Z izkušnjami iz Hostla pri Janezu samozavestno v novo šolsko leto

Uredništvo, 21. avgust 2014.

Hostel pri Janezu, ki je bil odprt od 7. julija pa do 17. avgusta, je uspešno zaključil svoje delovanje. Edinstven hostel je to poletje zaživel prvič in je v 41 dneh gostil več kot 700 gostov, ki so bili s ponujenim izjemno zadovoljni.

Upravljali so ga mladostniki s posebnimi potrebami iz Centra Janeza Levca Ljubljana, s pomočjo katerih je na mednarodnih spletnih straneh za hostle dosegel visoke ocene in same pohvale. Slednje mladostnikom vliva še kako potrebno samozavest in motivacijo za prihajajoče šolsko leto oz. njihovo poklicno izobraževanje. Se pa vsi skupaj že veselijo in že zdaj pripravljamo za prihodnjo, drugo sezono poletnega Hostla pri Janezu.

hostel-janez

Hostel pri Janezu ni bil navaden hostel. Bil je hostel, kjer so mladostniki s posebnimi potrebami odprli vrata svojega siceršnjega Doma, kjer prebivajo čez šolsko leto in so se zato še prav posebej potrudili za vsakega gosta, tako kot se to spodobi za dobrega gostitelja. Pri tem so pridobivali socialne in delovne izkušnje, ki jim bodo pomagale tako pri bodočih delodajalcih na trgu, kot tudi pri zaposlitvenih centrih in varstveno delovnih centrih. Morda najpomembnejša pridobitev pa je uspešnost (pridobljenih socialnih veščin) pri vključevanju v širše socialno okolje. Bogatejši so ne le zaradi nekaj prisluženega denarja, temveč tudi za številne izkušnje. Osvojenega je bilo namreč veliko novega znanja, hkrati pa so krepili samopodobo, sproščenost, samozavest in navsezadnje tudi znanje tujega jezika oz. komunikacijo z ljudmi na splošno.

Na otvoritvi, 7. julija 2014, so mladostniki po nestrpnem čakanju ob 16. uri »prebili led« in sprejeli prvo gostjo, Loonet iz Estonije. Njej je v dobrem mesecu dni sledilo še več kot 700 drugih gostov, kar pomeni skupno okrog 1500 nočitev. Gostje so prihajali iz celega sveta, našteli so čez 43 različnih držav.
V projektu hostla je sodelovalo 14 mladostnikov s posebnimi potrebami, učencev oz. dijakov Doma Centra Janeza Levca Ljubljana (skupaj so opravili 1300 ur dela oz. skoraj 80 odstotkov opravljenega dela v hostlu), 12 vzgojiteljev in varuhov, 2 javna delavca, ki so opravljali delo v okviru svojih rednih delovnih obveznosti, ter 3 dijaki in 2 študentki.

V 41 dneh pa se seveda dogodijo razne zanimivosti. Ena izmed zanimivejših stvari za goste je bila prosena kaša – nekateri gostje so namreč mislili, da je kaša namaz, zato so vzeli potico in si na potico mazali kašo. Gost iz Avstrije pa je bil nad hostlom tako navdušen, da ga je obiskal kar trikrat!

Mladostniki Doma Centra Janeza Levca se že veselijo prihodnjega poletja, ko bo Hostel pri Janezu ponovno zaživel ter očaral nove in zagotovo tudi nekaj starih gostov.

Vir: www.igrajsezmano.eu.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več