Vloga okolja je ključna pri spreminjanju navad

Uredništvo, 21. september 2017.
cover zenska hribi veselje

Odločili ste se, da boste spremenili nekaj svojih slabih navad … Ko se odločite, morate spremeniti tudi okolje.

Odločili ste se, da boste spremenili nekaj svojih slabih navad …

Recimo, da kadite in se želite tega odvaditi ali pa vsaj zmanjšati število pokajenih cigaret na teden. Zastavili ste si trden cilj, čutite neznansko moč volje in se že vidite na cilju. Do … naslednjega jutra. S sodelavci, kot običajno, greste na jutranjo kavo. Prvi prižge cigareto … vaša volja je še trdna. Drugi prižge … vdihavate dim. Tretji prižge … eh, naj gre k vragu, samo še danes! In prižgete svojo “tokratpareszadnjo” cigareto. Zveni znano? Vas je volja spet pustila na cedilu?

Ko skušamo spremeniti navade, ni dovolj le zanašanje na voljo. Kajti volja je muhasta in nas običajno pusti na cedilu takrat, ko jo najbolj potrebujemo: ob stresnih dnevih, ob dobri družbi, ko smo žalosti, ko smo lačni … Kaj pa, če bi ji malo pomagali? Zgolj z voljo bomo le redko uspeli,  dodati moramo tudi spremembo okolja. Ko se odločite, da boste spremenili navado, morate spremeniti tudi okolje.

Vzemimo za primer, da si želite postati dober javni govorec. Kaj naredite? Greste na tečaj javnega nastopanja, pridružite se skupini za treniranje komunikacijskih veščin, kjer srečujete ljudi, ki imajo podobne interese. Namesto, da bi v četrtek zvečer posedali pred televizijo, se odpravite na vajo javnega nastopanja – spremenite okolje. Če želite nehati piti, morate omejiti čas v družbi ljudi, ki pijejo in se izogibati krajev, kjer točijo alkohol. Spet, spremenite okolje, v katerem se nahajate, zavestno in načrtno.

Okolje ima izjemno močan vpliv in žal je le-ta prevečkrat močnejši od naše volje. Zato izbirajte okolje, ki vam pomaga spremeniti navado. To pomeni jasen odgovor na dve vprašanji:

  • V kakšnem okolju naj se zadržujem VEČ?
  • V kakšnem okolju naj se zadržujem MANJ?

Na voljo imamo torej dve izbiri: ali se mi prilagodimo okolju ali prilagodimo okolje sebi. V primeru odvajanja od kajenja bi to pomenilo izbiro med tem, ali gremo še vedno vsako jutro s sodelavci na kavo in cigaret (v tem primeru boste porabili  veliko volje, da se odpoveste cigareti) ali se pridružite nekadilski skupini sodelavcev ali pa enostavno spijete kavo sami. Ne pravim, da se morate osamiti, če želite doseči cilje. Morate pa razmisliti, katero okolje vam pri uresničevanju ciljev škodi in poiskati alternative. Prilagodite svoje okolje sebi in svojim potrebam in ne prilagajajte sebe okolju.

Razmislite o cilju, ki ga želite doseči oziroma navadi, ki jo želite spremeniti. Kako vas okolje pri tem podpira in kje ruši vaša prizadevanja? Ko razmišljate o okolju, razmislite o vseh vidikih le-tega: okoliščine, situacije, ljudje, določen čas in kraj, specifična čustva itd. Spremljajte se nekaj časa in svoje ugotovitve zabeležite. Iz svojih zapisov boste jasneje prepoznali okoliščine, ki podpirajo ali rušijo vaše cilje. Šele z jasno identificiranimi okolji boste lahko poiskali ustrezne rešitve – da boste lažje dosegli svoje cilje ne da bi ob tem morali postati osamljen čudak.

Dr. Feelgood v sodelovanju z Med.Over.Net pripravlja coaching program z velikim poudarkom na premagovanju ovir na poti do ciljev.
Pridružite se … več info >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več