Vsak dan zaužijte zadosti omega-3 maščob in preprečite najhujše

Powered by:
Avtor: Profimedia

Maščobe v krvi same po sebi niso nekaj slabega, le njihove vrednosti ne smejo biti previsoke. Pravzaprav igrajo v zmernih količinah pomembno vlogo pri nemotenem delovanju našega organizma. A če jih je v krvi preveč, lahko začnejo ti odvečni maščobni delci mašiti žile in v skrajnem primeru nas lahko doleti najhujše: infarkt.

Med tistimi najbolj bistvenimi maščobnimi delci v naši krvi so trigliceridi in holesterol. Slednjega naše telo potrebuje za izgradnjo celičnih membran, za proizvodnjo nekaterih hormonov in proizvajanje vitamina D. Trigliceridi pa za naš organizem predstavljajo pomemben vir energije.

A če se vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi dvignejo, se poveča tveganje na nastanek srčno-žilnih bolezni. Odvečne količine maščobnih delcev, ki jih naše telo ne porabi oziroma ne potrebuje, se začnejo nalagati na stene žil, ki se posledično zožijo ali celo povsem zamašijo, kar lahko seveda vodi v infarkt. Do povečanih vrednosti maščobnih delcev v krvi pride zaradi nezdravega življenjskega sloga: nezdrave prehrane, premalo gibanja, prekomerne telesne teže.

Avtor: Profimedia

Za zdravo srce in ožilje so ključne omega-3-maščobne kisline

Tisto, kar pomaga uravnavati ustrezno raven maščob v krvi, stabilizira krvni tlak in srčni ritem, so omega-3-maščobne kisline. Obstaja več kot 10 omega-3 kislin, ki so lahko živalskega ali rastlinskega izvora.

Naše telo jih namreč ne proizvaja samo, temveč jih v organizem vnesemo z ustrezno prehrano ali prehranskimi dopolnili. Omega-3-maščobne kisline živalskega izvora najdemo v ribah in školjkah, tiste rastlinskega izvora pa v orehih in lanenih ter chia semenih. Najbolj znani in pomembni za nemoteno delovanje organizma sta tako imenovani eikozapentaenojska (EPK ali angleško EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHK ali angleško DHA). 

Po priporočilih Evropskega združenja kardiologov (ESC) in Ameriškega združenja za srce (AHA) naj bi zdravi posamezniki dnevno zaužili en gram omega-3-maščobnih kislin, osebe s srčno-žilnimi težavami pa celo več: od dva do štiri grame dnevno.

Zadostne količine EPK in DHK kislin imajo pomembno vlogo pri delovanju srca in možganov ter pri ohranjanju vida. Hkrati pa prispevajo tudi k vzdrževanju normalne ravni maščob oziroma trigliceridov v krvi.

Avtor: Profimedia

Da omega-3 maščobe varujejo srce in ožilje, potrjuje več raziskav

Nova, zelo obsežna metaanaliza, ki je zajela skoraj 130.000 oseb iz 13 naključno kontroliranih raziskav, je dokazala, kako nepogrešljive so omega-3-maščobne kisline za zdrav srčno-žilni sistem. Iz rezultatov je razvidno, da večletno jemanje omega-3-maščobnih kislin pomembno zmanjša tveganje za srčni infarkt in druge srčno-žilne bolezni. In da večji, kot je njihov vnos, manjše je tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Povprečno trajanje jemanja omega-3-maščobnih kislin je bilo 5 let.

Nadalje so študije, ki so preučevale vpliv omega-3-maščobnih kislin na srce in ožilje, pokazale, da dolgoročno uživanje omega-3-maščobnih kislin predstavlja sekundarno preventivo, s katero se smrtnost zaradi ponovnega infarkta zmanjša za povprečno 30 %. Več dolgotrajnih študij pa je dokazalo tudi, da redno uživanje maščob iz hladnovodnih rib ali ustreznih koncentratov ribjega olja z visokim deležem morskih omega-3-maščobnih kislin deluje kot primarna preventiva in da zmanjša tveganje smrtnosti pri srčnem infarktu od 40 do 50 %.

Avtor: Profimedia

Koencim Q10: pomembno dopolnilo omega-3-maščobnim kislinam

Za razliko od omega-3-maščobnih kislin koencim Q10, ki ga celice potrebujejo za zagotavljanje oskrbe z energijo, naše telo proizvaja samo. A ker s staranjem njegova naravna proizvodnja upada, ga moramo v organizem prav tako dodatno vnašati s hrano.  

Raziskave so pokazale, da je kombinacija omega-3 maščob in koencima Q10 še posebej pomembna pri ljudeh, ki jemljejo tako imenovane statine – zdravila za zniževanje holesterola. Eden neželenih stranskih učinkov jemanja statinov je namreč oslabelost mišic s spremljajočo bolečino (tako imenovana miopatija). Študije pa kažejo, da lahko sočasno jemanje koencima Q10 izboljša mišične simptome in zmanjša miopatijo.

V metaanalizo je bilo vključenih dvanajst naključno kontroliranih raziskav, skupno je zajela 575 bolnikov. Rezultati so pokazali pomembno korist dopolnjevanja s koencimom Q10, v primerjavi s placebom. Izboljšali so se simptomi, kot so bolečine v mišicah, mišični krči in mišična šibkost.

Avtor: Profimedia

Omega-3 maščobe delujejo tudi protivnetno

Ne le, da varujejo srce in ožilje, pomagajo k boljšim kognitivnim funkcijam in dobremu delovanju možganov ter igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju vida, omega-3-maščobne kisline pa imajo tudi protivnetni učinek. Natančneje, redno uživanje omega-3 maščob doprinese k optimalnemu ravnovesju vnetnega odziva v telesu.

Protivnetno delovanje omega-3-maščobnih kislin je preučevala tudi raziskava, v katero so znanstveniki vključili 35 posameznikov povprečne starosti 61 let, s kroničnimi venskimi razjedami na nogah. V študijo vključene osebe so bodisi uživale omega-3-maščobne kisline bodisi placebo. Pomembni vnetni mediatorji so bili izmerjeni na začetku raziskave, po štirih in nato še po osmih tednih.

Preiskovanci, ki so osem tednov vsak dan prejemali 1,5 g EPK in 1,0 g DHK, so občutno zmanjšali vrednosti vnetnih mediatorjev. V placebo skupini pa so se vrednosti vnetnih mediatorjev rahlo povečale, torej je pri preiskovancih s placebom prišlo do poslabšanja.

Vsakodnevno uživanje omega-3 maščob torej koristi v več pogledih. In to ne glede na to, ali ste brez težav ali so se že pojavili prvi znaki srčno-žilnih bolezni, upadanja kognitivnih procesov ali drugih stanj, za katere so mnoge študije dokazale, da nanje vpliva redno uživanje omega-3-maščobnih kislin. Zato poskrbite, da jih boste svojemu telesu na dnevni ravni zagotovili dovolj – z ustrezno prehrano ali pa prehranskimi dopolnili.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,597
12.06.2021. ob 11:03
112
16.05.2020. ob 16:06
126
23.04.2021. ob 20:24
Preberi več

New Report

Close