Vzemite si čas za izbiro igrač

Uredništvo, 09. december 2013.

Igrač je na trgu na tisoče, na žalost vse niso dovolj varne. Z nekaterimi se lahko otrok poškoduje ali zastrupi, nekateri vplivi so dolgoročni, lahko celo usodni za njegovo življenje.

Premalo se zavedamo, kako pomembna je varnost igrač. Ko pa je pred leti prišla v javnost novica, da je bilo s trga umaknjenih več milijonov igrač svetovno znanega proizvajalca, ker so vsebovale zdravju škodljivi svinec, smo se vsaj nekoliko zavedli tega problema. Na takšne dogodke pa radi kar prehitro pozabimo in pozornost na vidik varnosti pri kupovanju oz. izbiri igrač se zopet pomakne v ozadje ali preprosto pozabi. Zato v teh dneh, ko bodo igrače zopet pogosto na nakupovalnem lističu, ne pozabite na varnost le teh, konec koncev so prav igrače med najpogosteje odpoklicanimi nevarnimi izdelki.

igranje-igrace-2Igrač je na trgu na tisoče, na žalost vse niso dovolj varne. Z nekaterimi se lahko otrok poškoduje ali zastrupi, nekateri vplivi so dolgoročni, lahko celo usodni za njegovo življenje.

Med igračami, ki so odpoklicane prevladujejo tiste, namenjene najmlajšim (starost do 3 let). Prevladuje tveganje zadušitve zaradi majhnih delov igrače, mnoge vsebujejo zdravju škodljive kemikalije, prosto dostopne magnete, so prehrupne, vnetljive ali drugače varnostno neustrezne. Odpoklicane igrače so v veliki večini uvožene, največ jih prihaja iz Kitajske, a so med njimi tudi take, ki so izdelane v državah Evropske unije.

Nasveti ZPS pri izbiri igrač za najmlajše:

1. Majhni deli: Ne kupujte igrač z majhnimi odstranljivimi deli za otroke, stare manj kot tri leta. Igrače majhnih dimenzij in majhni deli igrač so najpogosteje vzrok za nevarnost. Tveganju, da otroci majhne dele pogoltnejo in se zadušijo, so najbolj izpostavljeni malčki v prvem starostnem obdobju, ki vse kar dosežejo, radi vtikajo v usta. Pa tudi večji otroci, če z igračo ali delom igrače v ustih govorijo, skačejo ali tečejo. Na primer:

  • nevarne so mehke igrače s slabo prišitimi ali nalepljenimi deli kot so nosek, oči, gumbi…;
  • slabo sešite igrače omogočajo dostop do polnila;
  • nevarne so igrače s prisesalnimi kapicami, če jih lahko otrok loči od igrače in obeski z obroči premajhnih dimenzij;
  • igrače, ki se zaradi slabe trdnosti materiala razletijo na manjše dele in omogočijo dostop do majhnih delov, na primer v ropotulji, otroci pa se lahko tudi porežejo;

2. Nevarne vrvice in elastike: Igrače s trakovi in vrvicami so nevarne, če so ti predolgi. Vrvice in elastike, ki so daljše od 22 cm, predstavljajo nevarnost, da se otrok zaduši.

3. igranje-igrace-1Preglasne igrače: Preglasne igrače ogrožajo otrokov sluh. Zdravniki opozarjajo na okvare sluha, ki so posledica preglasne glasbe, ki jo posluša današnja mladina, a tudi preglasnih igrač v mlajših letih. Tveganje za okvare sluha se povečuje z bližino vira hrupa, jakostjo hrupa in časom izpostavljenosti.

4. Magneti: Posebno nevarne so igrače, ki vsebujejo slabo pritrjene magnete ali dele z magneti, ki so dostopni in jih otroci lahko pogoltnejo. Magneti se lahko v telesu združijo in povzročijo perforacijo črevesja ali zaporo, ki je lahko smrtna.

5. Kemikalije, skrita nevarnost: Otroci prihajajo v stik s kemikalijami v igrači prek kože (z dotikanjem), sline (z lizanjem, grizenjem), sluznice (vdihavanje) ali ob zaužitju. Škodljive snovi tako prehajajo v otrokov organizem in povzročajo alergije, se v njem nalagajo in trajno vplivajo na zdravje in življenje otroka. Uporaba nekaterih nevarnih kemikalij je v igračah že dolgo prepovedana ali količinsko omejena, Evropska unija je letos poleti sprejela ša strožje ukrepe, a kljub temu jih še vedno najdemo v igračah.

V izogib nakupu nevarnih igrač, preverite zloženko Varnost igrač.

Tudi sicer na ZPS starše opozarjajo, da naj bo igrača primerna otrokovi starosti oz naj ustreza otrokovi starosti in sposobnostim.

Vir: www.zps.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,361
12.05.2021. ob 13:12
283,851
17.05.2021. ob 15:54
110,379
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več