Vpliv hidroizolacije na zdravo bivalno okolje

Uredništvo, 01. december 2020.

Vdor vlage in vode v objekt je nekaj, čemur se običajno želimo izogniti. Če ne preventivno, pa potem vsekakor kurativno, ko ugotovimo, na kaj vse ima voda in vlaga negativen vpliv.

Hidroizolacije so zagotovo prava pot, ko želimo svoj dom zaščititi pred vdorom vode in vlage v objekt, kar pa še vedno ne pomeni, da celoten dom odenemo v to zaščito, saj naš dom še vedno mora dihati, torej zrak mora krožiti in tudi vlaga, ki nastaja tekom našega bivanja preko kroženja zraka mora priti ven iz hiše. Vsekakor pa so določeni predeli vsakega objekta, ki so bolj primerni za hidroizolacijo. To so na primer razni balkoni in terase, kletni prostori, ravne strehe in podobno.

V kolikor ne bi bila urejena, bi se objekt premočil. Vlažni prostori so neprimerni za bivanje, škodljivi zdravju in uničujejo notranjo opremo, z vlago se uničuje konstrukcijo objekta in povzroči propadanje objekta. Še posebej je pomembna pravilna hidroizolacija pri objektih, kjer so staremu objektu dodani prizidki, tam se največkrat pojavijo naknadne težave.

Sčasoma namreč prične zamakati v najbolj občutljivem delu – betonskem estrihu, ki je podlaga za ploščice ali kamnito talno oblogo. Ta začne odstopati, vlaga je kriva tudi za odstopanje in odpadanje ometa. Pri gradnji in sanaciji hiše je treba ustrezno urediti hidroizolacijo za tako imenovano negativno vlago, ki ogroža  kleti, temelje. Hkrati s pravilno ureditvijo odvodnjavanja. Načinov sanacije je več, v zadnjem času je zaradi postopkov, ki se opravijo brez rušenja, nenazadnje tudi zaradi hitro opravljenega dela, v ospredju sanacija s poliuretanskimi hladnimi masami, kot so HYDROFLEX, HYDROGLASS. Ti so predvsem izredno učinkoviti pri izpostavljenih delih, za pozitivno vlago, kot so balkoni in terase, nadstreški, in vedno bolj priljubljene ravne strehe in leseni objekti, pasivna gradnja.

Izkušnje kažejo, da ljudje, ki ne poznajo novih metod hidroizolacije, pogosto odlašajo s sanacijo, saj jo povezujejo z večjimi gradbenimi posegi, ki vključujejo razbijanje in rušenje. Seveda pa odlašanje pomeni samo še poglabljanje težav in višje stroške sanacije. Najbolj učinkoviti bomo, če preverimo, kako je naš objekt hidroizoliran ter poskrbimo za ustrezno hidroizolacijo.

Hidroizolacija je ključna, ko se lotimo gradnje objekta, prav tako pa je izvedljiva tudi ob obnovah oziroma kot sanacija. Hidroizolacija, ki je lahko v obliki tanke plasti folije ali pa zaščitnih tekočih, hladnih, trajno elastičnih, poliuretanskih premazov HYDROFLEX ali HYDROGLASS, je prvi korak pri zaščiti doma pred nastankom plesni. Pri obnovi starejših objektov oz. tudi novogradenj, kjer sploh ni izvedene hidroizolacije, ali je ta nepravilno oz. pomanjkljivo izvedena, je potrebno biti zelo pazljiv pri izvedbi tesnjenja pomembnih detajlov, kot so balkonski stiki vertikale z horizontalo, okenski in vratni okviri, odtoki, … Poliuretanska hidroizolacija je tekoč hladen premaz, ki ga nanašamo z valjčkom in čopičem brez težav in zelo dobro zaščitimo vse detajle in kritična mesta ter jo nanašamo neposredno na kritične stike, denimo na fasado, les, keramiko, opeko, granit, granitogrez ali marmor.

Strokovnjaki, ki imajo na področju hidroizolacij veliko znanja in izkušenj, vam bodo znali glede na vaš konkreten primer najbolje svetovati, katere površine vašega doma bi bilo potrebno izolirati. Na internetu lahko najdete veliko koristnih informacij glede samih prednosti in lastnosti različnih hidroizolacij, ali pa se obrnete kar direktno na strokovnjake, ki vam bodo najhitreje in najbolj učinkovito svetovali.

Na koga se obrniti, da bi si tudi vi zagotovili kvalitetno in ustrezno hidroizolacijo vašega doma?

Naš trg ima kar nekaj različnih ponudnikov hidroizolacij, tako da verjamem, da boste ne glede na regijo in vaše preference pri izbiri ustreznega podjetja našli nekoga, ki vam ustreza. Na tem mestu pa vam toplo priporočamo, da preverite spletno stran oziroma ponudbo hidroizolacij podjetja K-TES. Gre namreč za podjetje, ki ima na tem področju zares ogromno dolgoletnih pozitivnih  izkušenj in vam lahko učinkovito pomaga do zaščitenega objekta in predvsem vašega zdravja oziroma kakovostnega bivanja. Poskrbite za svoje zdravje in zdravje svoje družine s pomočjo kakovostno izvedene hidroizolacije vašega doma. Saj veste, vaše zdravje oziroma zdravje vaše družine je največje bogastvo.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
25.06.2021. ob 10:05
Preberi več