Z dvojniki si delimo več kot le podoben videz

Foto: instagram François Brunelle

Zdi se, da skupni genetski material vpliva tudi na podobno izbiro življenjskega sloga in videza.

Nova raziskava kaže, da imajo ljudje s podobnimi telesnimi lastnostmi morda tudi podobno DNA, piše Iflscience. Zanimivo odkritje je ‘posledica’ objave portfelja dvojnikov kanadskega fotografa François Brunella, ki že od leta 1999 fotografira zelo podobne ljudi oziroma dvojnike, ki nimajo sorodstvenih vezi. Raziskovalci pa so želeli ugotoviti ali si dvojniki poleg videza delijo še kaj, in so tako pod drobnogled vzeli še njihov življenjski stil in genetski material. Kot kaže, si dvojniki poleg videza delijo tudi podobno DNA.

Na podlagi algoritma za prepoznavanje obrazov so raziskovalci identificirali najbolj podobne dvojnike, ki so jih prosili, da za potrebe raziskave izpolnijo obsežne vprašalnike o njihovem življenjskem stilu in oddajo vzorec sline za analizo njihovega genoma, epigenoma in mikrobioma.

Zaradi podobnega genotipa tudi podobne navade?

Rezultati so pokazali, da imajo dvojniki podoben genotip, nimajo pa podobnega epigenoma in mikrobioma. Še bolj presenetljivo pa je bilo, da so imeli dvojniki s podobnim genetskim materialom tudi podobne navade, denimo kar se tiče kajenja, izobrazbe … kar morda nakazuje, da ima DNA pomembno vlogo tudi pri obnašanju in videzu, pravijo raziskovalci.

»Raziskava ponuja redek vpogled v človeško podobnost, saj je pokazala, da imajo ljudje z izredno podobnimi obrazi skupne genotipe. Odkrili smo vpogled v molekularne značilnosti, ki potencialno vplivajo na konstrukcijo človeškega obraza, kar bi znalo imeti v prihodnosti pomembno vlogo tudi na področju forenzične medicine

je dejal vodilni avtor Manel Esteller iz raziskovalega inštituta Josep Carreras Leukaemia (Barcelona, Španija)

Avtor

N. K.

New Report

Close