Vse, kar morate vedeti o celulitu in o tem, kako se mu zoperstaviti

Avtor: Profimedia

Celulit je nekaj, kar se prej ali slej pojavi pri kar 80 odstotkih žensk. Pri nekaterih je pomarančasta koža bolj izrazita in moteča, pri drugih je vidna le, če jo s prsti stisnejo skupaj. A če se nad celulit spravite v začetni fazi, ga lahko do neke mere obvladate. Tukaj je nekaj nasvetov, kako.

Kaj sploh je celulit?

Celulit, ki je navzven videti kot pomarančasta, grudasta koža, je skupek maščob, vode in strupenih snovi, ki jih telo ne izloči in se tako zadržujejo v podkožju. Natančneje, do kopičenja toksinov pride v prostorčkih, ki jih v podkožju tvorijo kolagenska vlakna in kjer se nabirajo maščobne celice. Ko se te spremenijo, torej je v njih več vode in toksinov, se posledično spremeni tudi pritisk na zgornje plasti kože, kar na zunaj vidimo kot nastanek celulita.

Avotr: Profimedia

Dermatologinja asist. Aleksandra Bergant Suhodolčan, dr. med., iz Estetike Med-Art pojasnjuje, da se celulit po Nürnberg-Müller lestvici za klasifikacijo razvršča v štiri stopnje:

 • Stopnja 0: Koža je na videz gladka, neprizadeta, celulit v obliki pomarančaste kože oziroma manjših grudic ni viden, ne ko oseba stoji, ne ko naredi tako imenovani ‘pinch’ test (ko kožo ‘uščipne’ s prsti).
 • Stopnja 1: Celulita še vedno ni videti, ko stojite ali ležite, se pa pod prsti pokaže videz pomarančaste lupine, če kožo stisnete pod prsti.
 • Stopnja 2: Celulit je viden, če oseba stoji, medtem ko se ga v ležečem položaju ne vidi. Na drugi stopnji je delovanje krvnega in limfnega obtoka v podkožju že delno moteno.
 • Stopnja 3: Pomarančasta koža in grudice so videti v stoječem in ležečem položaju. Predeli, kjer je veliko celulita, so lahko tudi boleči na otip. Delovanje krvnega in limfnega pretoka v podkožju je še bolj poslabšano.

Celulit je v prvi fazi še obvladljiv in se ga da z določenimi ukrepi toliko omiliti, da na videz ni moteč. Zadnja stopnja pa ni le estetska težava, temveč lahko tudi zdravstvena.

Asist. Aleksandra Bergant Suhodolčan, dr. med.

“Celulit postaja vse bolj problematičen, ne zgolj zaradi neprivlačnega videza, ki se kaže navzven, temveč zato, ker se čedalje boj nepopravljivo preoblikujeta tudi struktura kože in podkožja. Krvni in limfni pretok sta čedalje bolj motena, vezivno tkivo pa posledično vse manj elastično in kvalitetno. Okrog maščobnih celic se oblikujejo otrdeli vozli kolagena, ki še dodatno pritiskajo na zgornje plasti kože. V najhujših primerih so vozlički in vneto vezivno tkivo celo boleči,” pojasnjuje sogovornica.

Avtor: Profimedia

To so dejavniki, ki vplivajo na nastanek celulita

Celulit je nekaj, s čimer se sooča kar 80 odstotkov žensk, ne glede na tip postave oziroma neodvisno od telesne teže in ne glede na starost. Prve spremembe se začnejo že v obdobju pubertete. “Spremembe, ki vplivajo na nastanek celulita, se zgodijo med puberteto, nadaljujejo v času nosečnosti, obenem pa na njegov nastanek močno vplivata tako metabolizem kot vsakodnevni stres. Pa tudi genetika igra ogromno vlogo pri nastanku in razvoju celulita,” pove asist. Aleksandra Bergant Suhodolčan, dr. med.

A tudi nekaj drugih, zunanjih dejavnikov je, ki lahko doprinesejo še k slabšemu videzu naše kože, in sicer:

 • pretirano uživanje enostavnih ogljikovih hidratov (predvsem sladkorjev), ki vplivajo na povečan nastanek estrogena, hormonsko neravnovesje pa je eden od dejavnikov pri nastanku celulita;
 • pretiravanje s soljo, ki lahko povzroči dodatno zastajanje vode v telesu;
 • prekomerno sedenje in ležanje oziroma pomanjkanje gibanja pomeni manjšo cirkulacijo krvi, slabša prekrvavitev in slabše delovanje limfnega sistema pa pomenita, da naš organizem ne uspe izločiti toksinov, ki se nato nabirajo tudi v podkožju, kar vodi v nastanek celulita.
Avtor: Profimedia

Zakaj celulit ne dela preglavic moškim?

Zagotovo ste že slišali tisto šalo, da moški nimajo celulita, ker je to grdo. Če damo hec na stran, je pravzaprav povsem resnično dejstvo, da se načeloma moškim celulit, če se jim že tvori v podkožju, ne kaže navzven. Vsaj ne očitno.

Razloga za to, da je celulit načeloma preglavica ženskega in ne moškega spola, sta dva. Prvi razlog so hormoni, zlasti estrogen. “Estrogen povzroča neenakomerno nalaganje maščobnih celic v podkožju. Če se maščobne celice v podkožju povečajo, se zmanjša pretok limfe med celicami, kar povzroča zastajanje odpadnih snovi in posledično tudi uničevanje kolagena in elastina (ki tudi predstavljata vezivno tkivo). Posledično se slabi tonus kože, kar povzroča, da so maščobne celice, ki jih opazimo kot pomarančasto kožo, toliko bolj izrazite,” strokovno pojasni sogovornica.

Drugi razlog pa je drugačna sestava podkožja oziroma drugačna struktura kože. “Kolagenska vlakna v podkožju žensk so namreč urejena vzporedno in pravokotno na usnjico, pri moških pa prepletena v mrežo, ki leži pod kotom na zgornje plasti kože. Ker kolagenska vlakna v podkožju tvorijo prostorčke, v katerih so maščobne celice, se ob morebitni spremembi maščobnih celic spremeni tudi pritisk na zgodnje plasti kože. Pri ženskah je to najbolj evidentno v videzu pomarančaste kože. Pri moških je ta pritisk veliko bolj enakomeren in morebitne spremembe navzven so zato mnogo manj vidne,” razlaga Bergant Suhodolčanova.

Avtor: Profimedia

Nasveti, kako se zoperstaviti celulitu

Kot že rečeno, v začetni fazi se lahko celulitu z nekaterimi ukrepi zoperstavimo do te mere, da ni ne estetsko ne zdravstveno moteč. In preprečimo, da bi se nam razvil do problematične stopnje.

Celulit v začetni fazi ni nepopravljiv, zato s premišljeno nego kože, zdravim življenjskim slogom, ki vključuje redno telesno aktivnost in zdravo prehrano, lahko preprečimo, da se razvije do stopnje, kjer ga lahko obravnavamo že kot bolezensko stanje.

Asist. Aleksandra Bergant Suhodolčan, dr. med.
Avtor: Profimedia

Tukaj je nekaj ključnih nasvetov v boju proti celulitu:

 • Poskrbite za zdravo, uravnoteženo prehrano. Jejte čim manj nasičenih maščob in enostavnih ogljikovih hidratov, predvsem sladkorjev.
 • Pijte zadosti navadne vode ali nesladkanega čaja, saj se z dobro hidracijo in posledično rednim odvajanjem vode iz našega organizma tudi redno odvajajo toksini.
 • Izogibajte se kajenju, alkoholu, sladkim oziroma gaziranim pijačam ter stresu.
 • Poskrbite za redno telesno aktivnost – kardio-vaskularno vadbo kombinirajte z vajami za moč. Redno gibanje namreč zmanjšuje obseg maščobnega tkiva, povečuje mišično maso, pripomore k boljši prekrvavitvi organov in tkiv, pospeši kroženje krvi, kar pomaga pri odstranjevanju toksinov iz našega organizma.
 • Nosite ohlapna oblačila, najbolje iz naravnih materialov, kot sta bombaž in lan, ter se izogibajte oprijetim, sintetičnim oblačilom – ta namreč upočasnijo cirkulacijo v podkožju oziroma pripomorejo k slabši prekrvavljenosti, kar je seveda razlog za zastajanje toksinov v podkožju in posledično za nastanek celulita.
 • Problematične dele si redno masirajte, lahko prakticirate tudi izmenično prhanje s hladno in toplo vodo – oboje namreč pospeši cirkulacijo, masaža pa nekoliko enakomerneje prerazporedi tudi podkožno maščobo.
 • Lahko poskusite tudi s katerim od tretmajev, ki so na voljo v lepotnih klinikah ali kozmetičnih salonih, a se prej dobro pozanimajte, za kakšen postopek gre – predvsem, ali je varen in ali je zares učinkovit.

O avtorju

E.D.

New Report

Close