Vsi ukrepi vlade na enem mestu

Uredništvo, 19. marec 2020.

Prva okužba z novim koronavirusom je bila v Sloveniji potrjena pred 15 dnevi. Od takrat je vlada sprejela številne ukrepi za zajezitev širjenja virusa COVID-19.

12. marca ob 18. uri je bila v Sloveniji razglašena epidemija zaradi naraščanja primerov okužb z novim koronavirusom. Tako je dobila pravno podlago za delovanje tudi Civilna zaščita, ki sedaj podpira vlado pri izvajanju ukrepov in nudi podporo različnim državnim organom.

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko vsak dan med 8. in 20. uro pridobite pomembne informacije o novem koronavirusu.

Ukrepi za omejitev socialnih stikov

Za zajezitev širjenja novega koronavirusa je ključno omejevanje socialnih stikov. Državljani naj ostanejo v domačih prostorih in se družijo le s tistimi, ki živijo v istem gospodinjstvu.

Ključni preventivni ukrepi s strani vlade:

  • prepoved zbiranja ljudi v zaprtih prostorih za več kot 100 oseb
  • odpoved vseh množičnih prireditev na prostem
  • zaprtje večine javnih ustanov (knjižnice, muzeji, kinodvorane, galerije, …)
  • zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov ter prepoved organiziranega skupinskega varstva otrok
Osnovna šola
  • prepoved obiskov v domovih za starejše
  • omejitev obiska v nekaterih zaporih
  • ustavitev javnih potniških avtobusov in železniškega prometa ter prevozov z gondolami in vzpenjačo
  • prepovedana ponudba ter prodaja blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Sem se uvrščajo nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kinematografske, kulturne, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve, pa tudi storitve iger na srečo in druge podobne dejavnosti.

Lekarne, banke, pošte, bencinski servisi ter trgovine z življenjskimi potrebščinami ostajajo odprte. Omejuje se število strank v posameznih prostorih, veljajo prilagojeni odpiralni časi in posebni preventivni ukrepi.

Podrobnejše informacije o delovanju lekarn si preberite tukaj.

Ukrepi na področju zdravstva

NIJZ je preventivne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa pripravil nekaj tednov preden se je v Sloveniji pojavil prvi potrjen primer okužbe. Še vedno veljajo za prebivalstvo osnovni ukrepi, torej temeljito umivanje rok in higiena kašlja.

infekcijska klinika

Zajezitvi širjenja novega koronavirusa je bilo tudi prilagojeno delovanje vseh zdravstvenih ustanov. Na vsak obisk zdravstvenih domov na primarni ravni se je treba napovedati po telefonu. Odpovedana je večina nenujnih in preventivnih pregledov, predvsem pa v vseh zdravstvenih ustanovah velja prepoved obiskov. Zdravstveni delavci imajo prepoved potovanj v tujino, omejena pa jim je tudi pravica do dopusta in stavke.

Ukrepi na mejah

Kot večina evropskih držav je tudi Slovenija omejila dostop potnikom v državo. Vlada je sprejela tudi ukinitev potniškega letalskega prometa.

Stanje na mejah s sosednimi državami:

Italija – Vstop je dovoljen slovenskim državljanom, ostalim s potrdilom o negativnem testu na koronavirus oz. če nimajo znakov bolezni (izvaja se zdravstvena kontrola). Na cestnih povezavah so vzpostavljene štiri kontrolne točke: Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok (samo od 5h do 23h). Dovoljen je tranzitni tovorni promet, če je dogovorjen sprejem tovornjakov v sosednjih državah. Avtobusni in železniški promet je ustavljen.

meja

Avstrija – Zaprti so vsi maloobmejni prehodi. Spremenjen je tudi režim na nekaterih večjih mejnih prehodih mdr. Holmec, Jurij, Šentilj (magistrala), Vič in Korensko, kjer je meja odprta le omejen čas. Dodatno Avstrija od 20. marca uvaja poostren mejni režim na vseh mejnih prehodih s Slovenijo, in sicer bo vstop v Avstrijo omogočen le osebam s predložitvijo zdravniškega potrdila, ki dokazuje, da je test na novi koronavirus negativen (potrdilo ne sme biti starejše od štirih dni), osebam z začasnim, stalnim ali običajnim prebivališčem v Avstriji in osebam, ki se s podpisom zavežejo k 14-dnevni domači karanteni v Avstriji. Tranzit čez Avstrijo je dovoljen, a brez postanka.

Madžarska – slovenski državljani ne morejo vstopati na Madžarsko

Hrvaška – Meja je zaprta za ves potniški promet.

Ukrepi v upravnih enotah in pravosodju

Sodišča bodo opravljala naroke in odločala samo o nujnih zadevah. Procesni roki ne tečejo, prav tako se ne vročajo sodna pisanja. Upravne enote izvajanje nalog omejujejo na najnujnejše. Stranke se morajo predhodno naročiti in v prostore vstopajo posamično. Sklepanje zakonskih in partnerskih zvez se do preklica ne izvaja.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,834
12.06.2021. ob 11:03
6,932
14.04.2021. ob 16:20
19,811
10.01.2021. ob 11:05
11,804
10.06.2021. ob 11:17
138,810
24.06.2021. ob 18:16
Preberi več