Zaradi enega ugriza tega obroka lahko zbolimo za rakom na jetrih

koi pla
Foto: Profimedia

Pazite se jedi, ki naj bi na Tajskem ubila po 20.000 ljudi na leto.

Jed, znana pod imenom koi pla, je sestavljna iz mlete surove ribe, pripravljene z mešanico zelišč, začimb in limoninega soka. Jed je priljubljena med domačini v pokrajini Khon Kaen na Tajskem in zlasti v eni najrevnejših regij v državi, Isaanu, piše britanski novičarski portal Mirror.

Zakaj je ta jed tako smrtonosna?

Že en sam ugriz koi pla lahko povzroči, da oseba zboli za rakom na jetrih in umre. Surova riba sama po sebi ni vzrok za to tveganje, temveč so krivci parazitski ploščati črvi ali žive gliste, ki živijo v njih. Gre za zajedavce, ki živijo v sladkovodnih ribah na območju Mekonga. Zaradi tega je v Isaanu največ primerov holangiokarcinoma ali raka na žolčnih vodih na svetu, saj je to pogosta jed med tamkajšnjimi prebivalci.

Tihi ubijalec

Ta rakotvorna jed naj bi na Tajskem vsako leto povzročila 20.000 smrti. Eden od zdravnikov, ki je zaradi te jedi izgubil starše, ozavešča o nevarnosti uživanja te jedi. Jetrni kirurg Narong Khuntikeo iz univerze Khon Kaen (Tajska) je za agencijo Agence France-Presse povedal: “To je tu zelo veliko zdravstveno breme. Vendar nihče ne ve za to, ker umrejo tiho, kot listje, ki pade z drevesa.”

Rak na jetrih, znan kot ‘tihi ubijalec’, ima eno najslabših stopenj preživetja, če se ne zdravi. Khuntikeo je z ekipo znanstvenikov, zdravnikov in antropologov štiri leta testiral vaščane Isaanske vasi za prisotnost omenjenega parazita. Z uporabo ultrazvočnih naprav in kompletov za testiranje urina so ugotovili, da je v nekaterih skupnostih zaužilo smrtonosnega parazita približno 80 odstotkov ljudi. Kirurg skuša od takrat ozaveščati lokalne prebivalce o nevarnostih uživanja koi pla.

Zdravstveni uradniki so pripravili tudi šolski učni načrt, v katerem otroke poučujejo o nevarnostih surove hrane. Vendar kirurg priznava, da je od te jedi težko odvrniti starejše generacije.

Ljubitelji koi pla trdijo, da če ribo skuhajo – kar učinkovito uniči parazita -, to uniči okus jedi.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close