Vsadek ali mostiček?

Uredništvo, 13. marec 2018.

Lep nasmeh je okras vsakega obraza in vsak od nas si ga želi, zato lahko manjkajoči zobje slabo vplivajo na samozavest.

Lep nasmeh je okras vsakega obraza in vsak od nas si ga želi. Prav zato lahko manjkajoči zobje slabo vplivajo na našo samozavest, zlasti če manjkajo na vidnih mestih. Poleg estetskih razlogov nas moti tudi okrnjena funkcija grizenja.

Ne glede na vzrok izgube zob pa lahko to težavo rešimo z izdelavo protetičnega mostička ali z vsadki – implantati, na katere pritrdimo ali privijemo zobne krone.

Na to, ali boste izbrali mostiček ali vsadek, vpliva več dejavnikov: splošno zdravstveno stanje pacienta, stanje trdih in mehkih tkiv ustne votline, položaj struktur, ki omejujejo vstavitev vsadka (maksilarni sinusi, živec, ki vpliva na zobe v spodnji čeljusti), stanje preostalih zob, higiena ustne votline, želje pacienta in njegove finančne zmožnosti. Vse te dejavnike upoštevamo pri pregledu pacienta in analizi slike zob.

Najprej pacientom priporočimo, da pridobijo digitalni ortopan (rentgensko sliko vseh zob), po potrebi pa tudi CT-fotografijo (tridimenzionalno), nato pa na tej podlagi izdelamo načrt terapije in stroškovnik. Če npr. pacientu manjka prvi kočnik, če higiena ni ustrezna, če imata drugi ličnik in drugi kočnik velike zalivke in je v bližini maksilarni sinus, se bomo verjetno odločili za mostiček. Pri tem bomo pacienta seznanili s pravilno tehniko umivanja zob oz. mu pojasnili, kako vzdrževati ustrezno ustno higieno.

Oralni kirurgi pogosto poudarjajo, da ima pri izgubi le enega zoba vstavitev vsadka pomembno prednost pred namestitvijo mostička.

To trditev pojasnjujejo z dejstvom, da moramo pri uporabi mostička obrusiti sosednja zoba. Če sta ta zdrava ali z minimalnimi zalivkami, vedno priporočimo zobni vsadek. Pri tem je najpomembnejša ocenitev kosti na mestu, kjer se vstavlja vsadek. Tudi če se je kost resorbirala (začela »gniti«), jo lahko dandanes »nadgradimo« in nato vanjo brez težav vstavimo vsadek. V naši ordinaciji uporabljamo tudi metodo PRF, pri kateri med vsaditvijo uporabljamo pripravke iz plazme, s čimer spodbudimo delovanje dejavnikov rasti, to pa pospeši vraščanje vsadka v kost.

Eden najpomembnejših vidikov pri vstavljanju vsadkov je seveda njihova vzdržljivost oz. trajnost. Dandanašnji zobni vsadki v 98 % primerov trajajo do 40 let, medtem ko okoli 80 % zobnih mostičkov vzdrži okoli 15 let.

Ne glede na to, za katero možnost se boste odločili, boste, če bo delo opravljeno v skladu s strokovnimi merili, zadovoljni tako vi kot vaš zobozdravnik.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 15:56
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več