Vrtec, babica ali varuška – kaj je najbolje za otroka?

Uredništvo, 21. junij 2016
Ostalo

Po koncu porodniškega dopusta je otrok dovolj star za dnevno varstvo. Takrat se vprašamo, komu ga zaupati v varstvo?

Spomladi je to še posebej aktualna tema, ko starši dobivajo odločbe o vpisih in odhodih v vrtce.

Kaj storiti, če vaš otrok ni dobil mesta v vrtcu?

Ko je konec porodniškega dopusta in je otrok dovolj star za dnevno varstvo, se vprašamo, komu ga dati v varstvo? Ali je res pripravljen za vrtec in druženje z drugimi otroki ali je zanj boljše najeti varuško ali pa ga morda pustiti v varstvu babice? Da se boste lažje odločili, vam ponujamo nekaj pogostih dilem.

Starši se pogosto sprašujejo ali dati otroka v vrtec, najeti varuško ali pa ga pustiti v varstvo babici. Odgovor je zelo preprost. Za otrokov razvoj v zgodnjem obdobju je potrebno, da je v stiku z odraslimi ljudmi in v središču pozornosti odrasle osebe, ki je aktivna in se ukvarja z njim, saj mora otrok v vrtcu pozornost deliti z veliko drugimi otroki. Če si lahko privoščite, da je otrok z ustreznim odraslim skrbnikom, pa naj bo babica ali varuška, je to za otroka vsekakor boljša rešitev in nekaj, kar podpira njegov razvoj, do odhoda otroka v vrtec.

Nekateri otroci še niso pripravljeni na odhod v vrtec, ker morda niso dovolj razviti za svojo starost, so še preobčutljivi, imajo posebne potrebe, ali pa so čustveno zelo navezani na mamo ali starša. Otrok bi moral imeti možnost, da gre v vrtec takrat, ko je popolnoma pripravljen in zrel, ko je lahko dlje časa brez tesnega stika z mamo ali ko njegov sistem ohranja stabilno notranje čustveno stanje. Za nekatere otroke je to že ob prvem letu, konec drugega leta, za nekatere otroke pa ne pred tretjim, četrtim ali celo petim letom. Za starše je zelo pomembno, da slišijo in spoštujejo otrokove »signale«, saj je lahko odhod v vrtec za otroka prava travmatična izkušnja, zaradi katere ne bo želel hoditi v vrtec ali pa ga bo treba celo izpisati. V vsakem primeru, če otrok kaže močne znake nepripravljenosti, veliko joka, njegovo vedenje v vrtcu pa kaže na nedružabnost, pomeni, da zaradi ločitve od staršev, njegov sistem trpi. V takem primeru bi bilo dobro, da storite vse, kar je v vaši moči in uredite varstvo za otroka doma, pri babici ali pa najamete varuško ter odložite odhod v vrtec za eno leto, ko bo otrok nanj pripravljen.

Kakšne možnosti imate, če vaš otrok ni bil sprejet v vrtec:

  • Napišete lahko pritožbo, ki naj bo pravilno sestavljena in utemeljena ter pazite na rok oddaje pritožbe.
  • Če je vaš otrok v čakalni vrsti visoko, obstaja možnost, da mogoče nekateri starši otroka v vrtec ne bodo vpisali in dobite mesto. Žal pa ti podatki niso na voljo in bodo znani šele tik pred dejanskim vpisom.
  • Pozanimajte se za prosta mesta sosednjih vrtcev.
  • Nekatere občine so uvedle subvencije za tiste otroke, ki mesta v vrtcu niso dobili, tudi tiste na čakalni listi in niso zavrnili ponujenega prostega mesta.
  • Za varstvo za otroka se lahko odločite tudi za zasebni vrtec (v nekaterih občinah krijejo delni znesek tistega, če bi bil otrok vpisan v javni vrtec).
  • Varstvo na domu: Če imate možnost, da otroka pazite sami, babice ali pa sorodniki, bo to verjetno najcenejša možnost, dokler se ne sprosti prosto mesto v vrtcu.

otrok in igra

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,188
31.01.2023. ob 20:03
288,288
01.02.2023. ob 19:49
110,708
01.02.2023. ob 16:07
Preberi več

New Report

Close