Vzrok zastrupitve s svincem

Uredništvo, 15. september 2019.

Zastrupitev s svincem je ena najpogostejših poklicnih bolezni. Vendar tokrat ne bomo govorili o tveganjih zastrupitve v tovarnah svinčenih barv, topilnicah svinca ali proizvodnji akumulatorjev, temveč bomo pogledali na bolj skrita mesta kopičenja svinca.

Vzrok zastrupitve s svincem se namreč lahko skriva v stvareh, ki nas obdajajo vsak dan, pri tem pa se tega sploh ne zavedamo. Najbolj pa so tveganju izpostavljeni otroci.

Simptomi zastrupitve

Otroci so v vsakdanjem življenju izpostavljeni mnogo nižjim koncentracijam svinca kot odrasli v tveganih poklicih. Pa so te koncentracije svinca res nenevarne?

Mnenja strokovnjakov si nasprotujejo. Nekateri menijo, da v majhnih količinah svinec večinoma ni škodljiv, drugi pa poudarjajo, da lahko že majhne količine te kovine zdravju otrok močno škodujejo oziroma poškodujejo več organov. Ker vemo, da se telo otroka šele razvija in so njegove celice bolj občutljive, imunski sistem pa še ni docela pripravljen na obrambo pred boleznimi, se previdnosti strokovnjakov ne čudimo.
Svinec preprečuje normalno tvorbo hemoglobina, zato pride do anemije. Povzroča prebavne motnje, kot so bruhanje, izguba teka, napihnjenost in kolike. Med posledicami kopičenja svinca v telesu so tudi pogosti glavoboli, omotica, nespečnost in spremembe refleksov.

Najbolj nevaren pa je njegov učinek na razvoj otroških možganov. Prispeva namreč k nižjemu inteligenčnemu količniku in patološkim spremembam v vedenju, kot sta antisocialno obnašanje in pomanjkanje pozornosti. Trajno povišana vsebnost svinca v krvi že v majhnih količinah viša tveganje za duševno zaostalost. Višje koncentracije svinca pa možgane močno poškodujejo. Zastrupitev se kaže z močnim bruhanjem in neusklajeno hojo, sledijo zaspanost, zmedenost in krči ter nazadnje koma. Najhujše pa je, da so te posledice zastrupitve ireverzibilne oziroma nepovratne.

Kje iskati vzrok zastrupitve

Čeprav okoli 90 odstotkov otrok, izpostavljenih visokim koncentracijam svinca, živi v nerazvitih ali slabše razvitih predelih sveta, to še ni razlog za zmanjšano pozornost. Vsenaokoli nas so svinčene barve, ki so glavni vzrok zastrupitve s svincem. Svinec kot težko kovino in nevrotoksin najdemo v pohištvu, plastiki, baterijah, insekticidih in še marsikje.

otrok z igračkami

Glavni vzrok zastrupitve s svincem pa so otroške igračke, pobarvane s svinčenimi barvami. Otroci jih pogosto nosijo v usta, ker imajo sladek okus – s tem pa v telo vnašajo svinec. Dodatna težava nastane, ko se svinčena barva na igrački obrabi in se začne luščiti ter ustvarjati »svinčeni prah«, ki ga otroci nato vdihavajo.

Še eden skritih vzrokov zastrupitve je kozmetika. Morda že veste, da lahko nekakovostna kozmetika vsebuje težke kovine, tudi svinec. Med najnevarnejšimi izdelki so rdečila in bleščila za ustnice – seveda zato, ker se zlahka vsrkajo skozi ustno sluznico ali pa jih preprosto pogoltnemo. Svinec tako prosto kroži po telesu in začenja svoj škodljivi pohod.

Mnogi se tolažijo z dejstvom, da so vsebnosti svinca v kozmetiki mnogo nižje kot vsebnosti drugih težkih kovin. A ta tolažba je jalova, saj vemo, da so tudi druge težke kovine zdravju škodljive. Krom, denimo, je rakotvoren, mangan pa nevrotoksičen. Ne glede na vsebnost težkih kovin je nesprejemljivo, da so prisotne v predmetih, s katerimi se igrajo otroci. Pomislite, kolikokrat ste dovolili otroku, da se igra z vašimi izrabljenimi kozmetičnimi izdelki. Boste to še počeli?

Literatura:
https://www.who.int/mediacentre/news/notes/2013/lead-20131018/en/
Liu, S., et al. 2013. Concentrations and Potential Health Risks of Metals in Lip Products. Environmental Health Perspectives. 121 (6): 705–710.

Foto: Pexels

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
13.06.2021. ob 13:25
284,298
21.06.2021. ob 13:57
110,159
21.06.2021. ob 15:27
Preberi več