven krvnega sladkorja na tešče je med 3,6 mmol/L in 6,1 mmol/L. Kadar je vrednost krvnega sladkorja na tešče preko 7,0 mmol/L govorimo o sladkorni bolezni. Če je vrednost glukoze na tešče med 6,1 mmol/L in 7,0 mmol/L, govorimo o moteni toleranci na glukozo (MTG).
2,00€2,50€
Holesterol
Holesterol je vosku podobna snov , ki se nahaja v vseh telesnih tkivih, je gradnik celic, sestavni del nekaterih hormonov, v njem so topni nekateri vitamini (A, D, E, K). V telesu nastaja v jetrih, v telo ga vnašamo tudi s hrano živalskega izvora. Optimalna vrednost holesterola v krvi je do 5,0 mmol/L, pri nekaterih srčno-žilnih boleznih pod 4,5 mmol/L.
3,00€3,50€
Trigliceridi
Trigliceridi so vse maščobe – tako rastlinskega kot živalskega izvora – ki se po krvi prenašajo v obliki maščobnih delcev. Trigliceridi telesu zagotavljajo energijo in shranjujejo neporabljene kalorije (trebušna debelost). Optimalna vrednost trigliceridov v krvi na tešče je pod 1,70 mmol/L. Povišane vrednosti so največkrat zaradi nezdravega življenjskega sloga (maščobe, sladkor in alkohol v prehrani, kajenje, telesna neaktivnost), lahko pa so znak druge bolezni: sladkorna bolezen, težave s ščitnico, genetske motnje …
3,00€3,50€
Hemoglobin
Hemoglobin je rdeče barvilo, ki daje krvi rdečo barvo. Hemoglobin vsebuje železo in se nahaja v rdečih krvnih celicah (eritrocitih). Naloga hemoglobina je, da prenaša kisik od pljuč po celotnem telesu do vseh organov in tkiv. Optimalna vrednost v krvi za ženske je nad 120 mg/L in za moške nad 130 mg/L. Pomanjkanju hemoglobina pravimo slabokrvnost, ki se kaže kot splošna telesna ali duševna utrujenost.
2,00€2,50€
Glukoza in holesterol ALI Glukoza in trigliceridi4,50€5,50€
Holesterol in trigliceridi6,00€7,00€
Glukoza, holesterol in trigliceridi7,50€9,00€
Lipidogram (celoten maščobni profil) + glukoza + koronarna ogroženost
Celoten maščobni profil (lipidogram) pokaže vrednsoti celokupnega holesterola, slabega (LDL) holesterola, dobrega (HDL) holesterola, razmerje med holesteroli, vrednost trigliceridov in sladkorja v krvi. Glede na osebne in izmerjene podatke (spol, starost, krvni tlak, itd) aparat izračuna oceno koronarne ogroženosti v prihodnjih desetih letih. Optimalne vrednosti celokupnega holesterola so pod 5,0 mmol/L, LDL pod 3,0 mmol/L, HDL nad 1,20 mmol/L, trigliceridov pod 1,70 mmol/L in glukoze med 3,6 mmol/L in 6,1 mmol/L.
15,00€18,00€
EKG
EKG ali elektrokardiogram je grafični zapis električnih aktivnosti srčne mišice. Z njim opazujemo ritem srca, morebitne nepravilne srčne utripe, prehitre ali prepočasne utripe (tahikardija, bradikardija). Posnetek se opravi tudi ob bolečinah v prsnem košu, sumu na srčni infarkt, različnih motnjah srčnega ritma, pri vnetju osrčnika, povečanju srca, popuščanju srca, pri sistemskih boleznih, ki prizadenejo srce, pri motnjah elektrolitskega ravnovesja, oceni delovanja vstavljenih spodbujevalnikov srca …
2,00€4,00€
Gleženjski indeks
Gleženjski indeks je preiskava, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin oz. odkrivamo zožitev ali zaporo arterij na nogah. Zapora žil na nogah povzroča gangreno, ko noga odmre in je potrebna amputacija, kar povzroči veliko invalidnost in psihično breme. Optimalen gleženjski indeks je med 1,00 in 1,40. Vrednosti pod 0,90 in preko 1,40 predstavljajo tveganje in je potreben razširjen pregled pri zdravniku, specialistu za žile.
6,00€9,00€
Pulzni val
Pulzni val je preiskava, ki izmeri hitrost pretoka krvi v arterijah oz. kako hitro teče kri po naših žilah. Naše žile s starostjo postajajo vse bolj toge. Ugotovimo lahko ali so naše žile npr. bolj toge, kot bi morale biti v naši starostni skupini. Večja togost žil povečuje tveganje za nastanek možganske kapi, srčnega infarkta in drugih srčno žilnih zapletov. Optimalne vrednosti se spreminjajo glede na starost in spol in so standardizirano določene.
6,00€9,00€
Venska pletizmografija
Venska pletizmografija je pregled venskega ožilja na nogah. Kronična venska bolezen nog ima v zgodnjih fazah blage simptome, zato se marsikdo odloči za pregled prepozno. Pri tem pregledu opravimo dvoje meritev: čas polnjenja ven (optimalno nad 25 sekund) in črpalno sposobnost mišične črpalke v venah (vsaj nad 2%, idealno nad 6%).
6,00€9,00€
Cenik velja od januarja 2020. Vse cene so v EUR.
* Člani Društva za srce

Kje se izvajajo meritve?

Posvetovalnica v Ljubljani

Posvetovalnica za Srce se nahaja na Dalmatinovi ulici 10 (prvo nadstropje), v Ljubljani. Posvetovalnico lahko obiščete v času uradnih ur. Za več informacij so vam na voljo tudi po telefonu: 01/234 75 55 ali po e-pošti: [email protected]. Opravljajo vse meritve iz cenika.
Uradne ure: ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure; sreda od 11. do 15. ure.

Posvetovalnica v Celju

Glavni trg 10, Celje
Tel: 03/ 543 44 21
Meritve: holesterol, krvni sladkor in krvni tlak Uradne ure meritev: ob torkih od 10. do 12. ure in ob sobotah od 9. do 12.
Uradne ure: vsak torek in soboto od 8. do 12. ure.

Posvetovalnica v Novem mestu

Glavni trg 10, Novo mesto
Tel: 07/ 337 41 71
E-naslov: [email protected]
Meritve krvnega tlaka in posvet z zdravnikov.
Uradne ure: vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. ure. Prosimo, da se predhodno najavite.

Brezplačno svetovanje

Društvo za Srce pa nudi tudi brezplačno svetovanje za preventivo in kurativo na področju bolezni srca in ožilja.

Za svetovanje po telefonu pokličite brezplačno telefonsko številko za uporabnike mobilnega omrežja Telekoma Slovenije: 031 334-334 med delavniki med 8. in 16. uro. Svetoval vam bo prim. Matija Cevc, dr. med.

Več o svetovanju si preberite tu.

O avtorju

Andreja

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Podpiram vizijo, da raziskujemo, se učimo, odkrivamo in se razvijamo. Vsak posameznik ustvarja naš skupni svet in resničnost, ki jo živimo. Delujmo tako, da bo lepa. Moja naloga pri tem je, da uporabim in delim svoje znanje delovanja s področje sociale in poslovnega sveta.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,986
19.10.2021. ob 12:43
110,292
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close