Vse je v oblaku

Čeprav se vsi zavedamo, da smo včasih odvisni od ekranov in tehnologije, pa si življenje brez tega danes težko predstavljamo.

Telefoni »z žico«, kasneje prenosni telefoni in prihod mobilnih telefonov, so naša življenja spremenili. Tudi pri računalnikih in tiskalnikih je razvoj tako hiter in napreden, da mu včasih težko sledimo. Računalnik imamo tako rekoč vsi, vsaj na delovnem mestu, kaj pa tiskalnik?

Zanimivost: »Diamond Sutra« je prva tiskana knjiga, datirana pred več kot 1100 leti, čeprav mnogi menijo, da se je tiskanje knjig zgodilo že veliko prej.

Se še spominjate glasnih in počasnih igličnih tiskalnikov? Zamenjali so jih hitrejši laserski in tiskalniki niso bili omejeni le na pisarne, temveč smo jih imeli tudi doma.

Kako pa je danes?

Ker veliko ljudi vse potrebno natisne v službi, ni veliko gospodinjstev, ki bi imela tiskalnik doma.

Dostop do računalniške infrastrukture prek interneta omogoča podjetjem (npr. programska oprema, prostor za hrambo podatkov, tiskanje), brez večje kapitalske naložbe.

V letu 2018 je storitve računalništva v oblaku najemalo 26 % podjetij z vsaj 10 zaposlenimi (v 2017: 22 %). Najemanje teh storitev narašča med podjetji vseh velikosti (glede na število zaposlenih). Te storitve najema 23 % malih (v 2017: 18 %), 37 % srednje velikih (v 2017: 34 %) in 64 % velikih podjetij (v 2017: 54 %).

Od podjetij, ki najemajo storitve računalništva v oblaku, jih največ najema e-pošto kot storitev računalništva v oblaku: 71 %. Pisarniško programsko opremo kot storitev računalništva v oblaku (npr. Office 365) in storitve za shranjevanja datotek v oblaku (npr. Dropbox, SkyDrive, GoogleDrive) najema 57 % podjetij; podatkovno bazo podjetja v oblaku gostuje 37 % podjetij; finančno računovodsko programsko opremo kot storitev računalništva v oblaku najema 33 % podjetij; računalniško zmogljivost za poganjanje programske opreme podjetja (npr. virtualne procesorje ali pomnilnike) najema 25 % podjetij; CRM – programsko opremo za upravljanje odnosov s strankami 20 %, druge storitve IT kot storitev računalništva v oblaku pa 12 % podjetij. (vir: SURS)

Tiskam iz oblaka

Kot smo omenili, je pravzaprav nepotrebno, da bi imeli tiskalnik doma. Pa ne zato, ker ga ima sosed, temveč zato, ker vam Pošta Slovenije, s storitvijo TISKAJ iz OBLAKA, omogoča tiskanje na več kot 130 lokacijah po Sloveniji.

Kako?

Storitev TISKAJ iz OBLAKA omogoča, da si izberete svoj način tiskanja iz oblaka:

  • Preko mobilne naprave, z uporabo aplikacije
  • Preko elektronske pošte, kjer želene dokumente pošljete na določen elektronski poštni naslov in jih natisnete v izbrani poslovalnici Pošte Slovenije
  • Preko računalnika, kar med delom z uporabo namizne aplikacije (le za uporabnike Windows sistema)
  • Z USB ključem na izbrani pošti, brez pošiljanja v oblak

Podatke pošljete ali naložite »v oblak«, kjer čakajo, da izberete vam najlažji način tiskanja ter se oglasite na eni izmed izbranih lokacij (več kot 130), kjer vam jih natisnejo ter šele nato storitev plačate.

Tisti, ki imajo radi aplikacije, si lahko brezplačno naložijo mobilno ali »namizno« različico aplikacije, sledijo preprostim navodilom, da izbrane dokumente naložijo v oblak in jih prevzamejo na najbližji pošti.

Med delom na računalniku dokumente, ki jih želite natisniti, kot priponko pošljete na e-naslov [email protected]. Po pošiljanju boste na svoj e-poštni naslov prejeli unikatno kodo, ki si jo shranite, natisnite, zapišite ali pa zapomnite, da jo boste lahko uporabili na izbrani pošti.

Če pa ste pristaš USB ključev, ga preprosto prinesite na eno izmed izbranih poslovalnic Pošte Slovenije (več kot 130 lokacij), kjer bodo vaše dokumente natisnili neposredno iz USB ključka, brez pošiljanja v oblak.

KAJ JE STORITEV TISKAJ iz OBLAKA?

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
24.06.2021. ob 23:26
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več