Z dobrodelno akcijo do obnove varne hiše

Uredništvo, 17. april 2012.

Z nakupom damske higiene Cathrine pomagate zbrati sredstva za obnovo varne hiše Društva SOS telefon.

Šampionka d.o.o., v mesecu aprilu in maju organizira dobrodelno akcijo pod imenom »Pomagaj ženskam in otrokom – žrtvam nasilja«.

Društvo SOS telefon je v Sloveniji prva nevladna organizacija s področja nasilja nad ženskami in otroki. Deluje že od leta 1989. V tem času je v programih društva SOS pomoč poiskalo že na tisoče žrtev, ki so po pomoč lahko obračale samo na SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja (brezplačna številka 080 11 55), dokler niso leta 1997 odprli prvo nevladno varno hišo v Sloveniji.

Leta 2009 so odprli drugo varno hišo, v katero se lahko zatečejo tudi gibalno ovirane žrtve nasilja, kar je pomembna pridobitev v slovenskem in evropskem merilu. Žrtve nasilja nameščajo tudi v dve stanovanji izven Mestne občine Ljubljana, samo v lanskem letu pa so nudili namestitev 74 ženskam in otrokom.

Skoraj 40% žensk, ki so se v letu 2011 zatekle program Zatočišče za ženske in otroke – žrtve nasilja je bilo starih  med 30 in 40 let, 25% žensk  med 40 in 45 let, 21% med 20 in 30 let, 12% v starosti od 50 do 60 let, nad 60 let pa 4%. Več kot polovica je imela po dva otroka, 10% žensk je bivalo brez otrok. Dobrih 40% žensk ni imelo zaposlitve.

Zatočišče oziroma varna hiša Društva SOS telefon je varen prostor, kamor se lahko pred katerokoli obliko nasilja s strani svojih bližnjih, umaknejo ženske in otroci.

3E9A8FCC-5489-11E1-A954-E45F66B94067

Zaradi varnosti skrbno varujejo naslov lokacije, če pride do razkritja, je nujna selitev ogroženih uporabnikov in uporabnic v katero od drugih varnih hiš v Sloveniji. Življenje v varni hiši je že zaradi preživetega nasilja, zaradi katerega so se žrtve morale zateči v varno hišo, izjemno zapleteno, psihično in fizično zelo naporno, saj med drugim pomeni sobivanje sedmih družin, skupno gospodinjstvo, skupno uporabo določenih prostorov in naprav, ogromno dogovarjanja in sodelovanja – in to v trenutkih, ko bi si človek želel miru, da bi lahko razmislil o svojih nadaljnjih korakih v življenju.

Včasih komu uide izjava, da ženskam in otrokom v varnih hišah prav nič ne manjka, ob čemer ne pomisli na vse prestano nasilje in na omejitve, ki jih prinaša življenje v varni hiši. Hitra selitev v neznano, nujnost prešolanja otrok, menjava ali iskanje službe, vključevanje v novo okolje, nenehen strah, od kod se lahko pojavi povzročitelj, dolgi sodni postopki, psihična in fizična izčrpanost, prilagajanje na novo življenje, vzgoja otrok, ki so zmedeni in prestrašeni ob prihodu v varno hišo, vse to pa otežuje borba za vsakodnevno preživetje, saj so ženske na robu, večinoma pa že pod mejo revščine…

Življenje v varni hiši pomeni tudi življenje brez obiskov, nikomur ne smeš povedati, kje živiš, ob določeni uri moraš biti zvečer doma, upoštevati moraš hišni red in se nenehno prilagajati skupnosti, v kateri živiš.

Dobrodelna akcija »Pomagaj ženskam in otrokom – žrtvam nasilja«

V času od 1. 4. 2012 do 31.5.2012 bo podjetje Šampionka d.o.o delež sredstev od prodaje damske higiene podarilo Društvu SOS telefon ter tako pomagalo ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja in potrebujejo zatočišče.

FC7F88E2-8857-11E1-BACB-4FAE65B94067

Z zbranimi sredstvi bo Društvo SOS telefon z novim pohištvom opremilo sobe v varni hiši, kupilo otroške posteljice, pisalne mize za šoloobvezne otroke, namestilo primernejšo osvetlitev… Namen dobrodelne akcije je omogočiti ženskam in otrokom v času, ko so zaradi življenjske ogroženosti prisiljeni bivati v varni hiši, da bi živeli v prijetnem okolju, ki bo spodbudno vplivalo tudi na reševanje posledic zaradi preživetega nasilja.

Preberite izpovedi žensk z izkušnjo nasilja in zgodbe otrok, ki so z njimi šli po tej pot. Posvetujte se s svetovalko iz Varne hiše kako izstopiti iz kroga nasilja in kakšne so možnosti za drugačno življenje. Vabljeni na forum Varna hiša.

Ste se znašli v stiski? Potrebujete strokoven nasvet, drugo mnenje, prijazno besedo ali samo prostor, kjer lahko anonimno podelite svojo izkušnjo? Več na forumu Za ženske v stiski.

Po izboru uredništva Med.Over.Net

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,432
05.08.2021. ob 15:07
284,558
31.07.2021. ob 17:39
110,205
05.08.2021. ob 15:22
Preberi več

New Report

Close