Z drugim odmerkom Astrazenece nima smisla hiteti

U. L., 22. maj 2021.
Aktualno

Posvetovalna skupina za cepljenje je omogočila cepljenje z drugim odmerkom cepiva AstraZeneca prej kot v 12 tednih po prvem odmerku. Je to pametna ideja?

Z drugim odmerkom se je na lastno željo tako mogoče cepiti že štiri tedne po prvem odmerku. Učinkovitost cepiva je v tem primeru slabša, a mnoge države, med drugim Hrvaška, status cepljenega priznajo šele 14 dni po drugem odmerku. Kdor bi se s cepivom Astrazeneca cepil zdaj in nato drugič po 12 tednih po veljavnih predpisih poleti še ne bi imel statusa cepljenega.

A vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović opozarja, da je v primeru drugega odmerka prej kot v 12 tednih zaščita slabša. “Raziskava, ki je primerjala intervala manj od 6 tednov in več kot 12 tednov, je pokazala 55-odstotno oziroma 81-odstotno učinkovitost. Raziskave, narejene za registracijo cepiva, ki so ocenjevale učinkovitost v večini primerov po 4 tednih, so pokazale v povprečju 70-odstotno učinkovitost, za način odmerjanja, kot je registriran, pa 62-odstotno učinkovitost,” je pojasnila Bojana Beović in dodala, da gre sicer za različne raziskave, ki jih ni mogoče kar primerjati med sabo.

Pomembno je vedeti, da ti odstotki pomenijo zaščito pred okužbo, “zaščita pred hudo okužbo je bistveno večja”, je opozorila Beović.

Stoodstotna zaščita pred hospitalizacijo
V študiji za registracijo cepiva je bila zaščita pred hudim potekom bolezni, ki bi zahteval hospitalizacijo, stoodstotna že 22 dni po prvem odmerku. V kontrolni skupini, ki ni prejela cepiva, je bilo 14 primerov hospitalizacij od tega sta bila dva huda primera, eden je zahteval intenzivno nego, ena oseba je umrla. V obeh skupinah je bilo približno osem tisoč oseb.

Status cepljenega že po prvem odmerku Da z drugim odmerkom morda ne gre hiteti zaradi poletnega dopusta, kažejo neuradne informacije, da bodo države EU potovanja dovolile tudi osebam, ki bodo cepljene le z enim odmerkom.

Takšno odločitev je že sprejela Avstrija, ki osebe za cepljene šteje 22. dan po prvem odmerku cepiv Pfizer, AstraZeneca, Moderna in Sinopharm. Status cepljenega velja tri mesece po prejemu prvega odmerka. Po drugem odmerku status cepljenega velja pol leta. V primeru cepiva Janssen oseba velja za zaščiteno s cepljenjem 22 dan po prejemu edinega odmerka. Pri nas oseba za zaščiteno velja 21 dni po prvem odmerku Astrazenece, sicer pa 14 dni po drugem odmerku Modere, Pfizerja in 14 dni po edinem odmerku Janssena. Hrvaška še vztraja pri dveh odmerkih, a dovoli hitri test

Hrvaška pri cepivih z dvema odmerkoma še vztraja pri določilu, da je oseba zaščitena 14 dni po zadnjem odmerku

Če bi se Slovenec odpravil na Hrvaško, preden bi bil drugič cepljen z Astrazeneco, bi moral ob prestopu meje pokazati negativen test. Zadošča hitri test, kar pomeni, da s testi ne bi imel stroška, le sitnosti, ob vrnitvi pa mu ne bi bilo treba v karanteno ali na PCR test, tudi če bi Hrvaška še vedno sodila med rdeče države, saj bi veljal za cepljenega.

Da z drugim odmerkom Astrazenece morda ne gre hiteti, kažejo tudi pozitivni trendi števila novih okužb. Če bi Slovenija postala zelena država po evropskih kriterijih, nam države EU ne bi smele omejevati prostega gibanja s testi. Ta cilj je sicer bistveno dlje kot naša domača zelena faza, ki jo lahko pričakujemo že prek koncem meseca. Po evropskih kriterijih smo še rdeča država, zeleni bomo, ko bo 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev manj kot 25, oranžni pa, ko bo manj kot 150. Trenutno je 280.

Prispevek je bil prvotno objavljen na Žurnal24.

Foto: Saša Despot

O avtorju

U. L.

New Report

Close