Wings for Life World Run: Roman Kejžar

Uredništvo, 12. december 2013.

Kot ambasador teka Wings for Life World Run si v intervjuju lahko preberete, kako potekajo priprave na maraton.

Roman Kejžar je 57-letni tekač na dolge proge in maratonec ter trikratni udeleženec olimpijskih iger in državni maratonski prvak leta 2004. Leta 2000 je postavil državni rekord in osebni najboljši čas 2:11:50 na maratonu v Torinu in se kvalificiral za olimpijske igre. OI se je udeležil leta 2000, 2004, 2008. Kot ambasador teka Wings for Life World Run si v intervjuju lahko preberete, kako potekajo priprave na maraton, kakšna tehnika je najbolj primerna za Wings for Life World Run in kaj storiti, ko se pojavi želja po odnehanju.

Ste eden od ambasadorjev dogodka Wings for Life World Run (”WFLWR”). Zakaj ste se odločili, da podprete ta projekt?

roman-kejzar-1Najprej moram priznati, da sem počaščen, da me je organizator izbral za enega od ambasadorjev. Gre za projekt z dobrodelno vsebino, s posebnim namenom za odkritje zdravila za pomoč ljudem s poškodovano hrbtenico. Že samo dejstvo, da lahko nekomu pomagam, je dovolj močno, da sem se odločil podpreti ta projekt.

WFLWR je tekmovanje s povsem drugačnim konceptom: ni vnaprej določene ciljne črte, temveč cilj vsakega posameznega tekača določa zasledovalno vozilo, ki bo posameznike s prehitevanjem izločevalo iz tekmovanja. Bo to dodaten izziv za tekmovalce?

Tek bo res nekaj posebnega. Bo pa izziv za vsakega tekmovalca posebej, da si bo že vnaprej, glede na lastno pripravljenost, lahko določil tempo in kje ga bo zasledovalni avto prehitel.

Kakšno tehniko svetujete tekmovalcem zaradi drugačnega koncepta?

Svetujem čimbolj enakomerni tek.

WFLWR se prične v Ljubljani in nadaljuje skozi okoliške kraje. Kakšna je proga? Bo zahtevnejša od običajnega Ljubljanskega maratona?

Proga bo nekoliko zahtevnejša, bo pa zanimiva.

WFLWR je po svoji naravi maraton, vi pa ste bili leta 2004 državni maratonski prvak. Končali ste kar 57 maratonov, na kateri nastop ste še posebej ponosni?

Najbolj sem ponosen na Maraton v Torinu, leta 2000, kjer sem dosegel državni rekord, pa seveda tudi na tri olimpijske nastope v maratonu.

Udeležili ste se tudi Olimpijskih iger, in sicer leta 2000 (62. mesto), 2004 (54. mesto) in 2008 (19. mesto). Kako se Olimpijske igre razlikujejo od običajnih tekmovanj? Kakšen je občutek, ko človek nastopi na OI?

roman-kejzar-2Olimpijski nastopi so res nekaj posebnega. Na olimpijskih igrah so vključeni vsi športi, poseben čar predstavlja tudi olimpijska vas.

Kako se pripravljate na maratone? Ali priprave kombinirate z drugimi vrstami športa?

Za maraton se pripravljam po posebnem programu, ki vključuje največ teka, vaj za moč, regeneracije in traja tri mesece. V prvem mesecu se lahko vključi še kakšen drug šport (kolesarjenje, tek na smučeh …), kasneje pa ne več.

Kaj jeste pred, med in po teku ?

Pred tekom jedi,ki vsebujejo ogljikove hidrate, med tekom nič, mogoče kakšen gel, takoj po teku je spet priporočljivo jesti hrano z ogljikovimi hidrati, kasneje pa lahko tudi meso.

Kako vam uspe zdržati tako dolgo? Katere tehnike uporabite, ko se pojavi želja, da bi odnehali?

Če je trening pravilno načrtovan in realiziran, tudi z vzdržljivostjo ne bi smelo biti težav. Ko se pojavi želja po odstopu, preusmerim misli v nekaj pozitivnega.

Kateri izziv je pri maratonih težji – fizični ali psihični?

Oba sta težka, psihični pa je odločilni.

Kakšen je občutek, ko uspešno končate maraton?

Božanski.

S tekom se ukvarjate že približno 25 let, kaj vas pri tem motivira?

Ko sem še aktivno treniral, so bile največja motivacija tekmovanja in tudi nagrade,vseskozi pa seveda tudi dobro počutje in želja po gibanju.

Kdo je vas navdušil za tek?

Prijatelji iz našega kraja.

Kaj bi svetovali ljudem, ki želijo preteči maraton?

Svetujem jim, naj se na ta podvig dobro pripravijo, naj traja več let in postopoma, če so začetniki.

Sami ste kljub zaključku poklicne kariere še vedno tesno povezani s tekom. Sedaj sodelujete s Sandijem Novakov, slepim maratoncem. Videti je, da je tek resnično vaše poslanstvo?

Usoda je hotela,da sem se začel ukvarjati s tekom, sedaj pa je del moje službe tudi trenerstvo in v tem neizmerno uživam.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Imate poleg WFLWR v mislih še kak projekt?

Trenutno ne, bom pa spremljal Sandija Novaka na tekmovanjih.

red-bul-tek

Več o samem dogodku na uradni spletni strani.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close