Vnetje nožnice? Ne, hvala.

Uredništvo, 25. avgust 2015.

Najpogostejša vnetja nožnice so posledica neravnovesja različnih mikroorganizmov, ki naseljujejo…

Vsaka ženska vsaj enkrat v življenju trpi zaradi vaginalnega vnetja. Običajno je prvi znak vnetja spremenjen izcedek iz nožnice. Vnetje lahko spremljata tudi srbenje in pekoč občutek v nožnici ali pordelost in oteklina zunanjega spolovila. Zaradi vnetnih sprememb na sluznici so spolni odnosi lahko boleči, odvajanje urina pa pekoče.

Večji del vaginalnih vnetij ni posledica okužbe nožnice s klicami »od zunaj«. Zelo pogosto so posledica neravnovesja različnih mikroorganizmov, ki naseljujejo vaginalno sluznico.

slika1b-PR-laktobacili

Laktobacili – temelj odpornosti proti vaginalnemu vnetju

Vaginalno floro zdrave ženske v 95 % sestavljajo laktobacili. Ti so z  evolucijo razvili raznoliko orožje za zagotavljanje svoje nadvlade v nožnici. Eno izmed njih je biofilm, strnjen sloj, v katerem laktobacili prekrivajo vaginalno sluznico. Tako nožnico zaščitijo pred naselitvijo in razrastom škodljivih mikroorganizmov. Izločajo tudi snovi, ki delujejo kot strupi na druge mikroorganizme. Mednje spadajo npr. bakteriocini in vodikov peroksid. Svojevrstno orožje je tudi mlečna kislina, ki jo izločajo in s katero vzpostavljajo kislost vaginalnega okolja. V kislem imajo škodljivi mikroorganizmi, s katerimi laktobacili stalno tekmujejo, manjšo možnost preživetja.

slika napovedni JT MON 700x300

Pri vaginalnem vnetju se število laktobacilov drastično zmanjša

Sloj laktobacilov ni več celovit in sluznica postane bolj ranljiva. Pritrdijo in namnožijo se mikrobi, ki so sicer v manjšem številu vedno prisotni v nožnici, ob razrastu pa povzročajo zoprna vnetja, npr. bakterijsko vaginozo (Gardnerella vaginalis) in glivični vaginitis (Candida albicans). Vzroki za nastalo neravnovesje so mnogi: nekatera zdravila (antibiotiki, kontracepcijske tablete), nihanja hormonov med menstruacijskim ciklom, stres, čezmerna higiena (agresivna mila neustrezne kislosti, izpiranje nožnice), sintetično perilo in tesna oblačila, prehrana. Ravnovesje se pogosto pretrga v času menstruacije ali po spolnem odnosu, saj menstrualna kri in semenska tekočina nista kisli in začasno porušita varovalno kislost nožnice.

Neravnovesje in vnetje sta seveda lahko tudi posledici (spolno prenosljive) okužbe.

Vnetje se rado ponavlja, a obstaja preprosta rešitev

Ne glede na to, ali je ginekolog za vnetje predpisal zdravilo ali ne, je treba osiromašeno vaginalno floro hitro okrepiti, da se izognemo ponavljajočemu se vnetju. To najhitreje dosežemo s tem, da dodamo laktobacile od zunaj neposredno v nožnico. V lekarnah je na voljo več probiotikov za vaginalno uporabo. Če izdelek vsebuje več probiotičnih sevov (različnih bakterij), ne pomeni nujno, da je bolj učinkovit. Bistveno je, da je v izdelku visoka koncentracija seva, ki ima stabilne, dobro preučene lastnosti in dokazano obnovi ravnovesje vaginalne flore.

slika-Gynophilus-pakiranjeVaginalne kapsule GYNOPHILUS vsebujejo tribiotik Lcr Regenerans® z odlično preučenim sevom Lactobacills rhamnosus LCR35, ki je za področje ginekologije v uporabi že več kot 40 let. Izdelek ima številne prednosti. Vsebuje laktobacil, ki učinkovito proizvaja mlečno kislino in dokazano zavira preživetje najpogostejših povzročiteljev vaginalnih vnetij (G. vaginalis in C. albicans). Študije dokazujejo, da je obnova vaginalne flore bistveno učinkovitejša in da so ponovitve vnetij manj pogoste, če zdravljenje bakterijske vaginoze ali glivičnega vnetja (ob antibiotiku oz. antimikotiku) vključuje tudi vaginalne kapsule GYNOPHILUS.

Vaginalne kapsule GYNOPHILUS so na voljo BREZ RECEPTA v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,295
15.06.2021. ob 19:35
110,159
20.06.2021. ob 12:01
Preberi več